2017. november 9., csütörtök

Allison Pataki: A ​birodalom úrnője

Eredeti címe: Sisi (2016.)
Kiadta: Helikon (2017.)
Oldalszám: 448
Forrás: könyvtár
Értékelésem: 5

Sissi #2

Nagyon megörültem annak, amikor megláttam ezt a könyvet a könyvtárban. Azonnal kaptam is utána és a kosaramban landolt. Majd amikor hazaértem, hiába kölcsönöztem ki ezen kívül másik 4 könyvet, naná, hogy ennek az olvasásának álltam neki. Nagyon kíváncsi voltam arra, hogyan folytatódik Sissi élete annak ellenére is, hogy nagyon sok regényt olvastam már róla. Allison Pataki mindezek ellenére tudott újat nyújtani a stílusával és a kutatómunkájával.

A történet egy kis időbeli előreugrással kezdődik. 1898-ban vagyunk és Sissi gyilkosa a tettének elkövetésére készül, már kiszemelte az áldozatát. Majd hirtelen 1868-ban találjuk magunkat, 30 évvel korábban és Sissi története folytatódik.

Ez a Sissi már más, mint akit Az ifjú császárnéban megismerhettünk. 31 éves, kiismerte az udvart, ami meglepetést már nem tud neki okozni. A bécsiek ellene fordultak, ő pedig Magyarországra menekült Valériával. Itt boldog. Szabad, nem veszi körül az udvar merevsége, a magyarok imádják, itt van neki az egyetlen gyermeke, akit végre nevelhet és nem utolsó sorban itt van Andrássy is. Beletörődött abba, hogy két nagyobb gyermekét -Gizellát és Rudolfot- elvették tőle, tenni se próbál már ellene. Igen ám, de aztán egy napon levelet kap Gizellától, melyben a lánya leírja neki, hogy Rudolffal a nevelője szörnyen bánik. Sissi visszautazik Bécsbe, hogy megmentse a fiát. De aztán ahogy telik az idő, nem tud sokáig az udvarban maradni, megint mennie, utaznia kell és az amúgy is lelkileg elég labilis kisfiút megint magára hagyja.
Sokszor gondolkodtam azon, hogy igazán ki volt a hibás abban, hogy Rudolf felnőve öngyilkos lesz. Zsófia, aki elvette Sissitől a gyermekét és így nem nevelhette? Sissi, aki mindezt hagyta, beletörődött és nem küzdött érte, sőt, elmenekült Bécsből magára hagyva így a gyermekeit? Ferenc József, aki a merevségétől nem látta vagy nem akarta látni az erdőt? Rudolf szadista nevelője? Maga az udvar és az elvárásai, hogy egy gyönge kisfiút császárnak készítsenek fel?
A birodalom úrnője Sissi haláláig tart. A kötetben felnőnek a gyerekek, Gizella férjhez megy, Rudolf megházasodik és Valéria is kirepül a fészekből. Mindeközben Sissi próbál küzdeni az öregedés ellen, utazgat, ismerkedik, Andrássy helyét más veszi át a szívében, majd egyre inkább haladunk a vég felé.
Zsófia halála.
Lajos, Bajorország királyának halála.
Rudolf halála.
És végül Sissi halála.

"Ahogy sír, a segédek, miniszterek döbbenten nézik. [...] Annyira zokog, hogy attól félnek, megfulladhat, az egész teste rázkódik a szenvedéstől. És mind megesküdnének, hogy a zokogó császár szavait hallják: - Senki sem fogja tudni soha, mennyire szerettem!"

Ferenc József pedig teljesen egyedül marad még 18 évre. Fura volt belegondolni, hogy ő az az uralkodó, aki leverte a magyar szabadságharcot, még az 1840-es években. Ő az, akinek a Kiegyezést köszönhetjük. És ő az, aki lényegében elindította az I. világháborút. ... Ami után az Osztrák-Magyar Monarchia megszűnt.

Allison Pataki remekül tudta a "tényeket" regény formájában megfogalmazni. A két kötet véleményem szerint remekül ábrázolja Sissi életét és korát. Részletes, szórakoztató, de nem száraz. Nagyon olvasmányos, a karakterábrázolása erős, valóságos.
Nagyon ajánlom mindazok figyelmébe a dualógiát, akik kedvelik a Sissi történeteket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése