2019. november 28., csütörtök

Kertész Edina: A ​lány, aki csillagász lett

Kiadta: Naphegy (2019.)
Oldalszám: 48
Forrás: kiadó
A Naphegy Kiadónak van egy kis könyvsorozata, melyben híres magyarok életét mutatják be meseként a gyerekeknek. A sorozat első része A fiú, aki imádta a matekot volt, ami Erdős Pál életét dolgozta fel. A második kötet A lány, aki orvos akart lenni pedig az első magyar orvosnőről szólt. A harmadik A ​fiú, akit elvarázsolt a zene, Bartók Béla életét mutatta be. És most jön a negyedik, ami az első magyar női csillagász, Balázs Júlia emlékét eleveníti fel.

A kötet nagyon szépen végigviszi Júlia életét egészen az idős koráig. Hogyan nevelkedett, hogyan lett belőle csillagász, hogyan élt aztán a családjával, hogy élték meg a II. vgh.-t, majd az 56-os forradalmat, hogyan öregedett meg.
Úgy érzem, hogy nagyon méltó emlék ez a könyvecske.

Nem csak azért különleges, mert gyönyörű az illusztrációja, hanem azért is, mert ennek a könyvnek köszönhetően egy olyan magyar nő életét mutathatjuk be a gyerekeknek, akik tán nem is hallottak még róla. Pedig hallani kell, hisz csodálatos dolgokat vitt véghez. Volt egy álma és valóra váltotta. Márpedig a gyerekeknek pont ez kell. Egy álom, amit aztán valóra váltanak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése