2017. december 21., csütörtök

Barangolás 18.- Mária Valéria főhercegnő

A birodalom úrnője kapcsán

Mi is az a Barangolás?: a Könyves blogok oldalon Zsanó ötlete nyomán jött létre ez a rovat és csatlakoztam hozzá én is. A lényege az, hogy az olvasott valós vagy képzeletbeli helyszíneket mutatnak be a bloggerek egy-egy bejegyzésben. Én annyival egészíteném ki, hogy nálam nem csak helyszínek, hanem életrajzok, bemutatások is feltűnhetnek a bejegyzésben.

Ha az olvasó eddig esetleg nem tudta volna, akkor a könyv felhívja a figyelmet arra, hogy Sisi kedvenc gyermeke Mária Valéria főhercegnő volt. Természetesen egy édesanya egyformán szereti jó esetben a gyermekeit, de ne felejtsük el Sisivel kapcsolatban azt, hogy nem nevelhette sem Gizellát, sem pedig Rudolfot. Valéria volt az egyetlen olyan gyermeke, akit végre az anyósa, az udvar nem szakított el tőle. Így tán érthető, hogy miért is ő állt a legközelebb hozzá.

Mária Valéria főhercegnő 1868-ban született Budán. 
Sisi igyekezett "magyar szellemben" neveli a kislányt, akit ennek köszönhetően sokszor csak a "magyar gyermeknek" hívtak, ami egy idő után olyan szinten nyomasztóvá vált számára, hogy elfordult a magyaroktól.
1890-ben feleségül ment Ferenc Szalvátor osztrák főherceghez, akivel harmadfokú unokatestvérek voltak. Tíz gyermekük született.
Örömmel folytatott jószolgálati tevékenységeket. 
1924-ben hunyt el.

forrás: wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése