2012. november 22., csütörtök

Hjorth & Rosenfeldt: Ingovány


Eredeti címe: Det Fördolda (2010.)
Kiadta: Animus Kiadó (2012.)
Oldalszám: 448
Ára: 3390
Forrás: kiadó
"A västersi erdőben egy gyerekcsoport egy fiú holttestét fedezi fel. Brutális kegyetlenséggel gyilkolták meg, a szívét kivágták. Hamar azonosítják: Roger az, egy elitgimnázium tanulója, akinek néhány napja veszett nyoma. A helyszínre érkezik a stockholmi Höglund felügyelő és csapata, akik a kisvárosban legnagyobb meglepetésükre egy régi ismerősbe botlanak: Sebastian Bergmanba, a zseniális kriminálpszichológusba. Amióta Bergman a thaiföldi cunami során elveszítette a feleségét és a lányát, hírét sem hallották, most azonban felajánlja Höglundnek a segítségét. Bár a nyomozócsapat nem mutat túlzott lelkesedést iránta, a rendkívül intelligens Bergman egykettőre nélkülözhetetlenné teszi magát. A kisvárosban ugyanis nem csak ő számít megtört léleknek, elkél egy profi pszichológus..."


Sebastian Bergman széria #1

Amikor először kézbe vettem a könyvet, egyből Roslund és Hellström Három másodperce jutott eszembe. Sőt, utána kellett néznem az íróknak, mert először azt hittem, hogy ugyanaz a szerzőpáros írta ezt a könyvet is.
Michael Hjorth és Hans Rosenfeldt forgatókönyvírók, akiknek az első regényük az Ingovány. Svédországban megfilmesítették a könyvet, amit valahol nem is csodálok, mert érezni lehet rajta egyfajta filmszerűséget.

Többször említettem már, hogy a skandináv krimiknek egy utánozhatatlan érzete van. Azt is említettem, hogy krimi szemszögéből a legideálisabb a 200-300 oldal, az efölöttieknél már el tud veszni a varázs, nem tudják végig fenntartani a figyelmemet, csak kirívó esetekben.

Az Ingoványban nem éreztem a skandináv fílinget.
Több szálon fut, ami főleg az elején összezavart, amíg a szereplőket nem tudtam megjegyezni, ki kicsoda, ki mit csinál és mi a szerepe a történetben.
Maga a történet izgalmas és a végén persze ott van a nagy fordulat, de valahogy még se tetszett annyira. Zavart a több szálon futó cselekmény, a hosszú terjedelem, ugyanakkor Sebastiant nagyon megkedveltem és reménykedek abban -mivel ezzel egy sorozat vette kezdetét, ami az ő személyéhez kapcsolódik-, hátha a későbbiekben többet meg lehet majd tudni róla. Fájdalmas a karaktere, ugyanakkor a történet végén mégis kinyílt egy kiskapu, hátha a széria következő köteteiben változás fog beállni a magányos, szomorú életében.

Milyen krimi is akkor az Ingovány?
Olyan, mint sok más. Nem tudott újat nyújtani, nem éreztem rajta a skandináv hidegséget. Kicsit számomra zavaró volt, több szereplő szálát is követni és tán jobb lett volna 300 oldalban, nem pedig 448-ban, mert nem tudott végig lekötni. A tettes kiléte szerintem nem egyértelmű, a végén nagyot koppant az állam. Nem tipikusan olyan történet, amikor együtt tudsz nyomozni a nyomozókkal. Inkább olyan, amikor el kell jutnod addig az olvasásában, hogy megtudd, ki volt a tettes és miért.
Ettől függetlenül, skandináv krimi rajongók olvassák el!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése