2011. december 1., csütörtök

Novemberi összegzés

Amikről novemberben írtam

Gyermek és ifjúsági irodalom

Néha úgy érzem, hogy annyi mesét olvastam már eddigi életem során, hogy sok újdonságot már nem tudnak nekem mutatni, de Karla Schneidernek és Claudia Carlsnak sikerült a Cinege Mici meséje-ben.
A Ciceró Könyvstúdió őszi megjelenései közül a Michelle Zink: Prófécia (5*) c. regényére és a Matchedre voltam leginkább kíváncsi. Egy egyszerű kis ifjúsági irodalomra számítottam, de jóval több, mint amire elsőként gondolna az olvasó. Nagyon jól van felépítve, maximálisan lekötött a jövendölés, a karakterek nagyon jól ki vannak dolgozva, az egész történet pörgős és izgalmas, egy percig sem unatkoztam az olvasása közben, olvastatta magát.
Amikor láttam, hogy az Agave Könyvek Shakespeare két művét is megjelentetik manga formában, először magasra kúszott a szemöldököm, majd vállat vontam, "miért is ne?". Most, hogy olvashattam a Rómeó és Júliat (3*), annyira nem vagyok elájulva. Engem zavart ez a modern kori love story.

Romantikus/erotikus/fantasy

Tetszett Julie Garwood: Gyengéd lovag (4*) c. története. Minden megtalálható benne, ami az ilyen regényekből szinte kihagyhatatlan. Romantika, szenvedély, árulás, veszekedés és az édes kibékülés.
Nagyon bejött Rachel Gibson: Jane vékony jégen táncol c. regénye (5*), faltam a sorait és annyira jól esett. Lényegében 1 éjszaka alatt elolvastam.
Az Angyalcsók után izgatottan vártam az Angyali vadász sorozat 3. kötetét (Nalini Singh: Angyaltánc) (5*) és nem kellett csalódnom. Nalini Singh továbbra is zseniális, imádom ezt a sorozatát!

Szórakoztató irodalom/krimi/kalandregény

A történet első felével maximálisan elégedett voltam, nagyon sok pozitívumot fel lehet sorolni, de a második felében hanyatlás következett be. Összességében nézve, egy első könyves írótól a problémáim ellenére is jó indításnak tartom. Nem maximális, de a közepesnél jobb. És ami nagyon plusz dolog, hogy tudott újat mondani, újdonságot nyújtani az olvasóknak. Egyedi elemek is megtalálhatóak a történetében, szóval remélem senki kedvét nem vettem el, tessék igenis próbát tenni Az aranypárducok ébredése-vel (3,5*).
Oly sok pozitív véleményt olvastam Philip Beard: Kedves Zoe! c. (4*) regényéről, hogy arra számítottam teljesen sokkolni fog. Kiborulok, jókat bőgök majd rajta és ez sajnos nem jött össze.
Izgalmas és nagyon lebilincselő volt Ken Follett: A harmadik iker c. (4*) regénye. Teljesen más, mint A katedrális és bár tetszett, de így utólag olyan érzésem van, mintha "a nagy mű" előtt íródott volna, holott nem. Bár lehet, hogy csak túl sokat vártam tőle. Mindezektől függetlenül egy nagyon jól felépített és lebilincselő krimi.
Nem lehet mondani, hogy egy akciódús történet lenne a Gyönyörű bajkeverő (4*), inkább az a fajta, amikor végig az olvasása közben egyfajta belső feszültség van benned. Odaszögezett a fotelba/ágyba (épp mibe) és nem tudtam elszakadni tőle. Vérbeli thriller. Izgalmas, felkavaró, ugyanakkor meg annyira egyszerű.
Összességében nézve Gaiman Tükör és füst c. (4*) novelláskötetében voltak nagyon jó novellák, voltak kevésbé sikerültek és elég unalmasak is. Mindezektől függetlenül csatlakozom azokhoz akik úgy érzik, hogy Gaimannak igazán a novellák "állnak jól".

Szépirodalom

Voltak Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre c. (4*) regényében mélypontok, amikor az időhúzás nagyon az agyamra ment, de a végén mégis összeszorult a szívem. Ha nem várt volna már rám itthon a folytatása, nem is tudom mihez kezdtem volna.

Életmód/nevelés/társadalomtudomány/pszichológia/az amit a többi kategóriához nem tudtam besorolni

Az, hogy megdöbbentő, szörnyű, felfoghatatlan, undorító és így tovább, ezekkel a jelzőkkel nem tudom megfelelően éreztetni, mennyire megrázó ez Torey Hayden: Szellemlány c. története.
Megmondom őszintén, amíg Gabrielle Wittkop: A nekrofil c. könyvről nem hallottam, addig édes tudatlanságban tengettem napjaimat, fogalmam se volt, hogy mit jelent a "nekrofil" jelentése. Kemény volt, gyomorforgató, ugyanakkor számomra is megdöbbentő, hogy nem tudtam abbahagyni az olvasását. ... Nem vagyok normális.

Ahogy látom, ez a hónap nagyon vegyesre sikeredett, kimondottan egyik műfajra se lehet mondani, hogy vezette volna az érdeklődésemet.

És amiket novemberben vettem/kaptam, vagyis egyszer majd ezekről is írok (bár a Tükör és füst, A nekrofil, Angyaltánc, Gyógyír északi szélre már sorra került.):



Ami a blog életét illeti, kezdetét vette a Karácsonyi játék, aminek épp az első fordulója folyik a háromból. :o)

És hogy mire számíthattok decemberben?
4 bejegyzéssel vagyok még adós, így nagy eséllyel olvashattok majd A hetedik hullámról, a 13 1/2-ről, a Karácsonyi énekről és a Nyakunkon a boldogságról. Jelenleg a Hamvakat olvasom, szóval még esély van arra, hogy ebben a hónapban erről is írni fogok. ;o)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése