2011. december 7., szerda

Ilsa J. Bick: Hamvak

Amikor megláttam, hogy az Egmont Kiadó belekezd egy borzongatósabb sorozatba, aminek az egyik könyve nem is olyan soká megjelenik majd (ez volt a Hamvak), izgatottan vártam, hogy végre eljöjjön a megjelenés perce. A Hamvak fülszövege azonnal elnyerte a tetszésemet, a borítóról nem is beszélve. Zombik, borzongás, egy új világ, hm, micsoda szórakozás!
Sokáig úgy gondoltam, hogy a zombis történeteket filmben nézni jó, de ez a második olyan regény, ami erre rácáfolt. Igenis kérem, könyvben is nagyon jól át tudnak jönni a zombis elemek.

A történet egy kicsit unalmasan indult, nagyon vártam, hogy felpörögjenek az események, viszonylag gyorsan be is következik ez. Izgalmas volt, bár azt nem mondhatnám, hogy fordulatos. Voltak benne olyan elemek, amikkel nem nagyon értettem egyet miért úgy vannak ahogy, volt, hogy végigfutott a fejemben, hogy lehet rövidebbnek kellett volna lennie a történetnek, de összességébe nézve tetszett.

Megjelenés: Hamvak- Kegyetlen új világ
Kiadó: Egmont Kiadó (2011.)
Ára: 3999
Oldalszám: 557
Értékelésem: 4*
Az írónő oldala ITT
Kezdődik minden azzal, hogy a 17 éves Alex megszökik otthonról. Miután a szülei meghaltak, ő pedig kemény harcot folytatott az agydaganat ellen, fogja magát, magához veszi a számára fontos dolgokat és elindul kirándulni a hegyekbe, hogy át tudja gondolni a vele történteket. Mit ad Isten, miközben barangolgat, találkozik egy nagypapával és a kicsit elviselhetetlen 8 éves unokájával. Mindeközben eljön a világvége, Alex úgy érzi, hogy felrobban a feje, nagypapa holtan esik össze, a Hold is kék színűvé válik, sehová se tudja tenni a történteket. Bonyolítja a helyzetet, hogy a kislány így magára maradt, nem sokat tehet, együtt kell folytatniuk az útjukat. Igen ám, de aztán emberevő fiatalokba botlanak és vérengző kutyákba. Szerencsére a sors az útjukba sodorja az épp Afganisztánban szolgáló, de pihenőidejét töltő Tomot. Így hármasban folytatják az utat és próbálnak rájönni arra, hogy mi történhetett. ...

Elképzelésem se volt, hogy vajon milyen katasztrófa fogja érni a szereplőinket, aminek köszönhetően a régi civilizáció elpusztul, a "túlélők" egy része, meg zombivá válik. Mindenre gondoltam már, de igazán arra az elméletre amit levezetett az írónő, nem. Hogy van-e benne igazság, előfordulhatna-e, fogalmam sincs, mindenesetre így olvasva, teljesen elfogadhatónak tartottam.
Persze joggal fordul meg az olvasó fejében, hogy mitől függ, hogy egyesek zombivá válnak, mások meg egészségesek maradnak, nos, a magyarázat egyszerűbb volt, mint amire első körben gondolni lehetne.

Ha túlélőkről, zombikról hallunk, én egyből magam elé képzelem a filmekből ismert jeleneteket, amikor az életben maradottak bezárkóznak egy rakás fegyverrel pl. egy áruházba, ahol szerencsére van jó pár csokiautomata, ezzel kihúzzák egy ideig. Elbarikádozzák magukat, felváltva őrködnek, miközben az átváltozottak próbálnak bejutni hozzájuk. Többnyire ezekben a filmekben ott a jóképű és persze nagyon talpraesett férfi főszereplő, a női párja, akivel a romantika nem maradhat ki és egy gyerek se árt a történetből. Aztán előszeretettel vesznek bele a forgatókönyvírók időseket, kismamákat is, de a bekattant figura se maradhat ki, aki aztán tömegmészárlásba kezd, mert nem bírja a bezártságot, végül magára szabadítja az emberevőket. Ennyit a filmekről. ...
Megjelenés: Ashes (2011.)
És akkor visszatérve a könyvre. A jóképű, talpraesett férfi és a női megfelelője nem hiányzik a Hamvakból sem, a gyerek is adva vagyon, sőt, áruház helyett egy városka a központ, ahol a lakók felveszik a harcot, szóval minden adva van a sikerhez és ahhoz, hogy az olvasó kellő képpen maga elé tudja képzelni a cselekményt. Nekem legalábbis sikerült.

Olvasmányos, pörgős, valamilyen szinten kiszámítható, vannak mélypontjai, de összességében nézve jó történet. A karakterek kidolgozottak, a cselekmény szintén, a világkép jól fel van építve, Ilsa J. Bick mindent megmagyaráz (aztán az olvasó vagy elfogadja vagy kötekedni kezd, de ez van), szóval ha egy borzongatósabb történetre vágytok, akkor ajánlom figyelmetekbe. De készüljetek arra, hogy egy trilógiáról van szó és ahogy lennie kell, a legizgalmasabb résznél ért véget az első kötet. ;o) És hogy mikorra várható a folytatása? Egyelőre még angolul se jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése