2011. február 28., hétfő

Oscar-díj 2011.: Legjobb adaptált forgatókönyv

Február 27-én megrendezésre került a 83. Oscar díjátadó gála. A Legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában is hirdettek nyertest.
Íme a jelölt filmek alapjául szolgáló könyvek fülszövege:

Az Utah állam kanyonvidékén stoppolgató, huszonhét éves Aron Ralston hegymászó és kalandsportoló tökéletesen otthon érezte magát a természet csodás világában. Egy átlagosnak induló túrán azonban megtörtént vele a tragédia. Szombat délután volt, és két óra negyvenegy perckor, nyolc mérföldre a kisteherautójától épp egy mély és keskeny hasadékkanyonban ereszkedett lefelé, amikor elszabadult egy hatalmas sziklatömb, és jobb kezét, illetve csuklóját a kanyon falához préselte.
Aron Ralston számára ezzel megkezdődött a hatnapos pokol. Kevés ivóvízzel és élelemmel, valamint megfelelő ruházat nélkül kellett végigkínlódnia a hideg éjszakákat, ráadásul azzal a szörnyű tudattal, hogy senki sem tud hollétéről. Kétségbeejtő helyzetében kénytelen volt sorra elvetni a szabadulás különböző lehetőségeit - az egyetlen és utolsó esély, a menekülés legborzasztóbb módjának kivétel...
A megrendítő és igaz történet alapján Danny Boyle forgatott filmet, melyet 6 Oscar-díjra jelöltek.


A 10 Oscar-díjra jelölt film alapjául szolgáló regény.
Charles Portis az amerikai irodalom egyik legegyénibb hangú szerzője, igazi komikus géniusz. Legismertebb regényéből, az első ízben 1968-ban megjelent True gritből készült 2010-ben A félszemű című film, melynek két főszereplője Hailee Steinfeld és Jeff Bridges, két rendezője pedig a kultikus hírű Ethan és Joel Coen. A True Grit különleges, egyedi, célratörő és szókimondó, akárcsak maga Mattie. A legendás szerzőnek ez a műve igazi szilaj amerikai klasszikus, egyszersmind felejthetetlen mestermű.
A tizennégy esztendős Mattie Ross apjával aljas gyilkos végez az arkansasi Fort Smithben: megfosztja életétől, lovától és 150 dollárjától. Mattie felkerekedik, hogy megbosszulja apja halálát. Felfogadja a környék legkomiszabb rendőrbíróját, a félszemű Rooster Cogburnt, és együtt indulnak az Indiánvidéken garázdálkodó gyilkos üldözésére.


Eljött hát ez a pillanat is: Andy nagyfiú lett, főiskolára megy. S vajon mi lesz a játékai sorsa? Egy félreértés következtében adományként az oviba kerülnek, ahol megrázó élményekben van részük. A menekülés csak a szemetesen keresztül vezet a szeméttelepre. Sok veszedelem és izgalmas kaland után sikerül visszajutniuk Andyhez. S bár a padlás csendes, nyugalmas hely, egy kedves kislány, aki szépen bánik a játékokkal mégis csak jobb társaság...


Magyarul még nem jelent meg.










És a nyertes.
A Legjobb adaptált forgatókönyv a Véletlenül milliárdos c. könyv alapján készült.:

Mark Zuckerberg kis kollégiumi kísérletéből az Internet egyik legnagyobb befolyású vállalkozása lett; és bár nem tudni, hogy tulajdonképpen mennyit is ér ma Mark Zuckerberg, az kétségtelen, hogy ő a földgolyó egyik leggazdagabb huszönöt éves fiatalembere - és sokan úgy emlegetik, mint minden idők legfiatalabb self-made milliárdosát. A könyv a Facebook közösségi oldal születésének igaz, és krimiszerűen pörgő története. Betekintést nyújt a Szilicium-völgy számítgépguruinak mindennapi életébe. Élethűen, és egy bennfenntes hiteles előadásában kalauzol a Harvard folyosóin, kollégiumi szobáiban és előadótermeiben. A Véletlenül milliárdos tucatnyi interjú, több száz forrásmunka és ezernél is több oldalnyi dokumentum - többek között bírósági jegyzőkönyvek - alapján megírt, drámai sodrású történet.
A félszeműt 10 kategóriában jelölték, egy díjat se kapott meg.
A közösségi hálót 8 kategóriában, ebből 3-at elnyert.
A 127 órát 6-ban jelölték, egyet se nyert el.
A Toy Story-t 5-ben, ebből 2-t elnyert.
A Winter's Bone-t 4-ben, de egyet se nyert.

De azért A király beszédét se hagyjuk szó nélkül, amit 12 kategóriában jelöltek, 4 díjat nyert és A legjobb film díját is elnyerte.
A király beszéde annak a férfinak a története, aki VI. György angol királyként vonult be a világtörténelembe, miután bátyja, VIII. Edward beleszeretett Mrs. Simpsonba, és lemondott a trónról. A király beszéde megdöbbentő bepillantást enged egy privát világba. Soha ilyen személyes képet nem rajzoltak még a brit monarchiáról - annak legmélyebb válsága idején - egy ausztrál közember szemszögéből nézve, aki büszke volt rá, hogy szolgálhatja - és megmentheti - királyát. Lionel Logue és VI. György nem mindennapi kapcsolatának izgalmas történetét, vagyis azt, hogyan mentette meg egy ember a brit monarchiát, Logue unokája írta meg nagyapja naplójegyzetei és archív dokumentumok alapján.


Továbbá a Harry Potter és a halál ereklyéi 1. része a Legjobb látványtervezés/díszlet kategóriába jelölve lett, de nem sikerült nyernie.
A teljes lista ITT.

5 megjegyzés:

  1. Jaj, nagyon unalmas volt most ez az Oscar.
    Kicsit örülök, hogy A király beszéde nyert (bár még nem láttam) és nem A közösségi háló.

    VálaszTörlés
  2. Én nem szoktam nyerni. Most is csak az adaptációkra voltam kíváncsi.
    Egyiket se láttam, így nem tudom minek örüljek.;o)

    VálaszTörlés
  3. Én Colin Firth-nek szorítottam, kb 10 éves korom óta nagy kedvenc :D. A király beszéde vár rám itthon, már csak idő kellene, hogy megnézhessem a filmet. Biztos forrásból tudom, hogy nagyon jól sikerült.

    VálaszTörlés
  4. Látszik, hogy este volt már. :o) Nyerni se nyertem még, de azt akartam írni, hogy nézni nem szoktam. :oD

    VálaszTörlés
  5. Ó, én a BBC-s Büszkeség és balítélet óta vagyok oda érte. ;o)

    VálaszTörlés