2017. november 4., szombat

Sylvain Neuvel: Ébredő ​istenek

Eredeti címe: Waking Gods (2017.)
Kiadta: Agave (2017.)
Oldalszám: 350
Forrás: kiadó
Részek:
#1 Alvó óriások
#2 Ébredő istenek
#3 Only Human(2018. máj.)
Értékelésem: 5

Themisz-akták #2.

Az Agave Könyveknek köszönhetően nem sokat kellett várnunk arra, hogy az Alvó óriások folytatását olvashassuk, ugyanis áprilisban jelent meg csak angolul, de októberben már elhozták nekünk is.

A fülszöveg

"Egy ​ismeretlen, nem a mi világunkból származó robot jelenik meg Londonban. Kolosszális alakja az egész város fölé tornyosul, de nem mozdul. Vajon egy békés kapcsolatfelvétel vagy egy invázió előfutárával állunk szemben?
Minden gyereknek van rémálma. A kis Eva Reyesénél azonban csak az lehet ijesztőbb, hogy a halálról és pusztításról szóló apokaliptikus képek megvalósulni látszanak…
Dr. Rose Franklinnek nincsenek emlékei az elmúlt pár évből. Az idegenek, akiknek dolgozik, azt mondják, hogy meghalt, és visszahozták az élők közé. Az égető kérdés azonban nem csak a hogyan, hanem a miért is…
Kara Resnik és Vincent Couture egymásba szerettek a háború alatt, és azóta békére leltek. Ők jelentik az egyetlen védvonalat a Föld és aközött, ami feléjük tart. De egyelőre még ők sem tudják, hogy hazugságban élnek…
A férfinak pedig, aki azt állítja, hogy mindenre tudja a választ, megvannak a saját indítékai. Vannak dolgok, amiket nem árulhat el, és vannak dolgok, amiket nem fog…
Mindannyian egy epikus kirakó apró darabkái. Egy olyan rejtélyé, amit az idő keletkezése óta próbálunk megfejteni. Sylvian Neuvel még több izgalommal jelentkezik 2016 egyik legnépszerűbb sci-fijének folytatásában, és most sem okoz csalódást."

Hogy tetszett?

Amikor megláttam, hogy októberben érkezik az Alvó óriások folytatása, a szemeim izgatottan felcsillantak. Igaz, hogy én az első részt hamarabb befejeztem volna, mint a szerző, de ettől függetlenül ez a rétes tészta nyújtás nem szegte kedvemet a folytatás elolvasásától. Neuvel pedig a második kötetben rendesen odavágott!

Egyből a történet sűrűjébe csöppenünk, ugyanis egyszer csak a semmiből megjelenik egy hasonló robot, mint Themisz Londonban és ezzel elindítja a lavinát. Honnan csöppent ide és mi célból? Mi vagy kik irányítják? Jó vagy rossz szándékkal érkezett a Földre? Hogyan reagál a robotra a lakosság és a katonaság? Természetesen Themiszt elindítják az újonnan érkező robot "fogadására", de nem úgy sülnek el a dolgok, mint ahogy számítottunk rá.

A történetben fontos szerepet kap egy kilenc éves kislány, Eva, aki látja előre a jövőt. Nem kicsit leesett az állam, amikor kiderült, hogy kicsoda is és milyen szintes fontos szerepe van a könyvben.

"Egy robotot láttam, olyat, mint Themisz, hatalmas női alakot fémből, ahogy felfelé zuhan a fellegekbe."

Na és természetesen újra felbukkan a titokzatos, mindent tudó és irányító emberkénk, akiről most egészen sokat megtudunk. Számomra ez a pasi mindig olyan volt, mint a Men in Black c. filmben Tommy Lee Jones. Távolságtartó, rideg, de aztán csak lehullt róla és az ügyködéseinek okáról a lepel.

A könyv újra beszélgetésekből, naplóbejegyzésekből, híradásokból, stb. épül fel, de tán a leghangsúlyosabbak részek azok a beszélgetések voltak, melyeket a titokzatos pasink folytatott különböző szereplőkkel. Nem számítottam arra, hogy a szerző a vele kapcsolatos szálat úgy fogja tovább szőni, ahogy ezt megtette, de mégis így volt jó. Nagyon sok minden kiderül róla, értelmet nyer.

De hogy ne csak szépet és jót írjak, megjegyezném azt is, hogy az egyik szereplővel eléggé "kicseszett". Bízom abban, hogy hátha a folytatásban ugyanúgy feltámad, mint ahogy ezt Dr. Rose-al is megtette már.

És hogy összességében mi is a véleményem akkor? Nagyon olvasmányos, izgalmas, fordulatos volt az Ébredő istenek, nagyon élveztem az olvasását és nem tudtam kihagyni, hogy ne olvassak utána miről fog szólni a harmadik kötet, mert Neuvel úgy hagyta abba, hogy annál nagyobb függővég nem is nagyon lehetne. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése