2012. november 18., vasárnap

Hahner Péter: A vadnyugat

Kiadta: Animus Kiadó (2012.)
Oldalszám: 384
Ára: 3690
Forrás: kiadó
Indiánok, cowboyok, kalandorok, kontinenst átszelő postakocsik, dübörgő bölénycsordák mellett zakatoló gőzösök - A Vadnyugat története számos regényírót és filmrendezőt megihletett már. De úgy történt-e minden, ahogyan azt könyv és filmélményeink alapján tudni véljük? Valójában milyen ruhában járt egy vérbeli cowboy? Hány bölényt ölt meg Buffalo Bill? Milyen látomásai voltak Ülő Bikának a sorsdöntő összecsapás előtt? Mennyire gazdagodtak meg az aranyásók? Milyen szerepet játszott ez a távoli és rejtelmes vidék az Egyesült Államok gazdasági, társadalmi és politikai fejlődésében? Minderre választ kaphatunk ebben a mítoszok és legendák mögé néző, lebilincselően érdekes könyvben. - Hahner Péter történész a Pécsi Tudományegyetem Újkortörténeti Tanszékének vezetője. Több francia és angol klasszikus történelmi művet és életrajzot ültetett át magyarra. Most megjelent könyve a tizennegyedik önálló kötete. Korábbi munkái Franciaország és az Amerikai Egyesült Államok történelmével foglalkoztak, s ő a szerzője a nagysikerű 100 történelmi tévhit és Újabb 100 történelmi tévhit című köteteknek.


20 hős, 20 talány

Emlékszem, hogy gyerekkoromban apukám odáig volt az indiános filmekért, de én nagyon nem szerettem őket. Hisz miről szólt mindegyik? Ágyékkötőben, tollakkal a fejükön, barna bőrű férfiak kiabáltak, amikor megtámadták a "hódítókat", lekaszaboltak pár fejet, majd lóra pattantak és győzelmi kiáltással ellovagoltak. Aztán volt, hogy elraboltak egy-egy indiánlányt, aki lehet, hogy épp szerelembe is esett a sápadt bőrű elrablójával és így tovább.
Végül megismerkedtem a Párommal, akinek az első számú kedvence a Winnetou és szintén oda meg vissza van a mai napig az indiános filmekért. Még mindig nem értem mi bennük a jó, de legyen.
Amikor meghozta a postás a könyvet, épp mellettem ült amikor kivettem a borítékból. Meglátta a címet, azonnal kikapta a kezemből, megfordította, elolvasta a fülszöveget, majd áhitattal jelentette ki, hogy Neki ezt el kell olvasnia és kész! Én pedig totál ledöbbentem. "El akarod olvasni? Te, aki az eltelt 11 évben a Lőrincz L. László regényeken kívül csak a Jumurdzsák gyűrűjét voltál hajlandó elolvasni?" "Igen! Igen! Most, neki is kezdek!" "Ácsi-ácsi, ne olyan hevesen. Először én." ;o) Tudom, gonosz vagyok, na de ha valamiért vágyakozunk, annál jobb ugyebár, amikor megkapjuk. :oD Jó volt minden nap szembesülnöm a "vágyakozó" tekintetével, hogy Hol tartasz már? Mennyi van még hátra belőle? Miért nem olvasol gyorsabban? (Hozzá teszem, 3 nap alatt végeztem vele, szóval nem olvastam lassan egyáltalán.) Na és milyen? Tetszik? Kikről ír? ... Ilyen kérdésekkel bombázott napokig. (Lehet, neki kéne inkább erről a könyvről írnia, nem is nekem.) :oD

20 hős, 20 talány, olvasható az alcímben.
Nagyon alapos munkáról van szó, Hahner Péter egyáltalán nem csapta össze ezt a dokumentumregényt. Nagyon jól felépítette, kerek képet adott az indiánokról és a vadnyugatról.
Válaszol arra a kérdésre is többek között, hogy honnan származnak az indiánok, hogyan terjesztette ki a fennhatóságát az Egyesült Államok a kontinensen, hogyan dolgoztak az aranyásók, hogyan alakította át a vadnyugatot a vasút megjelenése, milyen volt a prostitúció, kik voltak a leghíresebb banditák, stb.
Személy szerint akiket pedig érint: Pocahontas, Jackson elnök, Ülő Bika, Billy a kölyök, Buffalo Bill, stb. (Csak azért, mert róluk még én is hallottam. ;o)

Ajánlom főleg azoknak a férfiaknak a figyelmébe (illetve így Karácsony előtt a feleségeknek, gyerekeknek, élettársaknak, barátnőknek, unokáknak, stb.), akiket érdekel a vadnyugat és az indiánok élete. Nem fognak csalódni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése