2011. augusztus 31., szerda

Augusztusi összegzés

Amikről augusztusban írtam

Csajos/ könnyed


Nagyon kíváncsi voltam Kerstin Gier egy csajos könyvére a Rubinvörös után, végül a Felettébb tisztességtelen ajánlathoz (4*) lett szerencsém. Kellemes, romantikus olvasmány volt. Semmi extra, de szórakoztatott, kikapcsolt, tetszett. Amolyan nyaralós, strandolós vagy csak otthon fotelba bekucorgós könyv.
Az Adrian Mole naplói gyerekkorom kedvenc ifjúsági sorozata volt, majd valahogy a húszas éveim elején akadt könyvben is kezembe a sorozat. Adrian humoros, szórakoztató figura, de az Adrian Mole és a tömegpusztító fegyverekben (3,5*) inkább úgy éreztem, hogy siralmas a viselkedése.

Krimi


Az első regényem Jo Nesbotól a Hóember (4*) volt. Jól felépített krimi, ami tán kicsit túlságosan el lett nyújtva.
A Három másodperc (4*) összességében nézve olvasmányos történetet. A problémám az volt vele, hogy nem sikerült mindig fenntartani a figyelmemet. Úgy érzem, hogy ez az 535 oldal túl hosszú lett, túl elnyújtott. Tán jobb lett volna, ha nem ilyen hosszú, viszont akkor pörgősebb, lendületesebb.

Szépirodalom/ Történelem



Pár évvel ezelőtt hiánycikknek számítottak azok a regények, amik az autizmussal foglalkoztak, de az utóbbi időben valahogy előtérbe került a téma. Az Egy kisfiú (4,5*) valós történet, az édesapa visszaemlékezései alapján készült. Olvasmányos, döbbenetes olvasmány, csak ajánlani tudom mindenkinek attól függetlenül, hogy néha nem értettem a szülőket.
Debra Dean: Leningrádi Madonnák (4*) c. regényét egyszerűen csak olyan jó volt olvasni. Közepes, amolyan egyszer elolvashatós regényre számítottam, ehelyett kaptam egy gyönyörűen megfestett történetet, ami teljesen magával sodort. Az írónő mesterien az olvasó elé festette a képeket, szinte megelevenedtek, bár pont emiatt, néha nem tudtam különbséget tenni a valóság és a képzelet között. A történelmi szál döbbenetes, a jelen pedig valahogy fájdalmas volt.
Olvasmányos, izgalmas történet volt a Kémnők (3*), de valahogy nem sikerült annyira a hatása alá kerülnöm.

Ifjúsági

Kicsit szkeptikus vagyok a mai "új" magyar írókkal szemben, de A Szent Johanna gimi (5*) első részéről sok jót olvastam. Nagyon jól megírt regény, jól kidolgozott karakterekkel, élvezhető és szórakoztató volt még nekem is, közel a 30-hoz. :o).
A csíkos pizsamás fiú (5*) nagyon megrázó olvasmány. John Boyne összehozta a gyermekkor ártatlanságát a haláltáborok szörnyűségeivel és egy megindító, döbbenetes ifjúsági regényt alkotott.
Amikor legelőször találkoztam Jonathan Stroud: A szamarkandi amulett (4*) c. regényével, épp nagy Harry Potter láz égett. Úgy gondoltam, biztosan csak egy egyszerű varázslós történet, ami próbálja elérni a HP sikerét. Nos, bár tényleg varázslós, de teljesen más kategória. Nem tartom olyan szórakoztatónak, annyira magával ragadónak, de mégis nagyon kellemes olvasmány volt.
Az utópisztikus világot Westerfeldnek sikerült mesterien az olvasó elé festenie a Szépekben is (4*). A történet továbbra is elgondolkodtató. Vajon milyen messze állunk egy ilyen jövőtől? És tényleg csak az lehet boldog, aki szép? Egyáltalán mi a szépség?

Gyermekirodalom


A Hupikék Törpikék filmes könyvek a hónap elején jelentek meg. A 3 könyv együtt ad kerek képet, de külön-külön is élvezhetőek a történetek. A téma mindegyiknél a nagy kaland.
Richard Scarry: Sürgés-forgás Tesz-vesz Városban az a könyv, ami egyszerűen nem hiányozhat egy kisgyerek könyvespolcáról sem.
Ügyesedő Porontyok & Változz te is pillangóvá! fejlesztő könyvek. Szeretném leszögezni, hogy az ilyen "fejlesztő" könyvekkel is úgy vagyok, mint a nevelési tanácsadós könyvekkel. Arra buzdítok mindenkit, hogy olvassa őket, de ezek nem kőbe vésett szabályok. A lényegük az, hogy ötletet adnak, milyen játékokat lehet játszani a kicsikkel bizonyos korosztályokban. Van akiknek teljesen természetesek ezek, újat nem mondanak, de vannak (és ilyen vagyok én is), akiknek sikerül ezeket hasznosítaniuk.
A Franklin és a barátság Gyerkőcöm egyik kedvenc meséje lett. Teljesen ugyanaz, mint a mesefilm, az illusztrációk, a szöveg, minden. Aranyos, bájos, kedves történetecske. Nem hosszú, óvodás korú gyerekeknek ideális szerintem.

Ahogy látom az augusztus is inkább a gyermek-és ifjúsági irodalom hónapja volt. :o) A legnagyobb kedvenc A Szent Johanna Gimi 1. és A csíkos pizsamás fiú lett. A legkevesebb csillagot pedig a Kémnők kapta.

És amiket augusztusban kaptam, cseréltem, vettem vagyis egyszer majd ezekről is írok (bár a Felettébb tisztességtelen ajánlat és a Hóember már sorra került):



Ami a blog életét illeti, A Szent Johanna Gimi 1. meghozta a nagy "rekordot", amire egyáltalán nem számítottam. Nem hittem volna, ha látogatószám csúcsot fog dönteni az oldal, azt majd pont ezzel a könyvvel fogom elérni, de nagyon örülök.
Az olvasás 7 hete is véget ért, továbbá lezajlott a Goldenblog 2011. is, amiben a kategóriájában a blog a 134. helyet érte el.
A közös könyvesünknél is változások várhatóak holnaptól. Társbloggerek csatlakoztak a Könyvfalókhoz, igyekszünk még több könyvről, még színesebben írni majd.

És hogy mi várható szeptemberben? 9 könyvvel még adós vagyok, lassan-lassan elkészülnek a bejegyzések. Köztük van az Esti tagozat, a Pillangó a szélben és A nővérem húga is, na meg még a múlt hónapban olvasottak is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése