2019. december 29., vasárnap

Volt egyszer egy felmérés: Miért nem olvasunk több szépirodalmat?

Még tavaly indítottam ezt a felmérést és úgy terveztem, hogy csak 1 hónapig fog tartani, de végül úgy alakult, hogy most jutottam el az eredmények összegzéséig. Köszönöm annak a 254 emberkének (válaszonként változott ez a szám, hisz nem minden kérdésre válaszolt mindenki, de ennyien vettek részt benne), akik időt szántak rá és remélem, hogy érdekelni fog titeket az eredmény is.

Szeretném kihangsúlyozni, voltak akik felhívták a figyelmemet arra, hogy lehetett volna szélesebb körben látnom a témát, más válaszadási lehetőségeket is megadnom, hogy pontosabb eredményt kapjunk és igazuk volt. Így a felmérés eredménye a feltett kérdések alapján alakult ki.

A válaszadók 93%-a nő volt, a maradék 7% pedig férfi. Érdekes lenne egy olyan felmérés is, hogy vajon mely nem képviselői olvasnak inkább könyvesblogokat. 😊

Kor alapján elég nagy volt a szórás, de a kitöltők többsége 20 és 40 év közötti volt.


Arra a kérdésre pedig, hogy "Milyen rendszeresen olvasol szépirodalmat?" a válaszadók 48%-a azt válaszolta, hogy "Néha, évente 1-2-3X". Elenyésző a statisztika alapján azoknak a száma, akik "csak azt olvasnak", de azoknak a száma is, akik "soha nem olvastak ilyen műfajú könyvet" (mondjuk itt felvetődik a kötelező olvasmányokkal való kapcsolat is).



Akik előnyben részesítik a szépirodalmat - mint a többi műfajt -, többnyire a nyelvi igényesség, művészeti érték, választékosság/stílus, tájékozottság, értékesség, színvonal miatt teszik ezt. A válaszok alapján úgy érzik, hogy ez az a műfaj, ami hozzá tud tenni a fejlődésükhöz, a tudásuk, kommunikációjuk fejlesztéséhez és jobban kikapcsolja őket, mint a szórakoztató irodalom.

Azoktól kérdeztem, akik pont a másik oldalon állnak (vagyis nem  a szépirodalmat részesítik előnyben), hogy akkor mely műfaj áll hozzájuk legközelebb. Sajnálom, hogy itt nem én adtam meg a válaszadási lehetőséget, mert úgy egy grafikont kaptam volna elemzésként, így viszont szinte átláthatatlan, hogy mely a legtöbb szavazatot kapott műfaj. 😓


Az alábbi eredményt is érdekesnek találom. Itt felvetették, hogy jobb lett volna, ha mondjuk 5 évenkénti bontásban lett volna a válaszadási lehetőség, a 20 évet voltak, akik túl tágnak találták. Azért döntöttem így, mert szerintem korszakokat jelöl a 20 évenkénti bontás.
A 20 év alattiak számomra az érettségizők, az iskolások, fiatal egyetemisták, főiskolások. Vagyis a "diák kategória". Diákként más könyveket olvasunk, mint az iskolapad után.
A 20-40 év a családalapítás, munkahelyi stabilitás kialakításának kora. A munka megkezdése, a családi állapotok változása hatással lehetnek az olvasási szokásokra.
A 40-60 év számomra jelenleg az az időszak, amikor elkezd az ember megnyugodni. Már ha minden jól alakult megvan az otthona, a gyerekek nem olyan picik már, túl van a kisgyerekes nehézségeken, dolgozik, gyűjtöget, eljön a készülődés a nyugdíjas évekre.
A 60 év feletti időszak meg egyértelműen a "megérdemelt pihenés" kora lenne.
Ezért választottam a 20 éves korszakokat, de ez nyilván csak az én elméletem és az én szemszögem szerinti bontás.

A "Miért nem olvasunk több szépirodalmat?" kérdésre is sok féle válasz érkezett, de a szavazók 56%-a azt válaszolta, hogy azért, mert "könnyedebb irodalomra van szükségünk". 36% szerint "megutáltatták velünk ezt a műfajt", 15% véleménye szerint azért, "mert a régieket már olvastuk és a maiak közül nincs kiemelkedő szépirodalmi mű", 11% szerint "nem értenénk meg, hogy miről szól". Aztán persze számokban elhanyagolható, de volt aki szerint nem elég jó a szövegértés manapság, a szépirodalom nincs köztudatban, időhiány miatt, stb.

Köszönöm szépen mindenkinek újra, aki időt szánt a kitöltésére, igyekszem tanulni az összeállításkor elkövetett hibáimból és legközelebb egy jobban megszerkesztett, részletesebb felméréssel jönni. 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése