2011. augusztus 17., szerda

Az olvasás 7 hete- 7.

Elérkeztünk Az olvasás 7 hetének utolsó hetéhez. Olyan gyorsan elrohant az idő! Szép volt, jó volt, kár, hogy vége van. :o) Andiamonak pedig nagy-nagy köszönet az esemény levezetéséhez.
Az e heti témák ezek voltak:
Olvasási szokások változása
Évszakok és könyvek, avagy milyen könyvet olvas tavasszal, nyáron, ősszel, télen?

Olvasási szokások: hol, mikor olvas szívesen? (otthon, tömegközlekedésen, parkban, erkélyen, reggel, délben, este, stb.)


Amiről írni fogok, az az Olvasási szokások változása.
Mint már említettem, nekem mindig korszakaim voltak olvasás tekintetében. Kisiskolásként természetesen a gyerekkönyveket bújtam, olyan 10 évesen rákattantam a pöttyös könyvekre, majd a csíkosakra. Aztán jöttek a Delfin könyvek és az ifjúsági irodalmak. Ezeken kívül persze serényen olvastam mindig a kötelező olvasmányokat, illetve amiket még ajánlottak az iskolai órákon. Gimiben jöttek a "klasszikusok", jó pár évig maradtak is. 22-23 évesen fordultam a szórakoztató irodalom felé. Ilyenkor volt, hogy hetekig, hónapokig mindig csak egy-egy műfajra kattantam rá. Orvosi krimi, történelmi regények, romantikus regények, ifjúsági regények és így tovább. Amikor meguntam az adott műfajt, jött a következő láz. Ebben az időszakban éltem a Dumas korszakomat vagy bújtam Coelho műveit, de a Harry Potterba is huszonévesen kezdtem bele. Aztán kismama lettem, jöttek a terhességgel, babákkal, gyerekneveléssel foglalkozó ilyen-olyan okoskodó (vagy okosnak tűnő) könyvek és az ehhez kapcsolódó szórakoztató irodalmak. Mikor Gyerkőcöm megszületett jó pár hónapig megrekedtem az olvasással. Az első 9 hónapban ha összesen sikerült 3 könyvet elolvasnom, akkor szerintem nem túlzok. Többre nem hogy időm, inkább energiám nem volt már. Végül 2009. őszén létrehoztuk a közös könyves blogunkat, újra lett energiám a könyvekhez, megindult a könyvfalásom. Tavaly pedig elindult a Könyvesem is. Azóta a vegyes korszakomat élem, szinte minden műfajbeli könyv megfordult a kezeim között, de leginkább a szórakoztató, romantikus, gyermek-és ifjúsági irodalom berkein belül keresgélek. És, hogy a jövő mit fog hozni? Lehet, hogy a vegyes korszakomat egyszer újra felváltja majd egy újabb láz, lehet, hogy nem. Mindenesetre remélem, hogy idős nénikeként ülök majd a karosszékemben, körülöttem serénykedni fog pár kis unoka, én pedig mesélhetek majd nekik, esténként pedig továbbra is elmerülhetek egy-egy jó történetben, míg élek. ...

Sokat agyaltam, mi is legyen az utolsó könyv, amit ajánlok nektek, végül emellett döntöttem, nagyon tetszett.

"Jonathan Hunt, a New York Times riportere a családi hagyatékban megtalálja az Egri csillagok egyik első kiadását, s a kötetben két furcsa levelet, melyben egy bizonyos Ábray professzor indulatosan magyaráz az időutazás lehetőségéről s arról, hogy bizonyítékai is vannak... Jonathan Hunt a levelek nyomán Magyarországra, Egerbe indul, ahol egyre rejtélyesebb dolgok történnek vele. Mivel úgy tűnik, nem mindenki örül a felbukkanásának, elhatározza, mindenképpen a végére jár, hogy valóban létezett-e a gyűrű, amely Gárdonyi regényének is egyik kulcsmotívuma... Miközben a múltból hátrahagyott titkos üzeneteket próbálja megfejteni, a gyűrű évszázados legendája őt is megbabonázza... A Jumurdzsák gyűrűje egy fantasztikus regény. Témáját tekintve ugyan azt hihetnénk, hogy elsősorban a fiatalokhoz szól, azonban az Egri csillagok, amely köré a mű épül, mindannyiunk meghatározó olvasmányélménye. A részletesen kidolgozott karakterek, az izgalmasan feszessé tett jelenetek és párbeszédek élvezhetők az ifjúság és a felnőtt olvasók számára egyaránt. A regény továbbra is hordozza mindazokat az értékeket, amelyet az interaktív filmtől megörökölt: részletesen bemutatja az egyik legszebb hazai városunkat, feldolgoz Gárdonyi Géza titokzatos személyével kapcsolatos adatokat, hiteles történelmi eseményeket, miközben a valós elemeket fiktív szállal köti össze. Ismeretterjesztő és kalandregény is egyben, amely feltétlenül tetszést válthat ki a misztikum, a történelmi nyomozások (pl. Da Vinci-kód) szerelmesei között, de a kifejezetten hazai témájú regények rajongóinál is."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése