2012. november 20., kedd

Gillian Bagwell: A darling szajha

Eredeti címe: A Novel of Nell Gwynn,
Who Captured the Heart (2011.)
Kiadta: I.P.C. Könyvek (2011.)
Oldalszám: 395
Ára: 2990
Forrás: könyvtár
A megtörtént események alapján írt regény, "A darling szajha" a tizenhetedik századi Anglia izgalmas világába kalauzolja az olvasót London nyomornegyedein és feslett színházain át, a királyi udvarig. Mindeközben a káprázatos és tehetséges színésznő Nell Gwynn üstökösként tör az ég felé, s még II. Károly angol király szívét is rabul ejti - és kora egyik leghíresebb kurtizánja lesz. 
A gyönyörű és szellemes Nell Gwynn szegény családba született, és még szinte kislány volt, mikor zsarnokoskodó anyja otthonát az örömlányok kíméletlen életére cserélte. Megtapasztalja a romlás és a szenvedély rejtelmeit, hamarosan azonban elcsábítja a színház izgalmas, varázslatos világa. Pajkos, vidám természete és érzéki bája révén felvételt nyer a Király Társulatába, és az újonnan nyitott színházak egyik első színésznője lesz. Tehetsége és megnyerő személyisége által rajongók seregeit láncolja magához. II. Károly uralkodása alatt Angliában minden idők legdekadensebb udvari élete zajlik. A királyt varázslatos szeretők egész serege veszi körül. Amikor a bűbájosan érzéki Nell felkelti az uralkodó figyelmét, a lány élete olyan fordulatot vesz, amelyről korábban álmodni sem mert volna. Nell testestől-lelkestől átadja magát II. Károlynak, így aztán kénytelen kitenni magát a királyi udvar kegyetlen és kiszámíthatatlan alattvalóinak és azok végeláthatatlan taktikázásainak is. Először a könyv borítója fogott meg. Nagyon kíváncsivá tett az álarcot viselő nő, majd alatta a cím, "A darling szajha". Aztán a pillantásom lejjebb csúszott és Diana Gabaldon ajánlásával találhattam szembe magamat:
Trágár és vonzó, mint maga Nell Gwynn; elragadó leírás a történelem egyik legbájosabb egyéniségéről!
Értetlenkedve vonogattam a szemöldökömet, a "történelem egyik legbájosabb egyénisége"? Ki is ez a bizonyos Nell?
Aztán kinyitottam a könyvet és választ kaptam a kérdésemre:
Regény Nell Gwynnről, aki meghódította Anglia és II. Károly szívét.
Ekkor már beugrott, hogy olvastam említés szintjén már a színésznőről, aki a király szeretője lett.

1660-ban veszi kezdetét a történet, amikor is a fiatal Nell úgy dönt, hogy nem tűri tovább szigorú anyja bánásmódját, az éhezést, ezért segítséget kér a nővérétől, aki egy bordélyházban dolgozik. Így kerül a fiatal lány is ebbe a környezetbe.
Kezdetben csak a testéből él, majd felfigyelnek rá egy színházban és színésznőként kezd el dolgozni.
Mindeközben II. Károly szeretője lesz. Gyermekeket szül neki, szembe néz a vággyal, de a nélkülözésével is. Megjárja a poklok poklát a féltékenységével, elveszíti egy hatalmas kincsét és mindeközben telik-telik az idő.
Haláláig követhetjük nyomon Nell életét. ...

Nem tartom trágárnak, mint ahogy a borítón olvasható, de azt el kell ismerni, hogy néha elég részletesen vannak leírva az aktusok. Illetve nem érzem, hogy Nell tényleg annyira elragadó személyiség lett volna. Inkább nekem úgy tűnik, hogy egy volt a király szeretői közül, akit csodáltak amíg ő volt a rivaldafényben, de aztán villámgyorsan el is feledkeztek róla.

Olvasmányos történt, de a második felétől egyre inkább gyengült, egyre unalmasabbá, vontatottabbá vált. Ettől függetlenül ajánlom a figyelmetekbe!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése