2019. november 19., kedd

Elma van Vliet: Anya, ​kérlek, meséld el nekem!

Kiadta: Partvonal (2015.)
Oldalszám: 112
Forrás: kiadó
Értékelésem:
Az utóbbi hetekben újra rákattantam a napló "írásra". Befejeztem a félbehagyott kismama naplóimat és a babanaplókat is. Kicsit vicces volt, amikor a Nagy babanaplóját kellett kiegészítenem, visszaemlékeznem, hogy mi és mikor volt 9-10 éve, de megoldottam. A Kicsivel már könnyebb volt visszaemlékezni a terhességemre és az első évére. 😅 (Most lesz 28 hónapos.)
És hogy miért is írtam ezeket a naplókat? Kamasz korom óta, egészen 21 éves koromig rendszeresen írtam naplót, napi szinten. Nem szoktam elővenni őket, nem szoktam újraolvasgatni, de hamarosan eljön majd az az idő, amikor elő kell vennem mondjuk a 15 éves koromban írtakat, hogy hátha jobban megértem, miken megy majd akkor keresztül a Nagy. Meg persze azt is elterveztem, hogy majd 70-80 éves koromban ülök a hintaszékemben, ősz hajjal, reszketve és újraolvasom azokat a naplókat. Nevetek, sírok majd, emlékezek és tudom, hogy akkor sokat fognak számítani nekem azok a kis füzetecskék.
Ugyanakkor egyfajta lenyomatot akarok hagyni magamról. Azt szeretném, ha majd nem leszek, akkor mielőtt kidobnák a Gyerkőceim, elolvasnák őket. Hogy egy picit még velük maradjak, hogy tán jobban megértsék milyen is voltam és miért. És hogy akkor is tudják, milyen fontosak voltak nekem.
A naplók emlékek magamnak, de emlékek rólam is.

Nagyon örülök annak, hogy a Partvonal Kiadónak köszönhetően kézhez kaptam az Anya, ​kérlek meséld el nekem! c. könyvecskét. Fantasztikus, imádom! 
A napló kívül és belül is nagyon szép kivitelezésű. Egyszerű, nem túl cicomás, kortalan, igényes.
Lényegében 210 kérdésre kell válaszolni benne, de persze van hely ezeken kívül emlékek megörökítésére még. 
A kérdéseknek köszönhetően végigvisszük az életünket. Szó van benne a gyerekkorról, a felnőtté válásról, a szerelemről, a családalapításról, a szabadidőről, a nagyszerű dolgokról és arról a különleges emberről, aki a naplót tölti ki. Mint ahogy a borítón is olvasható: "Emlékek ajándékba" és tényleg az.


Nagyon tudom minden édesanya figyelmébe ajánlani! Van mamás, nagypapás és apukás verziója is. 
Azoknak, akik vezettek kismama, majd babanaplót, szerintem kihagyhatatlan. Hisz ők is olyanok, mint én, emléket szeretnének maguk után hagyni. Ebben a kötetecskében pedig van lehetőség emléket hagyni magunkról a gyermekeinknek.
Ha viszont nem vagy oda a naplóírásért, azt se tudod hogy kezdj hozzá, miről írj, akkor is ajánlom a figyelmedbe pont azért, mert kérdésekre kell válaszolnod, így kell mesélned és így könnyebb, mint csak úgy kitalálni, hogy épp mire emlékezz vissza.

Minden édesanyának ajánlom a figyelmébe! Biztos vagyok abban, hogy egyszer eljön majd az a pillanat, amikor valaki(k)nek sokat fog(nak) jelenteni a benne leírtak.💓
Tökéletes ajándék Karácsonyra, születésnapra, névnapra, Anyák napjára vagy csak úgy. Mert az emlékek nagyon nagy kincsek. Meg kell őket örökíteni,  hogy ne vesszenek el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése