2019. november 13., szerda

Alison Weir: Aragóniai ​Katalin

Eredeti címe: Katherine of Aragon (2016.)
Kiadta: Művelt Nép (2018.)
Oldalszám: 766
Forrás: kölcsön kapott
Értékelésem:
A nyár folyamán kezdtem bele egy HBO-s sorozat nézésébe, ami Aragóniai Katalin életét dolgozta fel addig, hogy Henrik felesége lett. A sorozat címe, A spanyol hercegnő volt. Nagyon tetszett és nagyon izgalmasnak találtam. Így nagyon örültem annak, amikor rátaláltam erre a könyvre és párhuzamosan olvastam illetve néztem a sorozatot. 
Tetszett a könyv, nagyon információgazdag, de mégis volt egy pont, amikor hosszú időre félretettem, mert nem voltam kíváncsi a folytatására. Több, mint 2 hónapig olvastam a könyvet, ami nálam elég hosszú idő még akkor is, ha 766 oldalas volt.

Az írónő egy sorozatot hozott létre, melyben mind a 6 Tudor királynő életét szeretné kötetenként feldolgozni. Az első rész természetesen ez, a második pedig Boleyn Annáé lesz majd.

Tetszett az első kötet annak ellenére is, hogy szerintem hosszabb, mint lennie kellett volna. Viszont látszik, hogy micsoda munka van mögötte, milyen mélyen beleásta magát a történelembe az írónő.
Végigvette Katalin életét onnan, hogy elindult Spanyolországból az ismeretlen Angliába, milyen volt az élete és kapcsolata Arthur herceggel, milyen volt az élete amikor özvegy lett, hogyan jutottak el odáig, hogy végül Henrik felesége lett, milyen volt a házasságuk és hogyan végződött.
Az írónő végigvette Aragóniai Katalin életét, ami szerintem fantasztikus. Egy kötetben mindent meg lehetett tudni Henrik első feleségéről.

"Nem hibáztathatta Henriket, hiszen teljesen természetes, hogy aggódik az öröklés miatt, és minden férfi, legyen király vagy közember, fiúra vágyik, aki továbbviszi a családi vonalat. De Katalin, Kasztíliai Izabella lánya, néha eltöprengett, miért fontos az, hogy férfi uralkodjon."

Nagyon szimpatikus volt a királyné. Agyafúrtnak és taktikusnak tartom, ugyanakkor nagyon kitartó és bátor, ezt pedig nagyon becsülöm benne. A sors fintorának tartom, hogy ennyi küzdelem után nem tudta megadni a királynak azt, amire annak igazából szüksége lett volna: egészséges, fiú örököst.
Gyűlöltem Boleyn Annát, ahogy felbukkant a színen. Szívfacsaró volt olvasni, hogyan küzdött Katalin a házasságáért és milyen volt az élete és halála, miután a király elvált tőle.

Hatalmas könyv, amit minden történelem rajongónak el kell olvasnia, de szerintem túlságosan hosszú. Jó, hogy ilyen sok mindent megtudtunk a királynéról, de sokszor éreztem, hogy nagyon vontatott, elég lett volna 500 oldal is, szerintem.
Olvassátok el! Én már nagyon várom a folytatást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése