2023. szeptember 12., kedd

Tova Friedman · Malcolm Brabant: Auschwitz ​lánya

Egy biztos: nem lehet erről a könyvről hosszan írni, mert nincsenek rá szavak.

Hogy lehetne kívülállóként megfogalmazni azt a rettegést, amit egy 4-5 éves kislány élt át a lengyel gettóban, majd pedig a koncentrációs táborban? Hogy lehetne édesanyaként ezeket az érzéseket csak megpróbálni visszaadni úgy, hogy a lelked ne törjön közben darabokra? ... Van egy 6 éves kislányom. ... Tova 2 évvel volt fiatalabb nála, amikor koncentrációs táborba került. Oly sokszor csak a szerencsén múlt az élete! Belegondolni az édesanya állandó rettegésébe is. .... Ó, te jó ég!


"Tova mindössze négyéves volt, amikor a közép-lengyelországi gettóból, ahol addig éltek, a szüleivel együtt egy náci munkatáborba került, és még nem volt hat, amikor az édesanyjával Auschwitz II-be, más néven a birkenaui megsemmisítő táborba deportálták.
A féléves birkenaui fogság alatt Tova olyan atrocitások szemtanúja volt, amelyeket soha nem tudott elfelejteni. Nemegyszer hajszálon múlt az élete. Amikor a náci gyilkos osztagok 1945 januárjában a tábor elhagyása előtt Birkenauban jártak, Tova és az édesanyja holttestek között rejtőztek el, így kerülhették el a véget. Miután az oroszok felszabadították a tábort, Tova a szüleivel együtt visszatért lengyelországi szülővárosába, később pedig Németországba, majd az Egyesült Államokba emigrált.
Tova Friedman megfogadta, hogy nem hagyja feledésbe merülni a holokausztot. Rendszeresen tart előadásokat a témában, és az egyik unokájának köszönhetően 2021 óta a TikTokon is jelen van, hogy a fiatal generációhoz is eljusson az üzenete. Videóit csaknem ötvenmillióan látták világszerte. Memoárja – melynek papírra vetésében jó barátja, a BBC egykori boszniai haditudósítója, Malcolm Brabant segített – egyszerre szívszorító és felemelő beszámoló a 20. század legsötétebb napjairól."


A könyv végigvezeti Tova életét a gyermekkorától nagymamává válásáig. Nagyon jól és élethűen visszaadja azt, hogy mik történtek a gettókban, majd pedig a táborokban. És hogy utána hogyan viszonyult a világ a zsidókhoz, mert a fájdalom nem ért véget nekik a felszabadítással, korántsem. Olvassátok el!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése