2012. november 19., hétfő

Thomas Enger: Hegek

Eredeti címe: Skinndod (2010.)
Kiadta: Animus Kiadó (2012.)
Oldalszám: 320
Ára: 2980
Forrás: kiadó
Henning Juul egy internetes újság bűnügyi tudósítója. Két év betegszabadság után tér vissza a szerkesztőségbe. A hosszú lábadozásra elsősorban lelki okokból volt szüksége: nem tudta kimenteni kisfiát egy lakástűzből. Égésnyomok látszanak azon az egyetemista lányon is, akit halálra kövezve találnak meg egy sátorban. A rendőrség szélsőséges iszlamista indíttatásra következtet, és hamarosan a lány pakisztáni barátja lesz az első számú gyanúsított. Henning Juul számára azonban ez egyáltalán nem kézenfekvő, és önálló nyomozásba kezd. Nincs könnyű dolga. A szerkesztőséget - ahol időközben volt tanítványa lett a főnöke - elsősorban az újabb és újabb hírek érdeklik, nem lehet túl sok időt fordítani egy-egy ügyre. Ráadásul a rendőrségi nyomozás egyik vezetője olyasvalaki, akire nem szívesen emlékezik iskolás éveiből. És bár munkaképesnek tűnik, kisfia értelmetlen halála is tovább kísérti.


Henning Juul #1

Thomas Enger 1973-ban született Osloban. Jelenleg is itt él a feleségével és két gyermekükkel.
A Hegek 2010 februárjában jelent meg Norvégiában és gyorsan kiadták más országokban is. Már a filmjogokat is megvette egy norvég produkciós cég. Idén pedig magyarul is megjelent az Animus Kiadó gondozásában.

Egy sorozat vette ezzel kezdetét, a Henning Juul széria. A férfi egy internetes újság tudósítója. Két évig szabadságon volt, ugyanis tűz ütött ki az otthonában, ahonnan nem tudta kimenteni a 6 éves kisfiát. A hatalmas tragédián két évvel később se tudta túl tenni magát (amit természetesen meg is értek), de úgy érzi itt az ideje, hogy visszatérjen a munkájához.
Időközben a felesége elvált tőle és új párja lett, aki mit ad Isten pont az a férfi, akivel Henningnek együtt kell dolgoznia. Ráadásul az iroda vezetőségében is változások álltak be.
A férfi visszatér és egyből meg is kapja az első ügyét. Egy fiatal egyetemista lány holttestére bukkantak, akit halálra köveztek. A férfi elkezd nyomozni, egyre mélyebbre ásva magát. Ráadásul van egy arctalan segítője is, aki információkkal látja el.
Ki lehet a tettes? És miért kövezték halálra a lányt? Van-e mindennek mögöttes tartalma?

Amikor már úgy éreztem, hogy sikerült rájönnöm a miértekre, egyből jött egy olyan fordulat, amitől tátva maradt a szám, egyáltalán nem számítottam a tettes kilétére. Pedig valahol annyira logikus, de még sem.
Lebilincselő, olvasmányos, izgalmas, fordulatos krimi, remek lélekábrázolással. A cselekménye jól felépített, egy oldalát se untam.
És ami különösen tetszett, hogy leheletkönnyűen hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen szörnyűségek történnek még manapság is.

Krimi rajongók ne hagyják ki!
"Vigyázzunk egymásra, mert az kurvaélet, hogy más nem vigyáz ránk."
(111. o.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése