2023. augusztus 30., szerda

Holly Williams: A ​szerelem ideje

Átverve érzem magamat, befejezve a könyvet. A fülszöveg annyira kecsegtető volt: mi történne, ha ugyanaz a pár találkozna a 40-es, 60-as, 80-as években, hogyan alakulna a kapcsolatuk, stb.


"Egy ​kapcsolat története három különböző időpontban: mi történne, ha ugyanaz a pár találkozna az 1940-es, 1960-as és 1980-as években?

Holly Williams látszólag könnyed prózában olyan élénk karaktereket teremt, hogy minden alkalommal, amikor csak találkozunk velük, kétségbeesetten szeretnénk megtudni, mi lesz a történetük.
Amikor Violet és Albert először találkoznak, mindig 20 évesek. Az adott generációt meghatározó pillanatokban jönnek össze. A háború utáni Nagy-Britannia és a jóléti állam megalapítása, a progresszív és pszichedelikus ’60-as évek vége, és a reményteli ’80-as évek acid house-szal és az ecstasy forradalommal. A nagy változások nagyon különböző korszakaiban szeretnek egymásba, és a könyv minden részében kapcsolatuk új szakaszára helyezik a hangsúlyt. Az első rész az első szerelem mámorító korai pillanataira összpontosít; a második a fájdalmas összeomlás tanúja lehet, míg a harmadik részben Albert és Violet rájönnek, mit jelent, ha két ember azt mondja, hogy együtt maradnak.

A regény a 20. század második felének hatalmas társadalom változásait mutatja be. Violet munkásosztálybeli walesi családból származik, és a regény során új osztály- és nemi elvárásokkal néz szembe. Albert egy arisztokrata yorkshire-i családból származik, magánoktatásban részesült és gazdag, de a kötelesség, az illendőség és a státusz iránti elvárások terhelik, amelyektől meg szeretne szabadulni."


Nos, leszámítva azt, hogy a női főszereplőt mind a 3 történetben ugyanúgy hívták és, hogy a férfi főszereplő meg mindig gazdag, arisztokratikus volt, én más hasonlóságot nem találtam a karakterekben. Ennyi hasonlóság lehet köztem és a szomszéd között is, egyáltalán nem érzem, hogy ugyanaz a pár találkozik a 3 különböző korban.


A 3 korszak megjelenítése is annyira fura.

Az még rendben, hogy a 40-es években Nagy-Britanniára nagy hatást gyakorolt a Munkáspárt megalakulása, olvasmányos is volt úgy ahogy, ennek az időszaknak a bemutatása.

A 60-as évek "szabad szex" korszakát is úgy ahogy megértem, rendben, mondhatjuk, hogy ez tényleg nagy hatást gyakorolt az akkori társadalomra, de itt már éreztem azért, hogy a 60-as évek nem csak ennyiből állt azért, hogy mindenki mindenkivel, szabadon lehetett, stb. Itt már hiányérzetem volt, gyenge volt a korszak bemutatása, meg valahogy fura volt az egész.

A 80-as évek bemutatása pedig teljesen élvezhetetlen lett. Értelmetlen, unalmas, gyenge, kevés.


Egyik történetben se kedveltem meg a főszereplőket, végig semlegesek maradtak nekem.

Az adott "történelmi" korszakokat se érzem kereknek, jól bemutatottnak, felépítettnek. Igazából ez jellemzi az egész történetet. Tipikus példája annak, amikor van egy jó alap, ott van benne a lehetőség, de nem jön össze. A fülszöveg messzemenőleg érdekesebb és izgalmasabb, mint maga a regény, ez pedig elég gáz.


Unalmas, gyenge, semmilyen, ... igazából időpocsékolás volt az egész, nem is tudom miért nem hagytam abba az olvasását. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése