2010. október 29., péntek

Új rovat

Gondoltam egy merészet :o) és úgy döntöttem, hogy minden héten kivesézgetek valamilyen könyves témát itt. Persze senki se gondoljon véresen komoly dolgokra.
Mostanában jártamban-keltemben belebotlottam néhány érdekes dologba, amik elindították a fogaskerekeket a fejemben, és godoltam leírom majd, nekem mi a véleményem az adott témáról.
Az első ilyen téma pedig a kötelező olvasmányok listájának frissítése lesz. Szükség lenne-e rá? Szerintem.
Igazból már nyáron elkezdtem piszkozatba írni, de olyan szerteágazó kérdések vetődtek fel bennem, hogy pihentettem a témát, de igyekszem egy nem túl kacifántos bejegyzésben összehozni a dolgokat.

Indítok egy szavazást is. Nem kell regisztrálni, névtelen, stb., csak egy kattintás. 1 hét múlva a szavazás zárul, és igyekszem addigra normálisan össze is szedni a gondolataimat. Kíváncsi lennék a szavazás eredményére majd, így szavazzatok. ;o)
(Szavazó doboz oldalt.)

6 megjegyzés:

  1. Én csak azt tudom mondani, ahogyan így "felnőtt" fejjel nézem vissza a dolgokat. Szerintem egy 12-13 éves gyerek kezébe nem kéne az Egri csillagokat vagy A kőszívű ember fiai könyvet adni, mert elijeszti őket az olvasástól. Ezek hosszú, terjedelmes regények, és sok gyerek számára unalmas.
    El sem olvastam ezeket, mert kikészítettek nyaranta.
    Úgy szerettem bele az olvasásba, hogy elolvastam egy ifjúsági regényt - alig kétszáz oldalasat -, és rájöttem, hogy egy könyv lehet érdekes is.
    Szerintem az legyen inkább a cél, hogy a gyerekeket megszerettetik az olvasással, nem pedig elijesztik. Meg azért, szerintem nem sok 6-7-es érti meg ezeknek a regényeknek a mondanivalóját.
    100 év múlva meg majd Coelhot adunk a gyerek kezébe?

    VálaszTörlés
  2. Remek ötletnek találom, hogy elindítottad ezt a kis diskurzust. Úgy gondolom az ált.iskolai kötelezőkön mindenképpen jó lenne változtatni. 3. osztályban kaptuk az első kötelezőt, a Kincskereső kisködmönt nem igazán értettem meg miről is szól, csak évekkel később, amikor az öcsémnek kellett elolvasnia. Túl nehéz olvasmányokkal kezdenek. Szerintem is az lenne a fő cél, hogy megszeressék a gyerekek az olvasást, a könyveket. Színes, könnyű, mégis tartalmas olvasmányokkal. Jó lenne, ha Jókai, Gárdonyi mellett más írók is felkerülnének a listára

    VálaszTörlés
  3. Ez a rovat jó ötlet. 3. osztályosoknak még nem adnák kötelezőt. Inkább rájuk bíznám a választást, majd íratnák velük egy beszámolót, hogy miért azt a könyvet választották, miért tetszett nekik stb. Első könyvélmény fontos. Egy dráma mint amilyen a Kincskereső kisködmön nem piciknek való.

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy tetszik nektek és köszönöm az eddigi szavazatokat is.
    Igazatok van, de majd a bejegyzésben kifejtem bővebben is, mi erről a véleményem. :o)

    VálaszTörlés
  5. Az a helyzet, hogy az általános műveltséghez hozzátartozik, hogy ismerjék a gyerekek Gárdonyi Gézát. Én elég korán 10 évesen?, teljesen magamtól estem neki a nem tudom hány száz oldalas Egri csillagoknak. És nekem tetszett. Az még szerintem egy könnyen emészthető könyv, nem a hosszúság számít. Bár tény, hogy valakit ez elriaszt. Én mondjuk szeretem ha egy könyv hosszú, mert sokáig tart :-))
    De egy kicsi gyerek kezébe mindenképpen először olyan olvasmányokat kell adni, amik érdeklik ... valaki írtam előttem és nagyon okosan, hogy az első könyvélmény meghatározó egy gyerek életében.
    Egyébként elszomorító amit nem rég hallottam, az már Magyarországon olvasónak számít, aki évi 1 db könyvet elolvas :-((

    VálaszTörlés
  6. Én múltkor egy 2002-es európai statisztikára bukkantam. Már nem emlékszem a pontos adatokra, de siralmas volt. :o(

    VálaszTörlés