2011. augusztus 2., kedd

Vincent Cuvellier: Amikor életemben először megszülettem

"Amikor életemben először láttalak, a te szemed volt csukva és én voltam a zúgó tenger."

Ezen a könyvön én annyit bőgtem!
Láttam magam előtt, amikor először pillantottam meg a 2 csíkot a terhességi teszten. Amikor először láttam Gyerkőcöt az UH-n. 3 mm-es pötty volt és tessék. Amikor először láttam mosolyogni a monitoron, mintha integetett is volna, "Hahó anya itt vagyok!". Amikor először éreztem a kis lepkeszárny rebegtető érzést a hasamban. Amikor először csuklott a pocakban, én meg nem tudtam mit tegyek, hogy elállítsam neki. Amikor jöttek az első igazi fájások és tudtam, hogy eljött az idő. Amikor először pillanthattam meg, rám nézett és tudtam, hogy nála szebb nem létezhet. Amikor először mosolygott rám, amikor először indult el felém, amikor először mondta ki, hogy mami. Amikor először mondta, hogy "szeretlek". És amikor először hagyott ott a játszótér közepén, hogy egy kislányt megpuszilgasson és úgy éreztem darabokra hullok, de mégis örültem. ...
Mennyi először.

Hogy kiknek is szól igazán a könyvecske? A gyerekek végigkövethetik a sok "először"-t a születéstől kezdve a második születésükig. Bemutatja, hogyan lesz a kisbabából anyuka/apuka, milyen út áll addig előtte és mi kezdődik utána. A felnőttek meg? Ők meg sírhatnak rajta, mert nagyon jól össze van benne foglalva minden. Mint egy óra, amit visszapörgettek és az idő múlására emlékeztet.
"Amikor életemben először megszülettél, én másodszor is megszülettem, kicsim."

Charles Duterte illusztrációi egyszerűek, nem túlbonyolítottak, kedvesek, maximálisan harmonizálnak a szöveggel.
Ne gondoljatok "kisregényre", nem hosszú könyvecske. Egyik oldalon szöveg, másikon kép, de mégis benne van minden.

Amikor életemben először olvastam, zokogtam.
Amikor másodjára, már nevettem.
Amikor harmadjára, láttam magam előtt, ahogy egyszer a Gyerkőcöm is megérti a mondandóját.
Amikor negyedszer, akkor arra gondoltam, hogy eljön majd az az idő, amikor az örömtől én is 20 évet fiatalodok és megszületek harmadjára is.


Megjelenés: La Premiére fois que je suis née (2006.)/ Amikor életemben először megszülettem (2007. Vivandra Könyvek)
Oldalszám: 96
Ára: 2940

1 megjegyzés: