2013. szeptember 20., péntek

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi kalauz

Írtam már, hogy amikor véget ért A Szent Johanna gimi, bizony azért megsirattam magamban rendesen. A szívemhez nőtt ez a sorozat. Minden egyes kötetének úgy álltam neki, hogy tudtam, nem lesz benne semmi extra, de mégis nagyon hamar magukkal ragadtak a sorok és csak repültem-repültem vissza a múltba. Amikor én is gimis voltam, amikor nekem is fájt a szívem, amikor én is annyi idős voltam, mint a szereplőink. Kötetről kötetre utaztam, és nőttem velük. Végül eljött a búcsú perce, reménykedtem valamilyen formában a folytatásban, ami végülis a Kalauz személyében következett be.

A Szent Johanna gimi kedvelőinek kihagyhatatlan ez a kiegészítő kötet!
Szó van benne a gyakran ismételt kérdésekről, érdekességekről, a legjobb pillanatokról, a könyvben szereplő zenékről, Reni könyves listájáról, a kimaradt jelenetekről, a borítótervekről. De amit szerintem a legtöbben vártunk, az Reni levele volt Cortezhez, illetve a szereplők illusztrációja. És ez okozta a legnagyobb csalódást nekem.
Elismerem, hogy nem lehetett könnyű dolga az illusztrátornak, hisz a szereplők mindenkinek egyedi kinézetet vettek fel a fejükben, de én totál nem úgy képzeltem el őket, ahogy meg lettek rajzolva. Eleve azon döbbentem egyet, hogy Reni szőke. Na jó, ezen nem az illusztrátor variált, hanem az én fejemben élt barnaként, de akkor is! Valahogy nem ők voltak azok, akik megszülettek előttem. Nehéz lenne megfogalmazni, hogy mégis milyeneknek képzeltem el őket, mert úgy lettek összegyúrva ismerősökből (hisz gondolom mindenki ismer egy Kingát, meg egy Cortezt minimum), meg a leírások alapján, de akkor is rettentően csalódott vagyok a rajzokat látva. Arról nem is szólva, hogy mindegyiken olyan kicsik! Mármint olyan 14-15 éveseknek néznek ki, vagyis elsősöknek. Nem változtak a rajzokon, ahogy haladtunk előre az időben. Szerintem jobb lett volna, ha eleve 18-19 éveseknek vannak megrajzolva, hisz a Kalauz az utolsó kötet után következik, mindenkinek akkor lesz érthető és fontos, nem pedig a sorozat elején.
De ezen kívül semmi bajom nem volt a kötettel! Nagyon jó kis összefoglalása ennek a 4 évnek, benne vannak Laura érzelmei, gondolatai. Úgy érzem méltó lezárása egy korszaknak. ...

______________
Kiadta: Ciceró Könyvstúdió (2013.)
Oldalszám: 270
Ára: 4490
Forrás: saját
Értékelésem:

10 megjegyzés:

  1. imádom-imádom-imádom ... a 8 részt egy szuszra olvastam el és nagyon örülök, hogy akkor álltam neki, amikor az utolsó kötetet adta ki a kiadó. Nem bírtam volna ki, hogy évet, félévet kellett volna várni egy-egy rész között.

    (Kalauzról: okééé, bevallom - ég a képem rendesen - de én nem vettem meg, hanem beültem egy Libribe levettem a polcról közöltem a férjemmel, hogy most kösse le a gyereket egy ideig és elkezdtem átlapozni, nézegetni, olvasgatni ... stb. (Bocsi Leiner Laura :-))
    Amit mindenképpen elszerettem volna olvasni, az a bizonyos levél amit véletlenül kap Cortez karácsonyi ajándékba. Hmmm azt is imádtam :-)))

    VálaszTörlés
  2. @mayertimi: Ejnye, bejnye! :oP
    És az illusztrációkkal elégedett voltál?

    VálaszTörlés
  3. Nem ... (bár Reni tényleg szőke a könyvben, vagyis először világos barnás-szőke, majd később világosíttatja ki).

    Soha semmilyen könyvhőssel nem vagyok kibékülve - rajzolt vagy filmes változatukkal - de ez tök normális. Amikor olvasok valakiről kialakul bennem egy kép és ha nem azt kapom, számomra csalódás.

    Egyébként szép könyv ez a kalauz, de valahogy mégsem olyan amit muszáj megszereznem, hogy olvashassam. A 8. részért konkrétan rohantam a boltba :-) Hozzáteszem pont ettől a résztől vártam a legtöbbet és ...

    Nem véletlen, hogy a rajongók többsége az 5. és 6. részt szereti a legjobban. Szerintem is azok a legjobbak!

    VálaszTörlés
  4. @mayertimi: Számomra a Kalauzzal lett teljes a sorozat, szóval nekem kihagyhatatlan volt. ;o)
    A 8. rész nem nyerte el akkor a tetszésedet?
    Így utólag visszagondolva, nem is tudnám már megmondani, hogy melyik rész tetszett a legjobban.

    VálaszTörlés
  5. Nekem még nincs meg a kalauz, pedig nagy fan vagyok. Csakhát eddig mindig azt hallottam róla, hogy nem nagy szám.:)

    VálaszTörlés
  6. Érdekes, mert Renit én is barnának képzeltem, Kingát meg szőkének, pedig nála egyértelműen le volt írva h barna, de nekem a Kingák valahogy szőkék :)))
    Én is tervezem a Kalauz elolvasását, mert amióta befejeztem a 8. részt (nyár vége), hiányoznak a gimiseim :(

    VálaszTörlés
  7. @Johanna.: Hát, hogy nagy szám avagy sem, nagyon egyénfüggő. Nekem tetszett és vannak benne érdekességek. ;o) Mondjuk az is igaz, hogy az ára azért húzós rendesen. :oS

    VálaszTörlés
  8. @koalány: Én totál nem emlékeztem arra, hogy szőke lenne. Azt hittem, hogy barna és melíroztatja. És igen, én is Kingát képzeltem el szőkének. Mondjuk lehet azért, mert nagyon emlékeztetett egy volt gimis osztálytársnőmre, és ő szőke volt. :oP

    VálaszTörlés
  9. Nem mondom, hogy nem tetszett a 8. rész, mert így lett teljes ez a történet ... Talán többet vártam, talán többet szerettem volna kapni Reniből és Cortezből ...

    VálaszTörlés
  10. @mayertimi: Na jó, tán egy kicsit én is többre, hosszabbra számítottam. Pár év előrevetítéssel, hogy mégis hogyan alakult a sorsuk, és nem csak nekik, hanem a többieknek is.

    VálaszTörlés