2012. január 13., péntek

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 2.

Az utóbbi napokban nem vagyok nagyon írós hangulatban, valószínűleg ez amolyan év eleji punnyadtság lehet. Még az e-mailekkel is bajlódok, most valahogy nem megy, sőt, összességében semmihez sincs kedvem, csak bambulni a nagyvilágba. (Pedig hála az égnek, de a vizsgaidőszakon is túl vagyok már.) Ráadásul napokig az olvasás se nagyon tudott lekötni, ide-oda csapongtak a gondolataim (A vízköpőt olvastam amúgy), aztán szerencsére mára ezen már átlendültem, de a bejegyzések írásához még mindig nincs nagyon kedvem. Így már 3 elolvasott könyv hevert a polcomon, mire rávettem magamat, hogy legalább erről írjak, hátha segít visszarázódni az új év mindennapjaiba, na meg még addig, amíg viszonylag friss az emlék, amit a fantasztikus memóriám mellett muszáj kihasználni. :oP


A molyos angyalkámtól kaptam Karácsonyra A Szent Johanna gimi második részét, sikerült tökéletesen választania. :oP

Kiadó: Ciceró Könyvstúdió
Oldalszám: 392
Ára: 2990
Sorozat: A Szent Johanna gimi
Előző részről
Esemény, kihívás hozzá:
Magyarok előnyben
Molyangyalomtól kaptam és el is olvastam!
Értékelésem: 5*
Kép forrása
Vajon mi lehet a titka a 27 éves hazai írónő történetének, hogy még az idősebb korosztályt is képes megnyerni magának, igazán a nagy semmivel?
A "nagy semmit" persze egyáltalán nem negatív értelemben írom, pusztán csak arra szeretnék utalni vele, hogy maga a történet annyira hétköznapi, semmi extra nincs benne, hogy rendesen felüdülés a mostanság menő fantasy YA sorozatok között.
Eltekintve attól, hogy Reni magángimnáziumba jár, a vele történtek bármelyikőnkkel megtörténhettek volna. Ártatlan, valahol túl gyermekinek is tartom ha arra gondolok, hogy sok vele egyidős fiatal szinte teljesen más világban él. Bulizások, szex, lázadás és A Szent Johanna gimi eközben egy békés kis szigetet mutat, hogy hogyan kéne élniük a mai 14-15 éveseknek. Nem a bulizásról, szexről kéne szólni az életüknek, hanem egyfajta gyermeki ártatlanságról, a szárnypróbálgatásról, a plátói szerelem édesen szomorú kínjairól. (Persze csak szerény véleményem szerint.) Mennyivel jobb ilyen fiatalságot magunk elé képzelni, mint olyat, melynek tagjai leköpik a tanáraikat vagy épp visszadumálnak nekik az órákon.
Na de a kérdés még mindig ott leng a levegőben: mi lehet a titka? Szerintem pont az, hogy annyira hétköznapi. Nincsenek angyalok, vámpírok, hatalmas szerelmek, harc az ellenséggel, árulások, stb., egyszerű, mindennapi. Semmi extra és mégis falod a sorait, megszereted, elvarázsol. Idősebb fejjel tán visszavarázsol a múltba, nosztalgiázol velük.

Az írónő nem aprózta el a történetet, 1 kötet 1 félévről szól, így értelem szerűen az "Együtt" a 9. évfolyam II. felévét foglalja össze.
Igazán nagy dolog nem történik ebben a részben, sőt, mintha egy kicsit az események ismételnék magukat. Reni továbbra is odáig van Cortezért (ezt igazán nem értem, de közben meg igen. Maga Cortez karaktere annyira nem jön be, egyszerűen nem tudok eligazodni rajta és ez valahol dühít is. Most bejön neki Reni vagy sem? Az egyik felem azt mondja, hogy szerencsétlen lány lépjen már túl rajta, a másik felem viszont megérti, hisz a menő srácokért sok lány szíve tud hevesen dobogni.), Cortez továbbra is olyan semmilyen (igazán nem is értem, hogy mitől olyan menő? Mit tett, amivel kivívta az idősebbek szimpátiáját is? Ez a gondolat többször eszembe jutott az olvasás során és választ nem kaptam rá.), Virág hol így-hol úgy hordja a haját, Arnold meg szerintem a hős szerelmes, aki közben meg magában epekedik Reniért. Kinga, ... nos vele kapcsolatban még nem tudom mi a helyzet, de kétlem, hogy negatív szereplő lenne, valami van a háttérben. A többiek különösebben nem hatottak meg.
Na de azért a II. félévben is történnek dolgok. Mint pl. a a farsang, egy irodalmi verseny, a rajz órák és persze a Cortezzel történtek, na meg a Twilight őrület.

Kimondottan tetszett, hogy az Alkonyat láz bele lett szőve, így főleg kiemelkedtek a szereplők a történetből, olyan volt, mintha tényleg köztünk járnának. (Hű, ez most olvasva A roswelli titok után eléggé UFO-s lett.)
Továbbra is nagyon tetszik, hogy nagyon sok könyvre felhívja az írónő az olvasók figyelmét Reni olvasmánylistája alapján. Bevallom, több könyvvel is beelőzött, amiket én még nem olvastam.
És bár sokan szeretik ha együttesek, zeneszámok vannak beleszőve a történetbe, engem kiver a víz tőlük. Most is csak fogtam a fejemet, öreg vagyok, fogalmam sincs mi fán teremnek azok az együttesek, akikkel Renit bombázták, hogy legyen már képben a mai trenddel. Lehet, hogy ciki vagyok? ;oP

A lényeg, hogy a sorozat továbbra is nagyon tetszik! :o)

2 megjegyzés:

  1. Szerintem szex-ről nem is szól...
    Amúgy jó sorozat!
    Nekem tetszeni kezdett másfél után.
    :)

    VálaszTörlés
  2. 14-15 évesen nem szól a szexről az életük? Hát sajna, nekem erről más a véleményem, bár nyilván mindenkire szerencsére ez nem igaz.

    VálaszTörlés