2011. augusztus 13., szombat

Anders Roslund & Börge Hellström: Három másodperc

Olvasva az ajánlást a könyv hátoldalán: "A díjnyertes újságíró, Anders Roslund és a börtönviselt Börge Hellström Svédország ünnepelt szerzőpárosa. A bűnözés világát életközelből ismerik. Sok szálon futó, sodró erejű regényükben lerántják a leplet a bűnüldözés és a büntetés-végrehajtás súlyos visszásságairól is.", elismerően nyugtáztam magamban, hogy izgalmas kis történetnek kell lennie, majd neki is kezdtem.

Piet Hoffmann kettős életét él. Az egyik életében példás családapa, titkosügynökként dolgozik, bár erről a felesége semmit se tud. A másik életében meg elismert maffiózó, aki drogokkal üzletel és élvezi a lengyel maffia elismerését. Feladatot kap, hogy szerezze meg a svéd börtönökön belül a drogpiacot, ügynökként meg ennek a felszámolásával bízzák meg. Pietnek a feladat miatt börtönbe is kell kerülnie, nem veszélytelen fába vágta a fejszéjét. Ha lebukik, akár meg is ölhetik.
Ugyanakkor van egy másik fontos szereplő, egy felügyelő, aki pont Piet, a maffiózó után nyomoz. ...

Összességében nézve, olvasmányos történetet hozott össze a szerzőpáros és igazán érdekes volt betekintést nyerni a börtönök működésébe. A problémám az volt vele, hogy nem sikerült mindig fenntartani a figyelmemet, úgy érzem, hogy ez az 535 oldal túl hosszú lett, túl elnyújtott. Tán jobb lett volna, ha nem ilyen hosszú, viszont akkor pörgősebb, lendületesebb a történet.

Érdekesnek tartom, hogy felhívták arra a figyelmet, hogy a svéd rendőrség sok éven át bűnözőket alkalmazott titkosügynökként, őket építették be különböző szervezetekbe. Persze ezt letagadják és az egykori bűnözőkből lett ügynökök törvényen kívül állnak.
Ugyanakkor kitér arra is, hogy a drogok hogy jutnak át a határokon, mekkora hatalma van annak, aki a börtönök drogpiacát uralja.

Érezni a rutint a szerzőpárosban, bár csak a könyv elolvasása után olvastam utánuk egy kicsit és láttam, hogy már 4 könyvük is megjelent. Csak ne lett volna ennyire elnyújtva az a mézes madzag. :o) Ettől függetlenül olvasmányos, jól megírt krimi, izgalmas betekintéssel a maffiózók és a börtönök világára.
ITT bele tudtok olvasni a regénybe.


Megjelenés: Tre Sekunder (2009.)/ Három másodperc (2011. Animus Kiadó)
Oldalszám: 535
Ára: 3490
A szerzőpáros oldala ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése