2010. december 20., hétfő

Karácsonyra várva ...

Nálunk már Advent első Vasárnapján elkezdődött a készülődés, amikor kisült az első adag mézeskalács és előkerültek a dobozokból a téli lakásdíszek. De persze az igazi készülődés gondolom mindenkinél ezen a héten várható. :o)
Íme, pár karácsonyi témájú könyvecske (ill. film, mese és CD), amivel a hangulatot még jobban el lehet mélyíteni.

Krimi rajongóknak:
"Hannah Swensen számára a karácsony olyan, akár a legfinomabb csokimáz egy remekbe sikerült tortán. És ezúttal minden hozzávaló megvan a tökéletes ünnephez. Amíg ő a Süti Édenben szorgoskodik a napi finomságokkal, már alakul az esti mulatság. Hiszen, ha a város legremekebb receptjeihez hozzáadjuk Hannah két, fel-felbukkanó hódolóját, egy csipetnyit a minden perces kismama Andreából, pár csöppet az anyjából meg a hamisítatlan angol lord udvarlójából mit is kaphatunk? Egy katasztrófa receptjét - pedig a legzaftosabb hozzávaló még hátravan..."


Azoknak, akik szeretnek dekorálgatni:
"Varázslatos, adventi és karácsonyváró könyv. Csodálatos fotókkal, az ünnephez kötődő hagyományok leírásával, legendákkal, melyek még izgalmasabbá teszik a mesebeli várakozást. Ünnepi szokások, vásárok a nagyvilágban. Szépséges dekorációk, ajándékötletek, csomagolástechnikák. Karácsonyi finomságok és történetük."



A "sütemény gyártóknak":
"A karácsony sokunk számára a legfontosabb ünnep az esztendőben, ezért megkülönböztetett figyelemmel készülünk rá. A hagyományok feltámasztása, megőrzése sok munka, de sok öröm forrása is. Tapasztalatom szerint az édesfűszeres illatok perceken belül a konyhába csalogatják a család apraja-nagyját. A "pepecselős" sütés jó alkalom a meghitt együttlétre, és különösen a gyerekek miatt fontos. Ezeknek az élményeknek hosszú évek múlva is megmarad a lenyomatuk, illatuk." (Lajos Mari)


Kicsiknek:
"Mikor volt utoljára karácsony az erdőben? Tavaly biztosan elmaradt. És tavalyelőtt is. Úgy látszik, éppen itt az ideje, hogy a vakond karácsonyi ünnepséget rendezzen az állatoknak! Sok-sok ajándékra lesz szüksége, és találnia kell egy szép karácsonyfát. Terül-fordul a vakond, és már hozza is a gyönyörű fenyőt. Feldíszíti, de nem sokáig örülhet neki, mert a szemtelen varjú a csőrébe kapja és elrepül vele. A vakondnak nincs ideje szomorkodni: sürgősen keresnie kell egy másik fát! Mert ha nincs fenyő, idén is elmarad a karácsony..."


Nagyobbaknak:
"A világirodalom legcsodálatosabb történeteit tartja kezében a Kedves Olvasó!
Az egyikben egy árva kisfiút igyekszik elnyelni a londoni alvilág. A velejéig romlott Fagin, a kegyetlen Bill Sikes és a sunyi Monks mindent megtesznek, hogy Olivért elveszejtsék. A másikban az önző és boldogtalan Scrooge urat karácsony este meglátogatja halott üzlettársának szelleme, és egy utolsó lehetőséget ajánl neki a megjavulásra, különben fösvénysége miatt örök büntetés vár rá a túlvilágon.
Vajon sikerül-e a talpraesett kis Olivérnek kimenekülnie a bűn és a nyomor sötét bugyraiból? S vajon a karácsonyi kísértetek segítségével megjavul-e a szívtelen Scrooge úr? Dickens két remekműve most rövid és könnyen érthető formában várja az izgalmas és szívhez szóló történetek szerelmeseit."


Annak, aki nevetős kikapcsolódásra vágyik:
"Mennyei Atyánk. Josh Barker vagyok, a Worchester Street 671. alatt lakom, Pine Cove-ban, Kaliforniában, irányítószám: 93754. Ma este láttam Télapót, ami klassz, és köszönöm is, de aztán egyből megölték egy ásóval, szóval attól félek, hogy idén nem lesz karácsony, pedig jó voltam, amit látsz is majd, ha megnézed Télapó listáját, szóval ha nem nagy gond, életre keltenéd Télapót és rendbe hoznád a karácsonyt?" Micsoda szerencse, hogy épp a helyszínen tartózkodik Raziel, a Biff evangéliumból is ismert angyal, hogy teljesítse a rábízott a karácsonyi küldetést. Képességeihez mérten hozzá is kezd az ünnepi csoda végrehajtásához, de hát nem véletlenül tartják Razielt a Mennynek leghülyébb angyalának. Ami ebben az évben boldog karácsony helyett az álmos kaliforniai kisvárosra vár, azt Raziel biztosan nem fogja a legjobban sikerült csodái között számon tartani."


Romantikusaknak:
"A kevély üzletember, Lou Suffern folyamatosan küzd az idővel, még álmában is csak a munka jár az eszében. Családjának meg kell harcolnia minden vele töltött pillanatért. Egy hideg téli reggel munkába menet Lou megismerkedik a hajléktalan Gabe-bel, és egy pillanatra mégis meglágyul a szíve: állást szerez a fiúnak a cégnél. Ez a ritka jócselekedet többszörösen megtérül: Gabe szerencsét hoz Lounak, sőt, úgy tűnik Gabe segítségével elérheti, amit mindig is akart: végre egyszerre lehet két helyen! Azonban rá kell jönnie, a rohanás sem mindig kifizetődő, és karácsony reggeléig még sok mindent rendbe kell hoznia a családjával. Cecelia Ahern negyedik, az Athenaeumnál megjelenő kötete (Talált tárgyak országa, Bennem élsz, Ahol a szivárvány véget ér) igazi karácsonyi történet egy mesés ajándékról, amelyet az ember életében csak egyetlenegyszer kaphat."


Annak, aki inkább filmet nézne:
"A páratlan Jim Carrey és sok más nagy sztár kelti új életre Dickens Karácsonyi ének című klasszikusát - Disney-módra!
Ebenezer Scrooge (Carrey) a tőle jól megszokott gonosz, kicsinyes és zsugori módon kezdi a karácsonyt: gorombán lehordja hűséges alkalmazottját (Gary Oldman) és jóravaló eleven unokaöccsét (Colin Firth). De jönnek a múltbéli, a jelenlegi és az eljövendő karácsonyok szellemei, és magukkal ragadják, hogy megmutassák neki, amit addig sosem akart észrevenni. Segítségükkel rájön, hogy meg kell változnia, de az sem könnyű éppen. Sok-sok gonoszságot kell jóvá tennie, ha tényleg szakítani akar a régi önmagával.
Robert Zemeckis, a Polar Expressz Oscar-díjas rendezője újra hatalmasat alkot ebben a trükkös és csodálatos filmben, amely nemcsak karácsonykor varázsolja el az összes nézőjét!"


Vagy inkább mesét:
"Kőkori karácsonyt ki látott?! Most meglesheted a Flintstone-családot, kiknek ilyenkor a színházi deszkák jelentik a világot! Ha az ajándékbontogatás már nem hoz lázba, csak tedd be e kőzetlemezt, és dőlj a székben hátra, hogy te is bebocsátást nyerj az alapkövi színházba. Erre kíváncsiak fiatalok és vének, hisz tudják, hogy kihagyni vétek! Hisz ma van az ősbemutatója Decens Károly "Karácsonyi ének"-ének.
De Fédi hiába tehetséges, lehetséges, hogy megártott a sok dialógus, mit biflázott számtalan, s a feje nem káptalan. Nem csoda hát a rövidzárlat, és mire észbe kapott az üzletek zártak. Megkésett a szándék, nem lesz így ajándék. Egyszerre nem lehet színpadon és plázában, hogy lesz így estére karácsony házában?"


Vagy épp zenét hallgatna:


És holnaptól 3 napig, minden nap bemásolom nektek a 3 kedvenc mesémet, hogy teljes legyen az a bizonyos ráhangolódás. :o)

8 megjegyzés:

  1. Nagyon jó kis válogatás.:)
    A tavalyi Karácsonyi ének filmet most tervezem megnézni, persze szigorúan a könyv után.

    VálaszTörlés
  2. Én a Hannah Swensen sorozatra lennék kíváncsi. Olyan sok jót olvastam már róla, de valahogy eddig nem túlzottan vonzott, hogy belekezdjek az olvasásába.

    VálaszTörlés
  3. A sorozat első részét várólistára tettem még az őskorban, eléggé hátul kullog szegény, de azért érdekel engem is.

    VálaszTörlés
  4. Lehet, hogy be kellett volna tenni a 2011-es várólistára és akkor nem kerülgethettük volna tovább. :o)

    VálaszTörlés
  5. hát.. annyira azért nem érdekel:D

    VálaszTörlés
  6. :oD Sebaj, majd 2021-ben. :o)

    VálaszTörlés
  7. :D Ha ilyen iramban nő a várólistám továbbra is, még az is lehet, hogy odáig tolódik szegény:))

    VálaszTörlés
  8. :oD
    Nekem is lekerül 1 a "Szeretném majd elolvasni" polcomról, aztán felkerül 2 minimum a helyére. :o)

    VálaszTörlés