2012. január 9., hétfő

Fábián Janka: Emma szerelme

Kiadó: Ulpius-ház Kiadó
Kiadás éve: 2011.
Oldalszám: 407
Ára: 3499
Sorozat: Emma trilógia- 1. rész
Esemény, kihívás hozzá:
Olvassuk el az Emma trilógiát
Magyarok előnyben
Értékelésem: 5*
A Párom Jézuskája lepett meg ezzel a könyvvel és most azt kívánom, bárcsak látta volna előre, hogy ennyire odáig leszek érte és akkor meglepett volna még a másik 2 kötettel is! :o) Pedig igazából egy molyos esemény miatt tettem csak fel a karácsonyi listámra és bár rosszakat nem olvastam róla, de nem számítottam arra, hogy 5 csillagos, sőt kedvenc lesz majd.
Fábián Janka összehozta mindazt, amit nagyon szeretek. A történelmet és a romantikát, továbbá mindezt nagyon jól megfogalmazva.

A történet 1907-ben kezdődik, amikor Zoltán hazautazik Kanadából a 13 éves lányával, Emmával Balatonkörtvélyesre. Magyarországot 7 évvel ezelőtt hagyták el, amikor a felesége meghalt, de ennek körülményeiről részleteket nem olvashatunk a regény elején, csak érezzük, hogy mindez mögött egy titok lappang, amihez nagy köze van Zoltán ifjúkori szerelmének a fiának.
A férfi okkal tér haza, meg szeretné kérni ezt a bizonyos ifjúkori szerelmet Évát, hogy nevelje fel a kislányát, mivel ő halálos beteg. A férfi sajnos pár nappal később meghal, de Éva szeretettel veszi a szárnyai alá a megtört árva kislányt.
Aztán nem sokkal később váratlanul felbukkan Éva fia, akit Emma gyűlölettel fogad. A felnőtt férfit, aki Párizsban dolgozik orvosként, szinte sokkolja a kislány jelenléte, aki a titok tudója. De vajon mi lehet ez a rejtegetni való? Mi köze volt Gábornak Emma édesanyjához? És egyáltalán ki lesz a címben is utalt Emma szerelme?

Az olvasása közben többször eszembe jutott, hogy a történet akkor játszódik, amikor még a dédikém se született meg. Fura volt elképzelni, hogy milyen lehetett az élet dédikém szüleinek fiatalkorában. Próbáltam magam elé képzelni a XIX. század végi fővárosunkat, láttam magam előtt a mostani Hősök terét és olyan fura volt belegondolni, hogy Emma 3 éves volt, amikor a szobrokat felállították vagy épp akkoriban épült a Parlament, kész időutazást éltem át az olvasás közben. Olyan korról olvashattam, amiről sokat nem tudok, max. annyit, amit az iskolákban tanítanak.


Igazán nehéz megfogalmazni, hogy miért is tetszett annyira a történet. Nyilván a fentiek nagyon sokat jelentettek, a történelmi szálakat imádom, a romantikát meg pláne. Valahogy az egész olyan jól sült ki. Volt benne olyan dolog ami első körben kicsit fura volt nekem, spoiler miatt nem szeretnék kitérni erre, de ez van. :o)
Úgy ahogy van, nagyon tetszett! A korábrázolás, a karakterek, a cselekményfelépítés, minden. Az meg csak dobott rajta, hogy 44 évet ölel át. Tetszett, hogy bár igazán az Emmával történtek vannak a középpontban, de szerepet kaptak a születése előtti történtek is. Így olyan volt, mintha Emma az olvasókkal együtt, amolyan "közös" gyermek lenne, hisz "ott voltunk" már a fogantatása előtt, sőt, a fogantatásakor, a szemünk előtt cseperedett fel, lett édesanya. Szorítottam a boldogságáért, tördeltem érte a kezemet, amikor kellett.

Történelmileg 1878-tól 1922-ig kapunk bepillantást a szereplőink életére. A trilógia második része, az Emma fiai a II. vgh. idején játszódik, a befejező rész, az Emma lánya pedig a kommunista rendszertől a rendszerváltásig. Az, hogy mennyire hű történelmileg, bízzuk a történész végzettségű írónőre, én semmilyen furcsaságot nem találtam. Az pedig, hogy Emma és a vele történtek mintázva vannak-e esetleg valakiről, erről nem találtam semmilyen információt.
Nagyon várom, hogy beszerezhessem a másik 2 részt is és nekik eshessek, nektek pedig ajánlom a figyelmetekbe. :o)

7 megjegyzés:

  1. Attól függetlenül, hogy nem nagyon veszek a kezembe magyar regényeket, azért nagyon szeretem a magyar helyszíneket, és a magyar szereplőket. Szóval Fábián Janka könyveivel egyszer már szemezgettem, majdnem meg is vettem ezt a kötetet, de lebeszéltem magam. :)
    Szerinted nekem is tetszene? ^^

    VálaszTörlés
  2. (Hű de rózsaszín lettél.) :o)
    Szerintem tetszene neked, ha épp rá vagy hangolódva valami magyarra, ami romantikus is és a múltban is játszódik. :o)

    VálaszTörlés
  3. Én egy könyv mellé kaptam ajándékba, és csak azért olvastam el éppen, mert nem volt más. Nagyon tetszett. Semmi jót nem vártam tőle, talán ezért is jött be annyira :-))

    VálaszTörlés
  4. Örülök neki, hogy tetszett. :o) Én "A bankár" mellé kaptam ajándékba. :o)

    VálaszTörlés
  5. Mi is a bankár mellé kaptuk. :-))

    VálaszTörlés
  6. Ismét egy olyan könyv, amit magamtól valószínűleg soha nem olvastam volna el, de mivel ilyen pozitív értékelést írtál róla, nem hagyhattam ki. Hát, köszönöm. Nagyon tetszett!:D

    VálaszTörlés
  7. @Johanna.: Örülök neki, nagyon. :oD A másik két rész is jó, érdekes, bár azért érezni lehet egyfajta gyengülést bennük. Viszont a három kötet együtt, remekül összefoglalja Magyarország 100 évét történelmi szempontból, mert a trilógiában minden benne van. Már csak emiatt is érdekes olvasni.

    VálaszTörlés