2010. január 18., hétfő

Harry Potter rajongóknak

Bár a Harry Potter láz már lecsengőben van, most a vámpíros és a vérfarkasos könyvek vannak a porondon (azért kíváncsian várom, hogyha lecseng ez az időszak is, akkor mi lesz a következő "őrület"? Kedves kis zombik, akik nem is rémisztőek? Szexbomba ufók, akik nem is nagyfejűek és gülüszeműek? Már várom azt a regényt, amikor a szexbomba ufó fiú beleszeret a teljesen átlagos, kedves zombilányba.), de íme 3 kis könyvecske, amiket az igazi HP rajongók nem hagyhatnak ki.

Először is a Bogar bárd meséi.
Többször is említést tesznek a sorozatban erre a könyvre, így érdemes átrágni magunkat az 5 kis tanulságos varázslós novellán, kezdve A varázsló és a pattogó fazék-tól A három testvér meséjé-ig.

"Ki ne ismerné Bogar bárd meséit? Hiszen e könyv minden valamirevaló varázslócsaládban ott van a gyerekek könyvespolcán, ugyanúgy, ahogy a mugliknál (vagyis a varázstalan népeknél) a Grimm mesék.
Bogar bárd itt olvasható öt meséjének mind megvan a maga mágusa, varázslója, s mindegyik más-más módon szórakoztat, nevettet vagy emlékezik meg halálos veszedelmekről.
Albus Dumbledorenak – A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola legendás igazgatójának – a mesékhez fűzött kommentárjai még élvezetesebbé teszik az olvasást, varázslók és muglik számára egyaránt. Egy különleges és varázslatos kötet a szerző, J.K. Rowling rajzaival."


A következő 2 kis füzetecskét pedig jó pár éve amolyan kis karácsonyi extrának dobták piacra.
A kötet megvásárlásával a brit Comic Reliefet lehetett támogatni, amely hosszú évek óta küzd a szegénység ellen a világ legelmaradottabb országaiban.

A kviddics évszázadai amolyan tankönyv a kviddics történelméről.
Számomra nem volt annyira olvasmányos, de azért 63 oldalt át lehet rágni és jobban átlátjuk ennek a sportnak a lényegét.
Az írónő Tudor Hushpush álnéven írta ezt a kis füzetecskét.

"Ha Önben valaha is felötlött a kérdés: honnan eredhet a cikesz, miként lett a játék elengedhetetlen tartozéka a grukó, és miért díszíti ezüstszínű hentesbárd a Wigtown Wanderers vérvörös kviddicstalárját - nos, ha mindez érdekli, nem nélkülözheti ezt a könyvet. Ez az exkluzív kiadás a roxfordi iskolai könyvtár tulajdonában lévő példány másolata, egy köteté, amelyet a diákok talán a leggyakrabban kölcsönöznek ki a sok-sok ezer kötet közül."


A másik kis füzetecske jóval izgalmasabb, olvasmányosabb volt, ez pedig a Legendás állatok és megfigyelésük, Harryék egyik tankönyve az iskolában.
A füzetecske konkrétan Harry tankönyve ("meg Ron Wesleyé, mert az övé szétesett."), szépen megjegyzésekkel tarkítva, ahogy egy "igazi" tankönyvnek ki kell néznie. :o)
Nagyon jó kis megjegyzések, célzások vannak bennük, de igazán csak azok fogják érteni, akik olvasták a köteteket.
Göthe Salamander néven írta az írónő.

"Minden valamirevaló mágusháztartásban megtalálható a Legendás állatok és megfigyelésük egy példánya. Most - de csakis egy adott ideig - a mugli olvasóknak is lehetőségük lesz arra, hogy megtudják: hol él a quintaped, mivel táplálkozik a puffskein és miért nem tanácsos knarlok számára kint hagyni bármilyen élelmet."

Joanne Kathleen Rowling 1965-ben született.
Angliában az első Harry Potter kötet 1997-ben jelent meg, Magyarországon 2 évvel később.
A mai napig 11 díjat zsebelt be a sorozattal az írónő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése