2011. augusztus 17., szerda

Debra Dean: Leningrádi Madonnák

Közepes, amolyan egyszer elolvashatós regényre számítottam, ehelyett kaptam egy gyönyörűen megfestett történetet, ami teljesen magával sodort.

Két idősíkon játszódik a történet. Az egyikben 1941-et írunk, Leningrádot ostromolják a németek. Marina fiatal nő, akinek a vőlegénye a fronton van, ő pedig részt vesz az Ermitázs műkincseinek megóvásában. Feladatuk összecsomagolni a műtárgyakat, amiket majd elszállítanak, hogy ne essen bántódásuk, illetve ne kerüljenek a németek kezei közé. A másik szálon Marina már a 80-as éveiben jár, a memóriája nem a régi. A családja esküvőre készül, neki pedig fel-felelevenednek a 40-es évek. A háború, az éhezés, a festmények, az első szerelem. ...

Leningrád ostromáról anno a tanulmányaimból nem sok maradt meg, így mivel képben szerettem volna lenni, kénytelen voltam utána olvasni. A németek 1941 szeptemberében körbevették a várost, mintegy 3 millió lakosával és a kiéheztetés stratégiája mellett döntöttek, miközben folyamatosan bombázták. A lakosság élelmiszerkészlete gyorsan fogyott, sokan éhen haltak, akik életben maradtak kénytelen voltak mindent megenni, amit csak találtak. Kutyát, macskát, akár még embereket is. A könyvben szereplők tapétaragasztót, fát is ettek, de rémhírek keringtek eltűnt kisgyerekekről, majd pedig feltünedező kolbászokról. Végül 1942 telén befagyott a Ladoga-tó és ezen keresztül tudtak élelmiszert becsempészni a lakóknak, kifelé pedig embereket menekíteni. Leningrád kiállta a németek ostromát, Hitlernek ez az egyik legnagyobb veresége volt az orosz fronton.

Az Ermitázsról pedig tudni lehet, hogy Oroszország legnagyobb és leghíresebb múzeuma, a világörökség része. A II. vgh. alatt a műtárgyakat evakuálták és a mai Jekatyeringburgba menekítették őket. Aki a teljes gyűjteményt meg szeretné nézni, annak mintegy 22 km-ert kéne gyalogolnia a múzeumban.
A digitális katalógusa ITT elérhető.

De visszatérve a történetre, igazán nem tudnám megmondani, hogy mi is fogott meg a regényben, egyszerűen csak olyan jó volt olvasni. Az írónő mesterien az olvasó elé festette a képeket, szinte megelevenedtek, bár pont emiatt, néha nem tudtam különbséget tenni a valóság és a képzelet között.
A történelmi szál döbbenetes, a jelen pedig valahogy fájdalmas volt.


Megjelenés: The Madonnas of Leningrad (2006.)/ Leningrádi Madonnák (2008. Geopen Könyvkiadó)
Oldalszám: 197
Ára: 2990

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése