2017. november 23., csütörtök

Taylor Jenkins Reid: Evelyn ​hét férje

Eredeti címe: The Seven Husbands 
of Evelyn Hugo (2017.)
Kiadta: Lettero (2017.)
Oldalszám: 456
Forrás: Kiadó
Értékelésem:
Szeptemberben figyeltem fel erre a könyvre a külföldi oldalakon és írtam is akkor róla az egyik Kitekintőben. @Lobo hívta fel a figyelmemet arra, hiába csak júniusban jelent meg angolul, a Lettero kiadó gyorsan elhozta nekünk magyarul is. 
Ami miatt nagyon kíváncsi lettem rá az nem csak amiatt volt, hogy többnyire nagyon pozitív értékelésekbe botlottam róla, hanem az is, hogy mindegyik értékelés annyira titokzatos volt. Szinte mindegyikben kitértek arra, hogy ez a könyv jóval több annál, mint amire az olvasó számítana a címének az elolvasása után. És hogy tényleg így van-e? Igen. nem szégyellem bevallani, hogy bizony zokogtam a történet befejezte után.

A fülszöveg:

"Egy szédítő hollywoodi karrier. Egy mélyen eltemetett titok. A legendás, de teljes visszavonultságban élő világsztár, Evelyn Hugo évtizedek óta először hajlandó interjút adni. A döntésénél már csak a választása meglepőbb: ragaszkodik egy fiatal, ismeretlen újságírónőhöz, Monique Granthoz. Miért pont neki jut ez az álomlehetőség?

Aztán Evelyn emeli a tétet. Mert a szimpla sztárinterjú helyett sokkal többet ajánl. Mindent. A teljes igazságot csillogóan botrányos életéről. Semmit sem szépítve és semmit sem elhallgatva.

Ahogy elkezdődik a munka, az újságírónő nemsokára sejteni kezdi: valamilyen módon összefonódik saját sorsa és Evelyn múltja. Ám ennek a titoknak nagy ára van.

Szerelmek, végzetek, barátságok és árulások, aztán egy elképesztő csavar – ez a szenvedély és az életbölcsesség letehetetlen regénye."

"Vannak házasságok, amelyek nem annyira jók. Vannak szerelmek, amelyek nem borítják el az embert. Néha csak azért mennek szét, mert nem volt annyira jó együtt. Előfordul, hogy a válás nem földrengésszerű veszteség. Csak annyi, hogy két ember fölébred a ködös álomból."

Hogy tetszett?

Evelyn Hugo 79 éves a történet kezdetekor. Igazi világsztár, akiért a mai napig rajonganak az emberek. Mert nem csak gyönyörű, szexi volt fiatalon a filmvásznon, hanem 79 évesen is olyan kisugárzása van, ami még a lapokon keresztül is átjött. Egyszerűen imádtam Evelyn Hugot. A törtető kislányt, aki 16 évesen elhatározza, hogy megvalósítja az álmát és ezért feláldozza önmagát. Megvetni kellett volna, ahogy mindenen és mindenkin átgázolva jut előrébb, míg megszerzi a vágyott hírnevet, de egyszerűen nem tudtam így érezni. Megbabonázott az ereje, a kitartása, hogy többször képes volt a földről is felkelni és újra a magasba emelkedni. Evelyn Hugo példakép lehet arra, hogy a kitartással bármit el lehet érni, ha ahhoz tényleg értünk.

"Amikor felbukkan a lehetőség, hogy megváltoztasd az életed, légy készen arra, hogy bármit megtegyél. A világ nem ad neked semmit, csak te veheted el magadnak."

Monique 35 éves. A házassága nagyon hamar véget ért, jelenleg ott tartanak, hogy a férje elköltözött. Próbál a nő a felszínen maradni, az a vágya, hogy kitörjön, felemelkedjen, de mégis a középszerű életét éli
Aztán jön a lehetőség, amit Evelyn ad neki. A nő ugyanis felajánlja neki azt, amiért az újságírók ölni tudnának. Elmeséli az életét és Monique pedig ír ebből egy önéletrajzi könyvet. De vajon miért a középszerű Moniquet választotta erre a feladatra Evelyn, amikor a legjobbat is megkaphatta volna? Az olvasó első perctől kezdve tudja, hogy a történetük valahol találkozni fog. Pusztán csak szerintem arra nem gondolt volna senki, ahogy ezt a szerző megoldotta.
Természetesen Monique elvállalja a kihívást és Evelyn mesélni kezd neki.

Adva van egy nő, aki amolyan eredendő szépséggel rendelkezik. Természetes bája van, természetesen kihívó, szexi. A férfiak odáig vannak érte, ágyba szeretnék vinni, a nők pedig olyanok szeretnének lenni, mint ő. Hétszer megy férjhez, de ez mit is jelent igazán? Hogy bár Evelyn gyönyörű, népszerű, egyszerűen nem találja a helyét, a boldogságot a férjei mellett. Vajon miért?
És akkor kiderül a titok. Hogy meglepődtem-e? Igazából nem. A Luke ​Livingstone titkos élete olvasása után biztos voltam abban, hogy a kiadó újabb "meredek" témába vágta ezzel a könyvvel a fejszéjét. És bár Evelyn titka nem annyira "meredek", mint Luke-é, ettől függetlenül elgondolkodtatja az olvasót, hogy miért is kellett titoknak lennie annak, ami titok volt.

Imádtam olvasni ezt a könyvet és nem titkolom, hogy Evelyn miatt. Taylor Jenkins Reid fantasztikus karaktert hozott létre. Egyszerűen a lapokon keresztül is éreztem az erejét és teljesen megbabonázott. Valamint nagyon tetszett, hogy Monique elkezdett fejlődni mellette. Amikor először találkoztak, egy bimbós kisvirág volt. Vékony szárát képes lett volna összeroppantani az első nagyobb fuvallat. Mire Evelyn végzett a meséléssel, Monique olyan lett, mint egy rózsa. Kivirágzott, megerősödött, tán egy kicsit tüskés is lett. Ugyanolyanná vált, mint Evelyn.
És hogy hogyan oldotta meg az írónő, hogy a két történet kapcsolódjon egymáshoz? Végig úgy éreztem, hogy tévútra lettem vezetve. Meg voltam győződve, hogy Monique az Evelyn életében, akire tippeltem, de csak a történet végén derült ki, hogy ki is ő valójában.

Olvassátok el ezt a könyvet! Ne hagyjátok azt, hogy a címből kiindulva arra gondoljatok, hogy ez egy szirupos romantikus regény egy nőről és a hét férjéről. Mert az Evelyn hét férje több ennél. Jóval. Egy olvasmányos történet, fantasztikusan jól kidolgozott karakterekkel, izgalmas felépítéssel és titkokkal. Imádtam olvasni. hagyjátok, hogy ti is imádjátok! 😉


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése