2017. november 7., kedd

E. L. James meddig lovagolja még azt a bizonyos lovat?

Forrás
A napokban botlottam bele a molyon a hírbe, hogy jövő február környékén várható magyarul az Árnyalat "trilógia" ötödik része Sötét címmel. Nem kicsit megdöbbentem, mert szerintem már a 4. részt se kellett volna megírnia az írónőnek, hát még az ötödiket. De persze addig kell ütni a vasat amíg meleg, bár jelen esetben szerintem már inkább az a kérdés, hogy az a bizonyos vas meleg-e még, nem pedig csak ütögeti és bízik abban, hogy majd csak ettől langyosodni fog egy picinykét.

2011-ben jelent meg angolul az első rész és akárhogy nézzük, az bizony nem most volt. Mire kijön az ötödik kötet eltelt 7 év. Vajon képes arra az írónő, hogy a története fenntartsa az olvasói érdeklődését 7 éven keresztül? Mert lássuk be, hogy az Alkonyat-korosztály lassan felnő, az utánpótlásnak meg már az egész BDSM nem olyan nagy szám, mint amilyen megbotránkoztató volt 7 évvel ezelőtt. Akkor is szerintem leginkább annak köszönhette a hatalmas érdeklődést, hogy az olvasók újdonságnak találták a kikötözős, korbácsolós, ilyen-olyan segédeszközös szexet könyvben és ez indította el a Szürke-lázat. De ezzel kapcsolatban írtam erről bővebben ITT.
A története a könyvírásban is lavinát indított el, sorra jelentek meg a hasonló történetek -többnyire silányabbnál silányabbak-, és ezeknek köszönhetően nőhetett az olvasók ingerküszöbe. Ma már nem csapjuk össze a combjainkat pironkodva ha a lapokon azt olvassuk, hogy előkerül egy kis ostor, max legyintünk rá, hogy csak ennyi, hol az újdonság?.

Aztán jött a mentősereg, megfilmesítették 2015-ben az első részét, ami kb. 570 millió $ bevételre tett szert. 2017 februárjában kijött a második rész is, de közel se hozta az első sikerét, kb. 380 millió $-t hozott. A harmadik rész 2018 februárjában várható. Gondolom a bevétele nagyjából a második rész felét fogja elérni. Ez is bizonyítja, hogy bizony csökken a lelkesedés az Árnyalat-"trilógia" irányába. 

És ha már trilógiázok itt. Nyilván már nem trilógia a sorozat, de rosszul emlékszem, hogy márpedig annak indult? Csak aztán James gondolt egy merészet és elkezdte papírra vetni Grey szemszögéből is a történteket. Így jutottunk el az 5. részig, amit gondolok még egy hatodik fog követni. De hogy az ötödik miről is fog szólni? Íme a fülszöveg:

"A sötét ötven árnyalata Christian Grey szerint.
E L James most új szemszögből közelít a Szürke ötven árnyalatának világához. Az eredeti romantikus történet világszerte több millió olvasót vett le a lábáról.
A perzselően érzéki affér szívszakadással és vádaskodással ér véget, de Christian Grey sehogy sem tudja kiverni a fejéből Anastasia Steele-t. Elhatározza, hogy visszaszerzi, ezért igyekszik elnyomni magában a sötét vágyakat és az uralkodási kényszert, és úgy szeretni Anát, ahogy a nő megkívánja.
Ám a gyerekkorában átélt szörnyűségek még mindig kísértik, Jack Hyde – a simlis főnök – pedig magának akarja megkaparintani Anát. Segíthet-e Dr. Flynn – Christian pszichológusa, egyben bizalmasa –, hogy legyőzze a múlt démonjait? Vagy a csábító Elena és a megszállottan ragaszkodó Leila nyer a végén?
És ha Christian mégis felülkerekedik, és visszaszerzi Anát? Vajon a férfinak, aki ennyire súlyos lelki sérült, lesz-e esélye őt megtartani?"

A sorozathoz kapcsolódó bejegyzéseim:

#4. kötet - Grey- FÉLBEHAGYVA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése