2018. május 4., péntek

Tahereh Mafi: Ne ​érints

Én is azon bloggerek közé tartozom, akik csatlakozhattak az Egymás szemében kezdeményezéshez. Ennek az a lényege, hogy a résztvevő bloggerek minden hónapban egy bizonyos téma alapján könyveket ajánlanak egymásnak, melyek közül egyet választania kell mindenkinek. A májusi téma a tavaszi borító volt és Dorka ajánlott könyvét választottam, a Ne érintset.
Hogy miért? A könyv először 2013-ban jelent meg és már akkor próbálkoztam az olvasásával, viszont az első pár oldalnál tovább nem jutottam. Most úgy döntöttem, ha már egyszer nekikezdtem -igaz, hogy 5 évvel később-, akkor befejezem.
Hogy megbántam-e? Igazán nem, de az agyamat se dobtam el tőle.

 
Forrás
A történet a közeli jövőben játszódik, amikor a hatalmat a Regeneráció kormánya vette át.
Juliette 17 éves és különleges képességgel rendelkezik: az érintése halálos. A szülei évekkel ezelőtt lemondtak róla és elmegyógyintézetbe került. 
Most viszont kap egy szobatársat, aki teljesen összezavarja. A fiú a múltjára emlékezteti őt és célja van a lánnyal. 
Juliette hamar azon kapja magát, hogy a Regeneráció fel akarja használni őt, de ő nem akar ebben részt venni. És akad egy segítője is ebben, méghozzá Adam, akire furcsa módon nem hat az érintése.

"Azon gondolkodtam, vajon az eltérő szemszín azt jelenti-e, hogy az emberek másként látják a világot. És hogy fordítva is működik-e a dolog: a világ is másként látja-e az embert."

Őszinte leszek. Különösebben nem hozott lázba a történet, túl sok egyediséget nem találtam benne és a karaktereket se éreztem annyira kereknek, túlságosan nem ismerhettem meg őket.
Adva van Juliette, akiről tudjuk, hogy különleges képessége van, de ezt betegségnek tartja. Gyermekkorától kezdve elítélték őt, sose voltak barátai, még a saját szülei is átoknak tekintették őt. A lány megtört, vágyik arra, hogy megérintsék őt, de retteg tőle.
Adam gyermekkoruktól kezdve ismeri a lányt. Önszántából jelentkezett a Regeneráció tagjai közé, hogy Juliette közelébe férkőzhessen. Vajon miért? És miért nem hat rá a lány halálos érintése?
Túl kevés dolgot osztott meg az írónő a múltból és emiatt hiányérzetem maradt. 
Szerettem volna jobban megismerni a szereplőket.

A cselekmény egészen a könyv 2/3-ig számomra elég lagymatag volt. De a vége! Igen, az ütősre sikeredett! Kiderül, hogy miért nem hat a fiúra a lány érintése és kiderül még valami: Juliette nincs egyedül!

Összességében a történet nem győzött meg magának, de a vége miatt ennek ellenére mégis kíváncsi vagyok a folytatásra.


2 megjegyzés:

  1. Nem tudom, hogy ennek most örüljek, vagy szomorú legyek. Annak mindenképp örülök, hogy most végigolvastad, és kíváncsi vagy a folytatásra. Annak viszont kevésbé, hogy annyira nem fogott meg. Remélem, hogy valóban tovább fogod olvasni, mert a többi része ettől csak jobb :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagyunk egyformák, így minden ajánlott könyvnél benne van a pakliban, hogy a másiknak nem fog bejönni. :) kíváncsi leszek, hogy neked hogy tetszett az én ajánlott könyvem. :)

      Törlés