2011. augusztus 17., szerda

Ügyesedő Porontyok & Változz te is pillangóvá!

Amíg az ember meg nem pillantja először a gyermekét (akár az UH-n, akár a születése után), igazán bele se gondol, hogy mennyire meg fog változni az élete. Nem csak a gyerekek testi épségéért, a lelki egészségükért felel a szülő, hanem a tudásuk fejlesztéséért is.
Nyilván leginkább az első hónapokban nem nagyon lehet mit fejleszteni egy pici babán, hisz ami a legfontosabb neki, az az ölelés, a szeretgetés, a babusgatások, anyu közelsége, a szoptatás. De aztán ezek a kis pöttömök elkezdenek érdeklődni a külvilág felé. Kezdetben csak megcsodálják a fényeket, az ágyuk fölött forgó játékokat, mindent a szájukba gyömöszölnek, de ez is a tanulás, a fejlődés, a változás folyamata.
Olyan 3-4 hónapos lehetett Gyerkőcöm, amikor megvettem az Anya, taníts engem! c. könyvet. Szeretném leszögezni, hogy az ilyen "fejlesztő" könyvekkel is úgy vagyok, mint a nevelési tanácsadós könyvekkel. Arra buzdítok mindenkit, hogy olvassa őket, de ezek nem kőbe vésett szabályok. A lényegük az, hogy ötletet adnak (a nevelési tanácsadók is segíthetnek az ötleteikkel, tapasztalataikkal, de figyelembe kell venni, hogy minden gyerek más. Ami bejött Gizikének, nem biztos, hogy beválik Jolánkának. Mi ismerjük a gyerekünket és ezek alapján az adott tanácsot, amit hasznosnak tartunk, a mi életvitelünknek megfelelően ültessük át a mindennapjainkba, ha hasznosítani szeretnénk. De eltértem a témától, most nem a nevelés, hanem a fejlesztés van középpontban.), milyen játékokat lehet játszani a kicsikkel bizonyos korosztályokban. Van akiknek teljesen természetesek ezek, újat nem mondanak, de vannak (és ilyen vagyok én is), akiknek sikerül ezeket hasznosítaniuk.

Az Ügyesedő porontyokban fejlesztő és szórakoztató játékötletek vannak 0-5 éves korig.
A szerző 0-3 éves korig kitér a beszéd fejlesztésére (ami nálunk pl. nagyon aktuális); a tornára, mozgásra; a hangokra, zenére; rajzolásra; a természet és a tárgyak világára. 3-5 éves korig is ezekre tér ki, érdekes látni a fejlődést a 2 korcsoport között.
Én nagyon érdekesnek és hasznosnak tartottam, vannak benne olyan kis ötletek, amik nem jutottak volna eszembe, szóval ajánlom minden szülőnek.



Megjelenés: Das große Ravensburger Buch der Kinder Beschäftigung/ Ügyesedő Porontyok (2010. Tudatos Lépés Kft.)
Oldalszám: 112
Ára: 2450

Deákné B. Katalin az Anya, taníts engem! c. könyv szerzője. A Változz te is pillangóvá! szintén az ő nevéhez fűződik.
A könyvecske amolyan munkafüzet, amiben sok feladat található a 4-8 éves korosztály számára, a memória, gondolkodás, koncentrálóképesség és a kommunikáció fejlesztésére.
A füzetet úgy képzeljétek el, hogy az egyik oldalon szöveges feladatok vannak, a másik oldalon pedig a képesek. Színezős, számolós, stb.
Jó pár feladat található benne, amikkel biztos le lehet kötni a gyerekek figyelmét és fejleszteni őket, én hiányoltam a korcsoport nélküli beosztást. Tán, jobban áttekinthetőbb lett volna, ha életkorokra lettek volna osztva a feladatok, bár nyilván így is tudja a szülő, hogy mi az, ami a gyermeke korának megfelelő és mi nem.

Megjelenés: Változz te is pillangóvá! (2011. Tudatos Lépés Kft.)
Oldalszám: 52
Ára: 1750

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése