2023. augusztus 24., csütörtök

Freida McFadden: Gyilkos ​örökség

Freida McFadden-nek eddig 18 könyve jelent meg, közülük pedig 3 magyarul is. A Gyilkos örökség másodikként jelent meg az Álomgyár Kiadó gondozásában.


Számomra teljesen ismeretlen volt a szerző, amikor nekikezdtem ennek a könyvnek. És bár a krimi/thriller annyira nem az én műfajom, ennek ellenére egy jó fülszöveg rá tud venni az olvasásukra. Ennek a könyvnek pedig elég figyelemfelkeltő volt a fülszövege.


Nora Davis a jelenben sikeres sebész.

A múltban viszont egy sorozatgyilkos lánya, aki a házuk pincéjében fiatal nőket kínzott meg, miközben a házban a lánya mit se tudva élte mindennapjait.

Ahogy lenni szokott, a sorozatgyilkos rács mögé került, Nora felnőtt, próbálta a háta mögött hagyni a múltat, elfelejteni a történteket. Csakhogy a múlt most feltámad! Egy sorozatgyilkos újra szedni kezdi az áldozatait ugyanazzal a módszerrel, mint Nora apja. A gyanú először a nőre terelődik, így szinte versenyt fut az idővel, hogy kiderüljön ki a tettes, még mielőtt őt kiáltják ki ország-világ előtt gyilkosnak.


A moly.hu-n sokáig gondolkodtam azon, hogy 3 vagy 4 csillagot adjak a könyvre, de végül 3 csillagot adtam annak ellenére is, hogy nagyon olvasmányos, izgalmas történetről van szó. Őszintén szólva több minden is zavart benne, melyek rontottak az olvasmány élvezetén:

Először is, végig ott motoszkált a fejemben, hogy egy nagyon hasonló történetet olvastam már. Természetesen elkerülhetetlenek az ilyen átfedések, miért ne pattanhatna ki más író agyából is a gondolat, hogy egy sorozatgyilkos családos ember és bemutatja a történteket illetve az utóéletet a gyereke, felesége, kiskutyája, stb. szemszögén keresztül is. Mire befejeztem az olvasását, leesett, hogy melyik könyv volt az, amire végig emlékeztetett, így már nyugodtan tudok aludni. 😀


Másodszor a vége rendesen dühített. Az utolsó 30 oldalon mintha az addig normális mederben csörgedező történetet író írónőre valaki rákiabált volna, hogy "Szedd össze magad és fejezd most bár ezt a könyvet, mert különben nem adjuk ki!", mire McFadden hipergyors sebességre kapcsolt és az utolsó 30 oldalban megoldotta az egész esetet, kiderült ki a tettes, miért és mi történt utána. .... Vágás, vége és ennyi.

Lényegében sokkot kaptam a gyors lezárástól.


És ami kicsit dühített még, az a megoldás volt, hogy ki a tettes.

Krimit/thrillert olvasva az olvasó joggal várja el a kacifántos megoldást, amikor összegubancolódnak a szálak, mindenki mindenkire gyanakodhat. Túl könnyű megoldás, ha a szerző a végére egy olyan embert vet az olvasó orra elé, akire amúgy nem is gondolt volna. Túl egyszerű a megoldás, nem igényelt munkát a szerzőtől. Kicsit olyan, hogy "Fogadd el, ő a tettes, azért mert és ez van." Lehetett volna kicsit bonyolultabb, rafináltabb.


Amúgy nem rossz a történet. Tényleg olvasmányos, izgalmas, de lehetett volna jobb is. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése