2011. augusztus 15., hétfő

Scott Westerfeld: Szépek

Vajon a szépség fogalma és fontossága átalakul, ha valaki csúfból széppé válik?

A Csúfok ott ért véget, hogy Tally önként visszament, hogy széppé varázsolják. A beavatkozás meg is történik, de minden bonyolódik, ugyanis a lány nem emlékszik mindenre, mi történt előtte és miért is ment önként vissza.
Aztán egy álarcosbálon feltűnik a színen egy régi ismerős és kezd minden kocka a helyére kerülni. Tally és barátai nagy kalandba vágják a fejszéjüket.

Olyan, mintha ugyanazok a cselekményszálak történnének meg, mint a Csúfokban, csak most más-más szereplőkkel a középpontban. Poént lelőni nem akarok, de ha végiggondoljátok, hogy mi történt az első részben, túl sok meglepetés igazán nem fog érni titeket, mert most is ugyanaz történik, csak egy kicsit másabb körítéssel.
Ebből kikövetkeztetve gondolhatjátok, hogy ugyanúgy tetszett, mint az első rész és ez így is van. Aranyos, kellemes ifjúsági irodalom a maga finom tanulságával. Ugyanúgy ajánlom az ifjabb olvasók figyelmébe, mint az idősebbekébe.
Az egyetlen dolog ami zavart-bár az eléggé-, hogy a felnőtteket teljesen hidegen hagyta, hogy a fiatalok reggeltől estig buliznak és annyit isznak amennyi csak beléjük fér. Mintha ez teljesen természetes dolog lenne.

Az utópisztikus világot Westerfeldnek sikerült mesterien az olvasó elé festenie, a történet továbbra is elgondolkodtató. Vajon milyen messze állunk egy ilyen jövőtől? És tényleg csak az lehet boldog aki szép? Egyáltalán mi a szépség?
Nagyon kíváncsi vagyok a Különlegesekre, vajon mit tartogat az író az olvasóinak?

Megjelenés: Pretties (2005.)/ Szépek (2009. Könyvmolyképző Kiadó)
Oldalszám: 325
Ára: 2999

2 megjegyzés:

  1. Én is pontosan ugyanezt éreztem – az ismétlődésre gondolok. :) Remélem a harmadik könyv csupa meglepetés lesz, mert ha ugyanez a tendencia marad... háát... nem leszek elégedett.

    VálaszTörlés