2013. szeptember 18., szerda

Maggie Stiefvater: A Hollófiúk

Bár az írónő nem győzött meg a Shiverrel, ettől függetlenül amikor láttam, hogy új története veszi kezdetét magyarul, felkerült a Majd listámra. Nem olvastam utána, így sok fogalmam nem volt arról, hogy mire számíthatok, félre is vezettem magamat egy kicsikét, de mindez úgy se ront vagy épp javít a helyzeten.

A Shiverből kiindulva azt hittem, hogy ez is amolyan fantasztikus elemekkel tűzdelt történet lesz. Arra gondoltam, hogy A Hollófiúk biztos képesek az átalakulásra, stb. Viszont amikor kiderült, hogy erről szó sincs, sőt, valamilyen szinten "normális" a történet, nincs benne semmi megemészthetetlen (gondolok a farkassá alakuló emberekre vagy épp a vámpírokra ... na jó, egy kis furcsaság ebben is volt, de ez még mindig jobban megemészthető, mint hogy pl. vámpírok élnek az emberek közt), annak azért örültem.

A nyaralásunk során kezdtem neki, mivel erre szavaztatok a legtöbben. Nem voltak elvárásaim. Lefeküdtem hol a plédre, hol a nyugágyba, és miközben próbáltam napszemüveg hiányában nem megvakulni, nekikezdtem az olvasásának. Nem jegyzeteltem, komolyabban nem is szándékoztam megjegyezni abban a pillanatban a zavaró elemeket, egyszerűen csak olvastam. ... És néha bealudtam rajta. :o( Többször is előfordult, mintha kómából tértem volna magamhoz, ránéztem az oldalszámra, Jé, már itt tartok! El is olvastam 30 oldalt? De basszus, miről is olvastam? És alig tudtam feleleveníteni. Szóval volt pár ilyen mélyrepülésem. Pedig maga a történet nem rossz, sőt, érdekes, de a figyelmemet még se tudta az írónő végig fenn tartani. Elkalandoztak a gondolataim, nem kapott el a hév, többször nyögve kezdtem neki és lapoztam a végére, hogy még mennyi is van hátra belőle. Pedig tényleg egyáltalán nem rossz, csak tán kicsit hosszabb, mint lennie kellett volna.

A történet igazi fő-főszereplője Blue, akinek az anyja látó. Szegény lányon pedig egy átok ül, ő fogja okozni az igaz szerelme halálát.
Aztán Szent Márk éjszakáján olyan dolog történik vele, ami addig még sose, lát egy szellemet. Igen ám, de elviekben ez csak akkor lehetséges, ha az illető az igaz szerelme vagy ő öli meg. A szellem pedig nem más, mint Gansey (aki igazából még él, szóval nem szellem, csak értitek, ez amolyan előrevetítés volt, hogy meg fog halni 1 éven belül), aki a Hollófiúk egyik tagja.
A Hollófiúk pedig egy elit iskola tagjai.
A lényeg a lényeg, hogy 4 Hollófiú valami után nyomoz. Egy kis történelmi rejtély, misztikum nyomába eredtek, Gansey már-már megszállottja az egésznek. Blue pedig segíteni tud nekik. De vajon megteszi? És valóra válik a jóslat, hogy megöli a szerelmét? ...

A történet inkább a misztikumra és a történelemre épül, és mint ahogy említettem, érdekes volt alapjáraton. Csak hát az is igaz, hogy néha bealudtam rajta. Tán lehetett volna pörgősebb, még izgalmasabb. És így utólag, valahogy a karakterek sincsenek a helyükön. Egyiket se érzem hangsúlyosnak, egyiket se látom igazán magam előtt. Egyszerűen nincsenek készen. De mivel sorozatról van szó (aminek a 2. része szeptemberben jelenik meg angolul, a 3. jövőre, a negyedik meg 2015-ben), végülis még bármi lehet belőle. Olyan hű de nagy dolog ebben a kötetben nem történik, inkább csak felvezetőnek tartom.

És hogy ajánlom-e elolvasásra? Az írónő rajongói semmiképp se hagyják ki, bár gondolom amúgy se szándékozzák. ;o) Akik még nem próbálkoztak ezzel, vagy a Shiver sorozatával, hogy melyiket ajánlanám inkább a figyelmükbe? Tán, inkább ezt.

_______________
Eredeti címe: The Raven Boys (2012.)
Kiadta: Könyvmolyképző Kiadó (2012.)
Oldalszám: 414
Sorozat: A Holló Ciklus #1
Ára: 2999
Forrás: kölcsön kapott
Értékelésem:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése