2011. április 7., csütörtök

Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Először az Olvasokkk blogban olvastam a regényről, de mivel akkor fejeztem be (vagy épp olvastam? Már nem is tudom.) Takami Kósun Battle Royale c. regényét és annyi lejött nekem a bejegyzésből, hogy a téma hasonló, nem nagyon éreztem késztetést, hogy elolvassam. Majd megjelent a trilógia második része, olvashattam az áradozásokat és egyre kíváncsibb lettem.

Nem tudok elvonatkoztatni a 2 regény összehasonlításától, de azt ki kell emelni, hogy bár a téma hasonló, másképp van levezetve a 2 történet.
A Battle Royale 1999-ben jelent meg, itthon 2006-ban. Egy távol-keleti országban játszódik alternatív közeljövőben, ahol bizonyos időközönként arra kényszerítenek fiatalokat, hogy vívjanak meg egymással életre-halálra. Egy 42 fős középiskolai osztályt választanak ki a következő "játékra". Mindegyikőjük kap egy fegyvert, de csak egy maradhat életben, a győztes. Megkezdődik a véres harc, igazán brutálisan és sokkolóan.
Takami Kósun regénye hideg, személytelen és nagyon véres. Film is készült belőle, 2000-ben.
Ezzel szemben Az éhezők viadala egy trilógia első része, ami 2008-ban jelent meg, magyarul pedig 1 évre rá. Angolul már olvasható mind a 3 kötet, ha miden igaz, őszre várható magyarul a befejező rész. És a film forgatása is elkezdődött. A női főszerepet a 20 éves Jennifer Lawrence fogja játszani, aki Winter's Bone sztárja.
Ez a történet szintén egy alternatív jövőben játszódik, Észak-Amerika romjain. A Panem 12 körzetre van osztva. Minden évben, minden körzetből kiválasztanak egy 12-18 év közötti fiút és lányt, akik az Arénában életre-halálra megküzdenek egymással, miközben a Panem lakói élőben láthatják a viadalt. És természetesen, itt is csak egy maradhat életben.

A 16 éves Katniss az édesanyjával és a 12 éves húgával él együtt, miután az édesapja meghalt. Az idei évben a kiválasztott a húga lenne, de a lány önként jelentkezik a viadalra, hogy megvédje őt. A fiú kiválasztott pedig Peeta, akivel eddig a lány nem nagyon beszélt, bár a gyermekkorából van egy emléke vele kapcsolatosan.
Elindulnak az arénába, megtörténik a felkészítés, majd elkezdődik a harc. Egyáltalán nem véres és sokkoló, Katniss meséli el saját szemszögéből a történeteket. De aztán történik egy csavar a történetben, és a 2 fiatal összefog. Ki lesz a győztes? És ráadásul egy szerelem árnyéka is vetül a viadalra, ami még bonyolultabbá tesz mindent.

Jóval emberibb ez a történet, mint a Battle Royale, jobban is tetszett. Egyszerűen letehetetlen, szívem szerint megállás nélkül olvastam volna végig. Lebilincselő, izgalmas, fordulatos. Igaz, néha Katnisst szívem szerint megráztam volna, "Térj már észhez, ne légy hülye!".
A kedvencem Peeta lett. Az egyik legjobb férfi karakter akivel az utóbbi időben találkoztam a regényekben. Nagyon-nagyon megkedveltem őt, nagyon szeretni való, odáig vagyok érte.

Úgy érzem, egy fantasztikus trilógia első részét olvashattam. Futótűz c.-mel tavaly jelent meg a 2. rész, Mockingjay pedig őszre várható, ha minden igaz.



Kihagyhatatlan, olvassátok el, szenzációs, csak jót tudok róla írni. Minden egyes sorát élveztem, sose kalandozott el a figyelmem, maximálisan lekötött. Nagyon jól fel van építve a világkép, ki van dolgozva az egész történet. Nincsenek benne unalmas leírások oldalakon keresztül. Szenzációs úgy, ahogy van. Kedvenc született! :o)



Megjelenés: The Hunger Games (2008.)/ Az éhezők viadala ( 2009. Agave Könyvek)
Oldalszám: 299
Ára: 2680
Az írónő oldala ITT.

11 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Előbbi kommentemet töröltem, mert írtam spoilert, és azt vmiért nem jelölte úgy, ahogy én, szóval még egyszer:
    Én a Battle Royale-t tavaly szereztem be, a Te hatásodra, meg azért, mert gondoltam az is olyasmi lesz, mint Az éhezők viadala. Akkor elolvastam az első néhány oldalát, és valamiért nem fogott meg, nem tudtam miért. A napokban láttam a molyon, hogy azt írtad az olyan személytelen volt, és végül is ez a kijelentésed győzött meg, hogy nem kell nekem a Battle Royale, majd megnézem filmben.
    Örülök neki, hogy te is kedvencet avattál ezzel a könyvvel. :) Nekem a kis Ruta a kedvencem. *Spoiler* Miatta sírtam ennél a könyvnél is, meg a következőnél is. *Spoiler*

    VálaszTörlés
  3. De nem rossz a B.R. csak hidegebb és véresebb. Ettől függetlenül voltak benne olyan részek, amiken sírtam. :o) De Az É.V. tény és való, hogy valahogy emberibb.

    VálaszTörlés
  4. A hétvégén megnézem a filmet (BR), majd megírom, hogy kedvet kaptam-e tőle a könyvhöz. ;)

    VálaszTörlés
  5. Én csak belepillantottam, de nagyon durva volt. :o)

    VálaszTörlés
  6. Már rég tervezem elolvasni:) Úgy látom neked nagyon bejött. Alig várom, hogy sorra kerüljön!

    VálaszTörlés
  7. Szerintem neked is tetszene. ;o)

    VálaszTörlés
  8. Megnéztem a BR-t, de nem tetszett. Tudom, ez még nem jelenti azt, hogy a könyv sem tetszene, de a lényeg, hogy továbbra sem jött meg hozzá a kedvem. :)

    VálaszTörlés
  9. Most olvastam el mind 2 könyvet és nagyon megfogott szerelem és harc fantasztikus könyv.mindenkinek ajánlom!Amikor az első pár oldalt olvastam nem volt kedvem hozzá de anyum mondta, hogy jó ez csak olvassam...
    hát iagza lett! ;D
    zseniális egyszerűen csodálatos a 3-nek mi a címe mert nem értem? :D
    ésa film mikor jön ki magyarul is? na meg a 3.rész könyvban?
    köszönöm *-*

    VálaszTörlés
  10. @Névtelen: Örülök, hogy tetszett. A 3. rész előre láthatóan novemberben jelenik meg magyarul. A film meg? Még el se készült, így nem lehet tudni biztosra, hogy mikor játsszák majd itthon. :o)

    VálaszTörlés