2017. december 16., szombat

Alex Rosenberg: A ​krakkói lány

Eredeti címe: The Girl from Krakow (2015.)
Kiadta: I.P.C. (2017.)
Oldalszám: 430
Forrás: saját
Értékelésem:
Ó, hogy én mennyire kíváncsi voltam erre a könyvre! Nagyon érdekelnek azok a történetek, melyek a II. világháborúban játszódnak és a fülszöveg alapján egy érdekes, izgalmas, történelmi szórakoztató regényre számítottam. És akkorát, de akkorát csalódtam! 😕 Mármint az stimmel, hogy az adott korban játszódik, csak az nem jött össze, hogy izgalmas és érdekes lenne.

A fülszöveg:

"A krakkói lány a harmincas évek Párizsán, a spanyol polgárháborún, Moszkván, Varsón és a náci Németország szívén átívelő, lenyűgöző történet, mely egy nő túlélésért folytatott küzdelmét követi végig, miközben egész nemzetek szakadnak szét, örökre megváltoztatva történelmünket. 1935-ben Rita Feuerstahl nagy tervekkel érkezik a krakkói egyetemre, ám az élet más meglepetéseket tartogat számára – házasság, szerelmi viszony, gyermek, és mindez a közelgő háború árnyékában. Rita időközben olyan hatalmas titok birtokába jut, mely a szövetségesek győzelmét veszélyezteti, ugyanakkor a háború dúlta Európa káoszában talán ez az egyetlen dolog, ami erőt ad neki a túléléshez.
Vajon a szenvedélye és az elszántsága elegendő ahhoz, hogy át tudja vészelni ezt a rettenetes időszakot, s az Európa által valaha látott legnagyobb gonoszt?"

Hogy tetszett?

A történet mondhatni izgalmasan és titokzatosan veszi kezdetét. Teljesen abban a hitben olvastam, hogy Rita egy kém, aki szuper titokkal rendelkezik. Aztán ahogy elkezdődik a visszaemlékezés és eljutunk a jelenig rájöhet az olvasó, hogy mindaz a titok, amit a nő tud és a fülszöveg alapján "az egyetlen dolog, ami erőt ad neki a túléléshez" egy nagy semmi. És marad utána az űr és a csalódás.

Rita története mondhatni egy "hétköznapi zsidó" nő életét testesíti meg, akinek volt akkora szerencséje, hogy elkerülhette a koncentrációs táborokat.
Még a háború előtt férjhez megy, megcsalja a férjét, születik egy kisfia, kitör a háború, a férjét elviszik, ő és a fia gettóba kényszerül ... majd valahogy mindig úgy alakul a sorsa, hogy ő megússza a legrosszabbakat, csak épp más nem. 
A háborúban menekül, bujkál, rejtegeti a "titkát" magában, szerelembe esik és "mindent kipróbál". Aztán a háború véget ér és kiderül, hogy az elveszett dolgokat visszakapja-e illetve amit a háború alatt magáénak tudott, az vajon tényleg az övé-e.

"– Szinte mindent félreértettek, amit Darwin tanított. Csak kezdésnek, az evolúcióban nincs helye magasabb célnak, még kevésbé az azt jelentő nácizmusnak. És nincs olyan, hogy felsőbbrendű faj. Csak ideiglenes győztesek és vesztesek vannak. A Harmadik Birodalom csak egy átmeneti eredménye egy sehova sem vezető hatalmas folyamatnak. A ma győztesei bizonyosan a holnap vesztesei lesznek, amikor megváltozik a környezet. Gondolj csak a dinoszauruszokra."

Unalmas volt a történet, semmi izgalmat nem találtam benne. 
Rita nem volt szimpatikus és nem tudott hozzám közel kerülni. Nem szorítottam a boldogságért, sőt vártam, hogy mikor érek a történet végére, mikor szabadulhatok már meg ettől az unalmas és valamilyen oknál fogva mindig szerencsés nőtől. 

Ha egy izgalmas, pörgős, II. vgh. alatt játszódó történetet szeretnétek olvasni, akkor nem A krakkói lányt ajánlanám a figyelmetekbe.
De ha egy csordogáló eseményű, női sorsra vagytok kíváncsiak, ami ebben a történelmi korban játszódik, akkor már tudom a figyelmetekbe ajánlani, de akkor se jó szívvel. Biztos, hogy vannak ennél jobb hasonló kategóriájú történetek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése