2011. augusztus 2., kedd

Scott Westerfeld: Csúfok

Már a kezemben volt Scott Westerfeld-től a Szépek, amikor rájöttem, hogy nem a sorozat első részét tartom a kezemben. Fogtam is a fejemet, hogy íme egy újabb sorozat, amit már megint nem az első részével fogok kezdeni, de aztán volt olyan szerencsém, hogy Mónika kölcsön adta a Csúfokat, köszönet érte. ;o)

A 48 éves író a sci fi műfaját részesíti előnyben az írásaikor. Az Uglies széria 4 kötetes lett, aminek az első része 2005-ben jelent meg Amerikában, az utolsó pedig 2007-ben és film is készül az elsőből.
Magyarul a második rész (Szépek) 2009-ben jelent meg, a harmadik (Specials- Különlegesek) pedig idén.



A jövőben játszódik a történet, amikor elég csak bekapnod egy fogmosó tablettát és nem kell bajlódnod a fogmosással, na meg nem kell félned a toronyházakból való leugrásoktól sem, mert a bungeedzseki megvéd a leeséstől és amúgy egy deszkán tudsz repülni a levegőben, szóval sétálni nem muszáj. Izgalmasnak tűnik ez a világ ugye? De persze itt sem minden jó és szép. A társadalom 2 részre oszlott, a csúfokra és a szépekre. Minden 16 év alatti lakos csúf, akiket a születésnapjuk után széppé plasztikáznak. Értsd úgy, hogy mindenkinek olyan külsőt varázsolnak, amilyet szeretnének. Dús haj, csillogó fogsor, nuku zsírpárna, egyenes orr, teljesen szimmetrikus arc, egyszerűen minden tökéletes rajtuk. Ki ne akarna így kinézni? Természetesen a csúfok többsége alig várja, hogy végre átessenek a beavatkozáson és elkezdhessék a teljesen új életüket szépként. Hisz a szépeknek minden sokkal könnyebb. Boldogak, buliznak, mindenki elfogadja őket és nem érik sérelmek a kancsalságuk, pattanásaik miatt.
Tally a főszereplő, akinek a legjobb barátja átesik a beavatkozáson. A lánynak még 3 hónapot várnia kell, de addig se unatkozik. Először is megismerkedik Shay-el, aki furcsa módon nem akar szép lenni és egy teljesen más világról mesél a lánynak. Végül úgy adódik, hogy Tally kénytelen felkerekedni és jobban megismerni ezt a másik világot, ahol felnyitják a szemét.

A történet vége elég ütős, így nagyon örülök neki, hogy a "Szépek" már vár rám itthon, mert különben ehetne a fene, hogyan folytatódik a lány és társai élete.


"Ez a legrosszabb, amit veletek tesznek. Mindannyiótokkal. Bármit okoz is az az agysérülés, a legnagyobb kárt már megtették, mielőtt késhez nyúltak volna: mindannyian agymosáson mentek keresztül, hogy azt higgyétek, csúnyák vagytok."

Nagyon tetszett a könyv üzenete. A mai világ túlságosan a külsőségekre épül, túlságosan a művi szépség került középpontba és nem a természetesség. Megdöbbenve hallottam nem olyan rég, hogy a mai fiatalok jelentős része érettségi ajándékba mellnagyobbítást, orrplasztikát, zsírleszívást kér a szüleitől kis hazánkban. Egészen addig a percig úgy éreztem, hogy ez külföldön előfordulhat, de itthon biztos nem. Aztán mikor szakemberek nyilatkoztak, hogy bizony nem ritka akár a 16-17 éves páciens sem, akin plasztika műtétet hajtanak végre, rendesen összeszorult a szívem.
Mit tett a világ, a média ezekkel a gyerekekkel? Miért érzik úgy, hogy csak az lehet szép, akin egy gramm felesleges zsír sincs, a mellei természetellenesen nagyok, a szájuk egy békáéra hasonlít, a hajuk meg pótolva van? Miért ez lenne a követendő példa? Hol lett elrontva minden? Az első nagyon vékony modellel, aki a kifutóra lépett vagy hol?
Tally élete nem sokban különbözik a mostani fiatalokétól. Csúfnak érzi magát, vágyik arra, hogy szép legyen és nem látja magát tisztán. ... Szomorú. ...

Olvasmányos történetet, könnyeden, jó stílusban, igényesen megírva.

Megjelenés: Uglies (2005.)/ Csúfok (2007. Könyvmolyképző Kiadó)
Oldalszám: 364
Ára: 2499
Az író oldala ITT.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése