2017. november 25., szombat

Barangolás 17.- "Nagy" Katalin orosz cárnő

A cári hitves kapcsán

Mi is az a Barangolás?: a Könyves blogok oldalon Zsanó ötlete nyomán jött létre ez a rovat és csatlakoztam hozzá én is. A lényege az, hogy az olvasott valós vagy képzeletbeli helyszíneket mutatnak be a bloggerek egy-egy bejegyzésben. Én annyival egészíteném ki, hogy nálam nem csak helyszínek, hanem életrajzok, bemutatások is feltűnhetnek a bejegyzésben.

Zsófia Auguszta Friderika anhalt-zerbsti hercegnő 1729-ben született. 1744-ben érkezett Oroszországba, hogy a cárevics felesége legyen. Ennek érdekében áttért az ortodox hitre, majd egy évvel később megtörtént az esküvő is.
A későbbi III. Péterrel kötött házassága boldogtalan volt, a cárevics és ő is szeretőt (szeretőket) tartott. Egy gyermekük született csak, akit Katalin igazán sose tudott elfogadni.
Miután Erzsébet cárnő elhunyt, Péter lett a cár, aki 1762-ben elhunyt. Sokáig úgy tűnt, hogy Péter halálában Katalin keze is benne volt, de a jelenlegi kutatások szerint bár jól jött neki a férje halála, nem ő gyilkoltatta meg. 1762 szeptemberében II. Katalin néven Oroszország cárnőjévé koronázták és egészen a haláláig uralkodott.
Uralkodása alatt Oroszország lett a leghatalmasabb birodalom Kelet-Európában. Katalin támogatta a művészeteket, ő maga is nagyon felvilágosult uralkodó volt. Háborúk során kiterjesztette az Orosz Birodalom határait.
1796 novemberében hunyt el.
forrás: wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése