2018. május 18., péntek

Jane Fallon: Szabadulj ​meg a pasitól!


Már a megjelenésekor nagyon kíváncsi lettem erre a könyvre. Humoros, ugyanakkor tanulságos történetre számítottam és nem csalódtam.

Forrás
A történet főszereplője Helen, aki a harmincas évei vége felé jár és már 4 éve viszonya van a főnökével (na jó, ez így nem pontos megfogalmazás, mert a pasi egy ideig a főnöke volt, de aztán áthelyeztette egy másik vezető titkárnőjének, hogy nehogy kiderüljön a kapcsolatunk. De továbbra is ugyanott dolgoztak.) A nő az évek alatt eltávolodott a régi barátaitól, mert míg azok összeházasodtak, családot alapítottak, ő csak ült otthon és várt arra a pillanatra, amikor Matthew elhagyja a feleségét és a két lányát. Hogy le ne bukjon, hogy nős férfi szeretője, így kitalált egy messze élő szerelmet magának. Egyetlen barátnője tartott csak ki mellette, akivel viszont távolodni kezdenek egymástól, mert az ő fejét is bekötik és minden gondolatát csak a közelgő esküvő köti le.
Matthew az ötvenes éveit tapossa, már van egy felnőtt fia az első feleségétől. A második feleségétől -Sophie- két tizenéves lánya van. Sophie is szeretőként kezdte annó, de meg se fordult a fejében az, hogy a férje évek óta csalja őt. 
Aztán Karácsonykor borul a bili, a férfi bevallja a feleségének, hogy van valakije és Helenhez költözik. Igen ám, de időközben a nő rájött arra, hogy jobb lenne neki Mathew nélkül, így nem kicsit sokkot kap, amikor a férfi közli vele, hogy megtette azt, amiért ő évek óta rikácsolt, elhagyta a feleségét és most már boldogan élhetnek együtt. Megsajnálja a férfit, így nem dobja ki, de ahogy telnek a napok egyre több idegesítő dolgot fedez fel benne, melyeket szeretőként nem vett észre.
Kiagyalja, hogy megismerkedik Sophie-val és megpróbálja újra összeboronálni őket. Csak épp arra nem számított, hogy a nőt szívből megkedveli és bekopogtat váratlanul az igazi szerelem az ajtaján.

"Megkérdőjelezhetetlen igazság, hogy ha egyetlen nő sem állna le egy másik nő férjével, akkor egyetlen nőnek sem kellene átélnie azt a csalódást, amikor rájön, hogy az egész élete hazugság. Amíg akár egy nő képes ezt megtenni, addig az összes többi veszélyben van."

Nagyon tetszett a történet. 
Az írónő remekül ábrázolta, hogy milyen élete van egy szeretőnek. A magányos esték, a lopott órák, a titkolózás, a fel nem vállalás. A kapcsolat elején ez izgalmat nyújt, de ahogy telik az idő a szeretőnek kezd kevés lenni. Mert érzelmei lesznek, mert kötődni kezd. Elkezdi gyűlölni a feleséget, mert a férfi mellette tér nyugovóra, őt óvja és védi, amiért nem lép ki ebből a kapcsolatból. Elképzeli, hogy csúnya, kövér, unalmas, buta, stb., csak hogy magát fölé helyezhesse. De mi van, ha nem ilyen? Mi van, ha a férfi hazudik neki és csak tényleg szexre kell neki?
De nem csak a szerető gondolatait ismerhettük meg jobban, hanem magáét a feleségét is. Mit érez, amikor kiderül, hogy viszonya van a férjének? Mit gondol a szeretőről és hogyan próbál viszonyulni az új helyzethez?
Ugyanakkor a két nő szemén keresztül megismerhetjük a férfit is. Aki hazudozik mind a két félnek. A szeretőnek azt hazudja, hogy a feleségével már nem jó a kapcsolatuk, holott otthon minden rendben van. Teljesen egyértelmű, hogy egyetlen célja van csak: szerezni egy jóval fiatalabb nőt nála, aki újdonság számára. ... Csakhogy a varázs mindig elmúlik és akkor derül ki, hogy milyen is igazán a kapcsolat.

Lényegében 2 főszereplője van a történetnek: a feleség és a szerető. Furcsa módon mind a kettőt nagyon kedveltem.
Helent azért, ahogy próbálta összehozni Sophiet és Mathewt újra. Na meg kicsit megsajnáltam is. Négy évet vesztegetett el az életéből. Négy évet, amit sose kap vissza.
Sophiet pedig azért, mert olyan volt, amilyen. Megsebzett nő, aki nem tört össze, vagy legalábbis kívülről nem mutatta.
Mathew pedig nagyon szánalmas. A hazudozásaival, hogy mindig menteni akarja a menthetőt bármi áron. És hogy Helennek sikerül-e a terve? Nem árulom el, olvassátok el a könyvet!

Valamilyen szinten tanulságos is a történet. Igen, van amikor a szerető "győz" és a férfi tényleg elhagyja a feleségét, de van, amikor nem. Szerintem már egy kapcsolat elején sejthető, hogy a férfi tényleg komolyan gondolja a nővel vagy csak játékszernek tartja. És ha tudjuk, hogy csak játékszerek vagyunk, akkor ne reménykedjünk abban, hogy majd holnap, majd jövőre, majd egyszer elhagyja. Nem. Egy játékszerért senki se rúgja fel a biztonságot. És emiatt kár éveket fecsérelnünk egy ilyen hiábavaló kapcsolatra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése