2012. november 9., péntek

E. L. James: A sötét ötven árnyalata

Eredeti címe: Fifty Shades Darker (2011.)
Kiadta: Ulpius-ház Könyvkiadó (2012.)
Oldalszám: 570 (nincs előzetes)
Ára: 3999
Forrás: saját
"A gyönyörű fiatal milliárdos, Christian Grey egyedi ízlésétől és sötét titkaitól elbátortalanodva Anastasia Steele kilép a kapcsolatból, és beindítja karrierjét a seattle-i könyvkiadónál.
De a Christian iránt táplált vágy még mindig jelen van minden egyes ébredésénél, és amikor a férfi egy új megállapodást ajánl fel, Anastasia képtelen ellenállni.
Újra lángra lobban perzselően érzéki viszonyuk, és Anastasia egyre többet tud meg sérült és megszállott „Ötven árnyalatának” szívszaggató múltjáról.

Míg Christian belső démonaival harcol, Anastasiának szembe kell néznie a férfi korábbi partnerei iránt érzett dühével és féltékenységével, és meg kell hoznia élete legfontosabb döntését."


Egy kis előzetes, még mielőtt belevágok a sűrűjébe. ;o)
Február végén lesz 3 éves a blog. Jó pár könyvről írtam már bejegyzést, de olyat eddig még nem láttam, mint amit a Szürkés bejegyzésem produkált. Pont ma 2 hónapja, hogy közzétettem és a statisztika alapján egy kicsivel több, mint 1 hónap alatt a blog összes bejegyzését figyelembe véve, a 10. legolvasottabb lett, jelenleg 865 látogatással. (Csak a viszonyítás miatt hozzátenném, hogy a blog saját statisztikája szerint a legolvasottabb bejegyzésem a "3096 nap", ami 2011. 02. 08-án került publikálásra -vagyis nem épp most- és azt látogatták 10.504-en a mai napig.) Mindezzel persze nem arra célzok, hogy ennyien várták már, hogy írjak róla, hanem arra, hogy ilyen szinten érdeklődnek utána, ennyien akarnak véleményt olvasni róla, ilyen szinten megmozgatta kis hazánk állóvizét.
Ezek után kíváncsi leszek, hogy 2 hónap múlva ez a bejegyzés milyen statisztikát fog produkálni. ;o)

A bejegyzés 18 éven felülieknek szól!
Spoilert tartalmazhat!


Ötven árnyalat trilógia #2

Nagyon kíváncsi voltam a trilógia második részére és bár gyengébbnek tartom, mint az elsőt, ennek ellenére a befejezésre is nagyon kíváncsi vagyok.
De kezdjük akkor az elején.
Elolvastam A szürke ötven árnyalatát és a sok negatív vélemény ellenére nekem tetszett. Ezen igazán annyira nem csodálkoztam, mert bejönnek az erotikus történetek és hát az indulás elég erotikusra sikeredett. Nem találtam zavarónak a basszantyúkat és társait, továbbá maga a történet se verte ki a biztosítékot nálam. Igaz, azt átláttam, hogy a trilógia inkább a marketingnek köszönheti a hatalmas sikerét, mint annak, hogy annyira hű de jó lenne.

Újra elég kedvezményesen sikerült hozzájutnom a folytatáshoz. Izgatottan kezdtem neki. Mire számítottam? Nagyon-nagyon erotikus jelenetekre és a "kis segédeszközök" előkerülésére is. Ami a cselekményt illeti, nyilván számítottam arra, hogy Ana és Christian újra egymásra találnak és a befejezéssel kapcsolatban is van elképzelésem, de arról majd akkor, ha eljutottam odáig.

Térjünk vissza pár sor erejéig az első résznél azokra a hibákra, amikkel sokszor illeték:
- fordítási és szerkesztési hibák. Továbbra is fel voltam készülve mindenre. Mivel az első részben nem zavart a döföl és a basszantyú, biztos voltam abban, hogy most se fog. Hát, nem lett igazam. Igazán nem is ez a két kifejezés miatt kerültem többször is a plafonra, hanem Ana folyamatos Ááááá-zása, amikor orgazmusa volt és Christian "Add meg nekem bébi"zésé miatt. Ez az Ááááá az agyamra ment. Olyan sok féle képpen meg lehetett volna fogalmazni, (Óóóóóó, Ííííííí, Húúúúúú, Háááááá, ....) vagy kihagyni az egész hangot! Az "Add meg nekem bébi"-vel meg a hócipőm is tele lett a harmadik ilyen jelenet után.
- a történet undorító, perverz? Már írtam, hogy ez ingerküszöb kérdése. A Szürke inkább az erotikáról szólt, a Sötétben viszont Christian "sötét" énje előtérbe került. Nem értettem akkor a nem lehet megérinteni mizériát, hát most már értem. Jobban bele lehetett látni a múltjába, jobban összeáll az egész. Christian elcseszett, de erről nem tehet. Amit végig a könyvben éreztem vele kapcsolatban, hogy ez a pasi rettentően sérült és ez az első részben még nem jött ennyire át. Nagyon sajnáltam az okokat, amik miatt azzá lett ami és összeszorult a gyomrom, hogy vajon mennyi és mennyi kisgyerek megy át azon, amin ő és esetleg felnőttként olyanok lesznek-e, mint ő lett. Tudom, ez bonyolult, de nem szeretném elárulni, hogy miről is van szó, így lényegében próbálom úgy körbeírni a dolgokat, hogy érteni is lehessen amit szeretnék, de ne is áruljak el mindent. Nem olyan könnyű. De visszatérve az undorítóra és a perverze. Ez a rész MÁS.
- a főszereplő megalázza a női nemet. Meglepő módon Christan megtette azt ebben a kötetben, amit Ana szeretett volna tőle. Ezzel bizonyította be igazán, hogy mennyire is szereti ezt a csajt. Szó sincs megalázásról, ezt újra ismétlem.

Kitérve újra a Twilightra:
Írtam, hogyha nem tudtam volna, hogy ez a trilógia egy Twilight fanfic, akkor nagy eséllyel ez le se esett volna, mert  csak akkor lehet szerintem ezeket a jeleket észrevenni, ha valaki ezzel az infóval tisztában van. Ebben a részben pedig nem láttam a párhuzamot, persze a "nagy híren" kívül.

A karakterek:
Ana fejlődésen esett át, már nem olyan suta és nem annyira irányítható. Szimpatikusabb is lett.
Christian pedig. ... Ez már nehezebb. Volt egy pont, amikor úgy érzem, hogy az írónő nagyon elcseszte a köré épített "fílinget" és a pasi hirtelen összetöpörödött előttem. Ezek után szerintem nem is fog tudni szegényke "felnőni", mert onnantól kezdve csak úgy tudtam rá nézni, mint "egy sérült lélek szenvedésére".

A történet:
Bejött. Kicsit másra számítottam, de egyáltalán nem zavart, hogy MÁS lett, így volt jó.
Viszont úgy érzem, hogy az ágyjelenetek már nagyon erőltetettek és túl sok van belőlük, nem tudott az írónő már újdonságot mutatni. Sőt, lényegében már előre tudni lehet, hogy fog lezajlani az egész, mert kiismerhetőek ilyen téren a szereplők. (Egy kicsit úgy- egy kicsit így- egy kicsit amúgy, mindeközben Ana szenved, hogy hol érintheti meg Christiant, majd jön az "Add meg nekem bébi!", aztán a várva várt Ááááá, utána meg a bárgyú mosoly és alvás.)

Ami nem tetszett, nem értettem, zavart, stb.:
Választ kaptam az előző kötet végén felmerült kérdésekre. Már az se zavar, hogy Chris folyamatosan eteti Anat, kezdem elfogadni és megérteni ezt, bár egy kicsit erőltetett. Nem értem ilyen szinten miért kell lovagolni ezen, de hagyjuk, ez nem is fontos.
Ami tényleg piszkálta a csőrömet, azok az ágyban "elsuttogott" mondatocskák, az Ááááá-tól, az "Add meg nekem bébi"-n át, az "Ana, basszus, te mindig készen állsz rá"-ig. Annyiszor, de annyiszor szerepeltek, hogy amikor már jött a szexjelenet, már előre tudtam miket fognak mondani.
Ja, és a könyökömön jött ki az óvszer folyamatos feltűnése. OK, rendben, hívjuk fel az olvasók figyelmét arra, hogy nem árt használni, de amikor volt ágyjelenet, az óvszer meg nem került elő a pasi zsebéből, akkor azon agyaltam, hogy egyszerűen most csak elfelejtett az írónő említést tenni róla vagy nem használták. Csak azért, mert ilyen szinten szóba került mindig. (Amúgy üzenem az írónőnek, hogy állítólag a zsebben tartott óvszer minősége romlik.)

Ami tetszett:
- az e-mailezések
- Christian változása
- az erotika (bár kicsit már sok volt. Inkább legyen kevesebb, de akkor az vágjon oda.)
- az új fordulat és a vége

Összességében:
Tetszett, újra olyan másfél nap alatt befaltam és nagyon várom a befejező részt.


 
* tudtok már valamit a filmről? Kik fogják játszani a főszereplőket?
** sokat agyaltam a filmen, elviekben olyan 80%-ban a szexről kéne szólnia, kíváncsi vagyok, hogyan fogják ezt megoldani a filmvásznon úgy, hogy ne pornófilmet forgassanak.
*** ja, és most nem a Vámpírnaplós srácot képzeltem el. Valahogy most már nem illik hozzá, inkább Matt Bomer párti vagyok most már. (Amúgy ha fiatalabb lenne, akkor Eric Dane-ra voksolnék, ez a pasi nagyon ott van, majdnem 40 évesen is.) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése