2011. április 2., szombat

Christopher Moore: Biff evangéliuma

A leghülyébb angyalban bebizonyította nekem Christopher Moore, hogy őrült, de humoros történeteket tud kitalálni és ezt a Biff evangéliumában se cáfolta meg.
Hogy másképp lehetne jellemezni egy olyan történetet ami arról szól, hogy egy angyal feltámasztja Jézus gyerekkori haverját, Biffet, hogy írja meg az evangéliumát?
Biff visszaemlékszik Jozsóra (aki nem más természetesen, mint Jézus), Szűz Máriára (aki lángra lobbantotta már fiatalon is a szívét és elhatározta, ha a felesége nem is lehet, akkor majd az ágyasa lesz), Marira (egyszerűen csak Mari. Szerintetek ki lehet az?). Mesél arról, hányszor áldozta fel magát a kéj oltárán csak azért, hogy el tudja mesélni a barátjának, milyen érzés is a bűnbeesés. Arról, hogy Jozsó már kicsinek is Messiásnak készült (bár megfordult a fejében, hogy kőfaragó lesz), de egyszerűen nem volt fogalma arról, hogyan is kezdjen hozzá (mármint nem a kőfaragáshoz, hanem a messiáskodáshoz). Szóba kerül egy nagy utazás is, ami során felkutatják a 3 napkeleti bölcset, hogy választ kapjanak a kérdéseikre. Persze feltámasztások se maradhatnak ki a történetből, hisz Jozsónak gyakorolnia kell. És a mesélés (jobban mondva az evangélium írása közben) Biff titokban bújja a Bibliát ( megállapítja, hogy őt nagyon csúnyán kihagyták belőle), miközben az angyal (aki egyben a "börtönőre" is) Pókember szeretne lenni és zokog, dühöng a szappanoperákon. ... Mi ez, ha nem őrült, de humoros történet? ;o)

Könnyesre nevettem magamat, ugyanakkor néha magam is megdöbbentem, hogy a humor mögött milyen igazságokra döbbent rá vallás tekintetében. A közepe-vége felé kezdtem úgy érezni, hogy ez egy komoly történet, humorosnak álcázva.
"– Tudod, mi a különbség az imádkozás és a meditáció között, Biff?
Megráztam a fejem.
– Ha imádkozol, beszélsz Istenhez. Ha meditálsz, hallgatod."
Olyanok ők ketten, mint a "zuru és a huru". Jozsó gyerekként merev, keresi az utat, de érezni lehet a cselekedeteiben, hogy ő Isten fia. Biff él a mának, kipróbál mindent, amolyan ellentéte a barátjának. Ő az aki megvédi őt, aki egy kis csipetnyi rosszaságot visz a történetbe, nagyon kedves karakternek tartom. És persze a pikáns jelenetek se maradhattak ki, hisz Biff igaz barát, nagyon önfeláldozó. ;o)
Igazán Jézus háttérbe szorul a történetben. Olyan, mintha mindig csak imádkozna, meditálna és másokon keresztül szeretné megtapasztalni az életet. Biff van a középpontban, rajta keresztül ismerhetjük meg a történteket 6 éves koruktól a keresztre feszítésig. És egy kis szerelmi szál is bele lett szőve a történetbe.

Kiparodizál több vallást is az író, de úgy érzem, hogy nem bántóan és egyszerűen tudja az olvasó, hogy mindez csak poén, nem kell komolyan venni.

Kellemes, humoros olvasmány. Néha elkalandozott a figyelmem (többnyire azoknál a részeknél, amik ismerőseként köszöntek vissza a Bibliából), voltak benne olyan részek, amik annyira nem kötöttek le, de összességében nagyon kellemes és érdekes volt. Úgy érzem, hogy vallási hovatartozástól függetlenül szórakoztató olvasmány lehet mindenkinek. Nekem többször is a Brian élete ugrott be. :o)
Ha szeretnétek egy jót nevetni, ne hagyjátok ki.
,5


Megjelenés: Lamb (2002.)/ Biff evangéliuma- Aki Jézus gyerekkori haverja volt ( 2006. Agave Könyvek)
Oldalszám: 440
Ára: 2480

2 megjegyzés:

  1. Igazán kedvcsináló ismertető! Régóta kacérkodom már a könyvvel, ideje lenne végre kézbe is venni... :-)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy sikerült kedvet csinálnom az elolvasásához. :o)

    VálaszTörlés