2011. december 23., péntek

Charles Dickens: Karácsonyi ének

Nektek van olyan írótok, akinek a munkáinak mindig félve álltok neki? Dickens valahogy ilyen nekem. Tán azért, mert gyerekkoromban több történetét olvastam mesefeldolgozásban vagy láttam mesefilmben, filmben, szerettem őket, hogy amikor viszont kedvet kapok az eredeti olvasásához bennem van a félsz: mi van, ha csalódni fogok, nem fog tetszeni, pedig tetszenie kéne? És hogy miért kéne? Igazán magam se tudom, de érzem, hogy így kell lennie.

Megjelenés: Karácsonyi ének
prózában, 
avagy karácsonyi kísértethistória
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Oldalszám: 96
Ára: 950
Értékelésem: 4*
Charles Dickens
(1812.-1870.)

A Karácsonyi ének c. prózáját először a 90-es évek elején olvastam mesében. Később láttam több feldolgozását is, így értelem szerűen tudtam miről szól, mi a vége, de most, hogy közeledik a Karácsony és Európás akció volt, nem tudtam a webáruházban hagyni. ;o) Mikor pedig kézbe vettem, láttam magam előtt az elmúlt Karácsonyaimat, leginkább a gyermekkoromban eltöltötteket.
A hóesést, ahogy a nagy napon az ebéd utáni kötelező alvásomat megejtettem és amikor felébredtem, már ott állt a feldíszített fa, alatta az ajándékok. Mintha a fák is szebbek lettek volna, mint manapság! ... És ahogy ezek eszembe jutottak, éreztem, hogy nekem a Karácsonyi éneket el kell olvasnom, muszáj, érezni akarom a Karácsony hangulatát.

Tán azért, mivel már tudtam miről fog szólni, tán, mert már annyi feldolgozását láttam, túl nagy meglepetés nem ért. Sőt, kicsit csalódott is vagyok. Abban reménykedtem, hogy jobban meg fog hatni, jobban magam elé tudja majd festeni a téli tájat, a szellemeket.
Jó volt, szép volt, tanulságos volt, de nekem hiányérzetem maradt. :o(

És hogy miről szólt?
Megjelenése: A Christmas Carol (1843.)
Adva vagyon Scrooge úr, a házsártos, nem épp barátságos idős bácsika, aki a fogához veri a garast rendesen. Az emberek valamilyen szinten félnek tőle, ugyanakkor meg is vetik, de az öreg úr erre minden okot meg is ad. Karácsony előtti éjjelen meglátogatja halott üzlettársa szelleme és figyelmezteti, hogy meg fogja látogatni három szellem.
Az elmúlt Karácsonyok, a jelen Karácsony és a jövő Karácsonyainak szellemei időben megérkeznek és teljesítik küldetésüket. Természetesen ahogy lennie kell, Scrooge úr szembesül a hibáival, látva a jövőjét pedig elhatározza, hogy ez így nem mehet tovább. A kérdés már csak az, hogy van-e lehetősége változtatni?

2 megjegyzés:

  1. Én még sosem olvastam Dickenst... egyszer régen belekezdtem egybe, de nem jutottam tovább a 10dik oldalnál, és ez még mindig bennem van, hogy mennyire nem tetszett akkor.

    VálaszTörlés
  2. Próbálkozzatok esetleg mesefeldolgozással akkor a gyerekekkel. ;o)

    VálaszTörlés