2011. augusztus 18., csütörtök

Hupikék Törpikék filmes könyvek

Gyermekkorom egyik kedvenc meséje volt a Hupikék Törpikék. Vasárnap délután családi programként leültünk közösen és megnéztük az újabb vetített részt. Nagyon szerettem a kis törpök kalandjait, ahogy próbáltak túljárni Hókuszpók eszén, de megmondom őszintén, sokáig nem is tudtam, hogy a sorozat egy képregénysorozat alapján készült, ami Pierre Culliford (Peyo) nevéhez fűződik.

Pierre Culliford 1928-ban született Brüsszelben. 1958-ban elkészült egy meséje, ami a középkori Európában játszódott, a főszereplője pedig egy apród és csatlósa volt. Nem sokkal később a mesében új szereplők jelentek meg, méghozzá a törpök. Maga a képregénysorozat 23 kötetből áll.
1980-ban indult hódító útjára a már ismert mesesorozat, amit többször jelöltek Emmy-díjra, de elnyerni sose nyerte el. Augusztus 25-én pedig itthon is látható lesz 3D-ben A nagy törpakaland, aminek a filmes könyvei a Manó Könyvek gondozásában jelentek meg.

A történet rövid lényege, hogy Aprajafalván a Hupihold ünnepségre készülnek a törpök, amit Hókuszpók megzavar. Előle menekülve Ügyifogyi, Törpilla, Vitéz, Okoska, Dulifuli és Törpapa egy lyukba esnek, amin keresztül a mai New Yorkban találják magukat. Természetesen az izgalom fokozása miatt Hókuszpók és a macskája is követi őket. Ahhoz, hogy a törpök vissza tudjanak jutni Aprajafalvára, a Holdat kékre kell színezniük, de ez nem olyan egyszerű ám. Mindeközben Hókuszpók sem mondott le arról, hogy elkapja őket és létrehozza a törpesszenciát, ami a világ leghatalmasabb varázslójává teszi majd....

A 3 könyv együtt ad kerek képet, de külön-külön is élvezhetőek a történetek. A téma mindegyiknél a nagy kaland.

A nagy törpkaland a film könyves verziója. Vagyis lerövidítve, a filmes kockákból könyvbe foglalva a történet. Néha a képek elmosódottak, mint amikor filmet nézünk, megállítjuk egy percre és a kidermedt mozdulatsorokat épp mozgás közben állítottuk meg, ugyanakkor még így is érezni lehet, hogy nagyon jól sikerült a grafika. Szinte a látvány miatt érezni lehet a törpök sapkájának puhaságát, Törpapa szakálla pedig döbbenetes, így képen is simogatnám legszívesebben. :o)
Oldalszám: 80
Ára: 1990

A Fantörpikus kaland pedig már mesekönyves illusztrációval készült. A történet ugyanaz elmesélve, mint a filmes könyv esetében.
A filmes épp amiatt élvezhető, mert a filmbeli kockákból épül fel, ez pedig azért, mert mesekönyves illusztrációval.
Oldalszám: 24
Ára: 790




Az Ügyifogyi meséje pedig Ügyifogyi szemszögéből elmesélve a fenti történet. Semmi extra, de mégis jó volt olvasni, Ügyifogyi hogyan látta, élte meg a történteket, hisz nagy szerepe van a törpök bajba keverésében.
Oldalszám: 32
Ára: 990

Aranyos, kedves könyvecske volt mind a három. A filmes tán azoknak tetszhet jobban, akik szeretik az ilyen könyveket, illetve a filmért teljesen odáig lesznek. A másik kettő már mesekönyv szerű, így tán a gyerekeknek jobban elnyerhetik a tetszésüket.
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a Manó Könyvekben azt is szeretem, hogy nem csak több ezer Ft-os "drágább" kiadványok kaphatóak, hanem elérhető áron, de ugyanolyan jó minőségű, olcsóbb könyvecskék is, mint pl. a Fantörpikus kaland és az Ügyifogyi meséje. 790 és 990 Ft egy-egy mesekönyvért tényleg nem nagy összeg, amikor már a pár oldalas könyvek is több ezer Ft-ba kerülhetnek. És tényleg aranyosak, szórakoztatóak.

Látva a képeket, nagyon kíváncsi vagyok a filmre, szerintem aranyos, izgis és humoros lesz. :o) Ugyanakkor meg döbbenetes is, hogy mivé fejlődött kb. 30 év alatt a technika. Amúgy a film sikert sikerre halmoz, Amerikában 3 hét alatt elérte a 100 millió dolláros bevételt.
Íme az előzetese:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése