2017. november 25., szombat

Liz Fenton- Lisa Steinke: Ha ​lett egy másik életed

Eredeti címe: Your Perfect Life (2014.)
Kiadta: Lettero (2017.)
Oldalszám: 344
Forrás: kiadó
Értékelésem:
Vajon milyen lehet egy olyan történet, melyet két olyan barátnő írt, akik már 25 éve állítólag a legjobb barátnők és maga a történetük főszereplőire is ugyanez igaz? Mennyire vették az ötletet a saját életükből? Egyáltalán mit kell tudni róluk és mit a történetről?

Liz Fenton és Lisa Steinke 1973-ban született. Lisa az idősebb, Liz fél évvel fiatalabb nála.
1988-ban találkoztak először a gimnáziumban és azóta is elválaszthatatlan barátok. Együtt érettségiztek és diplomáztak is le. A diploma megszerzése után két évre elváltak egymástól, de aztán újra fellendítették a barátságukat. 
Liz férjhez ment és gyermekei születtek, Lisa pedig Oprah Winfrey-nél dolgozott producerként. 
Aztán Lisa feladta az állását és nekiálltak annak, hogy megvalósítsák egy régi fogadalmukat: könyvet írnak közösen. 2011-ben álltak neki a "Ha lett egy másik életed"-nek, mely 3 évvel később meg is jelent. Azóta még 3 könyvet írtak közösen.

Nézzük akkor, hogy miről szól a könyv.
Casey és Rachel ugyanúgy a gimiben barátkoztak össze, mint ahogy Liz és Lisa is. A két lány együtt érettségizik le, majd együtt tanulnak tovább is. Rachel viszont nem diplomázik le, mert a tanulmányai során teherbe esik és úgy dönt, hogy vállalják a babát a szerelmével és otthon marad a picivel. Aztán jön a második baba, telnek az évek, Rachel otthon marad és jön a harmadik is. Az élete nem szól másról, mint a gyerekek neveléséből, gondozásából, a háztartás vezetéséből. Közben a két nagyobb lánya tinédzser lesz, a legkisebb 1 éves és a férjével eltávolodnak egymástól.
Casey viszont "világsztár" lesz. Híres műsorvezető, aki állandó mozgásban van, celebekkel ismerkedik, gazdag, soha egy szabad perce sincs. Magánélete nincs, megállapodni nem tud senki mellett, közben pedig az idő elrepül felette és egyedül van a luxuséletében, mint a kisujja.
Aztán a 20 éves érettségitalálkozójukon minden a feje tetejére áll és másnap a másik testében ébrednek.
Casey lesz Rachel, Rachel pedig Casey. Persze azonnal pánikba esnek. Rachel retteg attól, hogy tudná Casey a 3 gyerekét nevelni, amikor semmit se tud az anyaságról, a gyerekekről, a háztartás vezetéséről. Casey pedig retteg, hogy Rachel tönkre teszi a munkáját. Hisz mit tudna egy otthon ülő anyuka a showbizniszről és arról, hogy a kora miatt mennyit kell güriznie azért, hogy a fiatalabbak ne taszítsák le a trónjáról?
Miközben a barátnők próbálnak a másikért helytállni az új életükben a másikért, egyre inkább úgy érzik, hogy még se akarják visszacsinálni az egészet. De vajon eljön-e majd az a perc, amikor hiányozni kezd a múltjuk? És hogyan fognak tudni visszaváltozni? És egyáltalán, mennyiben fogja ez a kaland megváltoztatni az életüket?

Az egész testcserés sztorit, már sokan feldolgozták könyvben és a filmvásznon is, kíváncsi voltam, hogy a szerzőpáros fog-e tudni újat nyújtani. Őszintén szólva nem, de ennek ellenére nagyon szerettem olvasni a történetüket. Mert hiába csak egy szórakoztató, néhol humoros, bájos történetről van szó, a maga módján erősen elgondolkodtató is.

Rachel abban a pillanatban, hogy megtudta anyuka lesz, lemondott az álmairól. Hogy megbánta-e? Egészen addig, amíg nem tapasztalja meg Casey bőrében, hogy milyen is lehetett volna az élete, ha nem adja fel, úgy érzi, hogy boldog. Kiszolgálja a családját, eligazítja a 3 gyereket, küzd a kamaszodó lányaival, a kisbabát gondozza. Saját maga pedig szépen háttérbe húzódik. Ő lesz a praktikus anyuka és szép fokozatosan a kapcsolata is leépül a férjével.
Az ő karakterén keresztül kapja az olvasó azt az üzenetet, hogy hiába vagy édesanya, az álmaidat ne add fel. Tegyél, küzdj érte, mert az anyaság nem zárja ki a sikert.

" - Casey, magáról nem sokat tudtam meg. Mintha olyan ...
- Üres lenne?- mondom gondolkodás nélkül, aztán lesütöm a szememet, hogy ne lássam Casey éles tekintetét.
- Igen, az üres meglehetősen jó leírás [...]"

Casey lépésről lépésre küzdötte fel magát a csúcsra és úgy érzi, hogy a kora miatt közeledik a vég, emiatt pedig retteg. Próbálja felvenni a harcot a huszonévesekkel, tán ezért is hempereg fiatalabb férfiakkal. Nincs normális párkapcsolata, egyszerűen élete sincs, csak a munkája. Igazából nem értettem, hogy a munkája miért zárta ki azt, hogy normális kapcsolata legyen és miért csak fiatal pasikkal jött össze egy-egy éjszakára, de aztán a történet vége felé megértjük. Casey múltja bonyolultabb, mint amire az olvasó számítana. Ő az, aki arra hívja fel a figyelmet, hogy persze, a karrier, a siker jó és szép dolog, de ehhez kell a támogató család is, mert e nélkül az élet magányos és sivár marad.

Bár összességében a Ha lett egy másik életed egy nagyon könnyed olvasmány, szerintem mindenki bele tudja magát élni Rachel vagy Casey szerepébe és tanulni a hibáikból.
Ha szórakoztató, könnyed, olvasmányos, tingli-tangli sztorira vágytok, akkor tudom a figyelmetekbe ajánlani!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése