2017. december 22., péntek

Karácsonyi könyvajánló

saját fénykép
Könyves blog nem létezhet a Karácsony előtt könyvajánlók nélkül, így én is szemezgettem nektek egy kicsit. 😊

Nézzük először a legkisebbeket


Az egészen kicsi babáknak is szükségük van a könyvekre, a nagy, színes illusztrációkra, melyek segítségével felfedezhetik az őket körülvevő Világot és bővíthetjük a tudásukat, fejleszthetjük a beszédkészségüket. Ebben a korban célszerű kimondottan piciknek készült laporellókat vagy babakönyveket vásárolni. Ilyen lehet pl. a Napraforgó Könyvkiadó Babaszótár sorozata vagy a Kolibri Könyvkiadó Kíváncsi kiskacsák sorozata.

Jöjjenek a picit nagyobbak, az ovisok

Oviban a cél továbbra is a beszédfejlődés elősegítése, de ebben a korban hatalmas változás történik. A gyerekek elkezdenek "álmodozni", szerepet játszani. A fiúkból így lesznek katonák, tűzoltók, szuperhősök, a lányokból pedig hercegkisasszonyok, balerinák, stb. 


"Lili, a tökéletes hercegnő tökéletes partit rendez, amire nem hívja meg korántsem tökéletes Méregcsókot… Segíts Lilinek megállítani a bosszúálló boszorkányt! A Mesevár-sorozat különleges leporellói egyrészt egy izgalmas történetet kínálnak az olvasóknak: segíteniük kell a főszereplőnek megoldani a problémát, közben feladatokat oldanak meg. Ám a kalandoknak itt még nincs vége: a leporellókat a játék végén paravánt vagy mesebeli várkastélyt hajthatnak maguk köré, így folytatódhat a móka!" 


"Trükkös, a rosszcsont troll el akarja rontani a király szülinapi ünnepségét! De Botond, a bátor lovag - a te segítségeddel útját állja a csínytevőnek, mikor feltűnik az újabb küldetés...
A Mesevár-sorozat különleges leporellói egyrészt egy izgalmas történetet kínálnak az olvasóknak: segíteniük kell a főszereplőnek megoldani a problémát, közben feladatokat oldanak meg. Ám a kalandoknak itt még nincs vége: a leporellókat a játék végén paravánt vagy mesebeli várkastélyt hajthatnak maguk köré, így folytatódhat a móka!"

Fokozatosan az ovis korban lehet növelni a mesék hosszúságát. Kiscsoportban elég tán a rövid kis mese (legyen az pl. egy Boribon kötet), nagycsoportban már simán végig tudják hallgatni jó esetben a hosszabb történeteket is. 

"A szórakoztató tanmesék arra okítják a gyerekeket, miként viselkedjenek a különböző élethelyzetekben. Ebben a könyvben a leghíresebb tanmeséket találjuk csodálatos rajzok kíséretében – a fiúk és a lányok nagy örömére."

Kisiskolásoknak

Ez a korosztály az, akiknek az esetében nagyon meg kell válogatnunk, hogy mit adunk a kezeikbe. Most tanulnak olvasni, egész nap gyakoroltatják velük az iskolában, elegük lehet már a betűkből és az összeolvasásokból, annyira könnyű ebben az életkorban megutáltatni a gyerekekkel az olvasást! A cél ilyenkor véleményem szerint az, hogy az otthoni olvasás szórakozás legyen. Ne legyen hosszú nagyon a történet, kellőképpen izgalmas legyen, viszonylag rövidek legyenek a fejezetek, a betűk mérete is számukra megfelelő legyen és az se hátrány, ha a szövegben van egy kis játékosság, bohóság. Az illusztráció se gyerekes szerintem ebben a korban. Egy szó, mint száz, kisiskolásoknak tökéletes a Geronimo Stilton sorozat. Nagyon szeretem bennük, hogy magát a szöveget is izgalmassá teszik a kötetekben, az illusztrációról nem is szólva. A fejezetek nem hosszúak, így lazán alvás előtt 1-2-vel végezni lehet és a kicsi akkor se érzi magát leterheltnek. A sztorik aranyosak, izgalmasak és mindig van bennük valami tanulni való.

"Már mindent előkészítettem a karácsonyi vacsorához: meghívtam az összes rokonomat és barátomat, gyönyörűen feldíszítettem a házam... Aztán valahogy mégis nagy zűrzavar támadt. Össze kellett szednem százezer sajtos bonbont a földről, egy kamion átgázolt a farkincámon, és még a lakásom is kigyulladt! De milyen sok rágcsáló segített rendbe hozni a dolgokat! Hát igen, karácsonykor mindenki kicsit jobbnak érezheti magát. Bárcsak ez egész évben így volna!"

És akkor jöjjenek a tinik

Ennek a korosztálynak a könyvkiadója szerintem a Könyvmolyképző, rengeteg megfelelő könyvet lehet találni többnyire lányoknak. Nekik a lényeg szerintem csak annyi, hogy legyen szerelem, romantika a történetben. Lényegében legyen ugyanaz, mint az ovisok esetében, csak annyi változással, hogy a főszereplő lány legyen hétköznapi, a fiú maradjon megy a szőke hercegnek és ne csak a történet végén legyen a csók és a boldogan éltek, hanem szinte az elejétől kezdve. Ha a szereplők kicsit messzebbre is kalandoznak a csóktól, az se baj.
Fiúknak könyvet nem nagyon tudok ajánlani, egyenlőre még nem tudok egy tini fiú fejével gondolkodni. 😜
"Forró nyár. Amikor Amynek az egész nyári szünetet az otthonától távol kell töltenie, minden vakációs terve kútba esik. Egészen addig, amíg meg nem ismerkedik a jóképű és kemény kötésű tizennyolc éves Avival – az egyetlen sráccal, akinek talán nem tud ellenállni. Gyorsan felforrósodik a hangulat közöttük, de mi van, ha Avi csak egy nyári kalandot akar, Amy pedig többet?"

"Szelídíts meg!
Róka kilencedikes lány, és nem akar mást, mint rajzolni, pusztítani az ellenséget a kedvenc számítógépes játékában, és nem törődni azzal, hogy frissen elvált szülei még mindig felette csatároznak.
Az új osztálytársai az idegeire mennek, ráadásul a tanárok a nyakába varrják Kisherceget, ezt a bosszantóan tökéletes tizenegyedikest is, hogy korrepetálja matekból.
Róka mindent megtesz, hogy elijessze a fiút, de az nem hagyja magát, és lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz.
Csakhogy tavaly történt valami, amiről eddig nem beszélt senkinek…
Kisherceg kitűnő tanuló, próbál megfelelni a szüleinek, és a barátnőjének, Rozannának, és eddig minden akadályt tökéletesen vett, ám most úgy érzi, elakadt az élete. Nem elég, hogy fogalma sincs, mihez kezdjen az érettségi után, még korrepetálnia is kell a bukásra álló Rókát.
A lány ellenséges, arcpirítóan szabad szájú, és mindent elkövet, hogy a fiú kudarcot valljon…
Mire elég heti egy különös óra?
Képesek lesznek meglátni a szívükkel azt, ami a szemnek láthatatlan?
Merülj el a történetben és hagyd, hogy a te szívedhez is szóljon Róka és a Kisherceg új, mai üzenete."

Fiatal felnőtteknek

A romantika szerintem a későbbiekben is befutó, de bátran lehet próbálkozni komolyabb témákkal is már. Mint pl. ez a két könyv.


"Izgalmas és megható történet egy mára ismeretlen, titokzatos világból. „Apám Hamburgban élt, anyám Jénában. Csak Kelet-Berlinben találkozhattak, és mindig csak néhány órára. Nem sokkal az előtt, hogy a berlini falat éjfélkor lezárták a Nyugatról érkező látogatók előtt, anyám a határátkelőhöz vitte apámat, búcsút intettek egymásnak, majd boldogtalanul és vágyakozva indultak el két ellentétes irányba…” 1988. A tizenhárom éves Lilly bepakolja a hátizsákját. Jénába készül, az NDK-ba. Ott él ugyanis csodálatos nénikéje, Lena a férjével és a gyermekeivel – csak ők maradtak Lillynek, miután édesanyja meghalt. Ám annyira azért nem egyszerű dolog Nyugatról Keletre költözni. Nemcsak a bürokrácia emelte falakat kell lerombolnia, hanem a keletnémet rokonok életét beárnyékoló múlttal is meg kell küzdenie. Lilly azonban nem hagyja magát elijeszteni, és egy új világot sikerül meghódítania magának."

"Rebecca ​egész gyermekkorának meghatározó élményei voltak Gemma nagymama meséi Csipkerózsáról. Az amerikai kislány számára egzotikus európai folklórvilág azonban új értelmet nyer, amikor a nagymama halálos ágyán közli vele, hogy ő maga volt Csipkerózsa. Ez a vallomás hosszú útra indítja az immár felnőtt Beccát térben és időben egyaránt, mert csak egy másik földrészen fejtheti meg azt a titkot, amely homályba burkolja családja múltját. Ám Európában a várt csodák helyett a holokauszt nyomasztó emlékeivel kell szembesülnie, és ez a fokról fokra megismert történet, noha bizonyos párhuzamokat mutat a klasszikus mesével, egyre élesebb ellentmondásba kerül a gyermekként oly sokszor hallott „boldogan éltek, míg meg nem haltak” befejezéssel."

És hogy a szülőknek, nagyszülőnek mit lehetne venni, ha könyvben gondolkodunk? Szerintem ismerjük őket annyira, hogy tudjuk minek örülnének a legjobban. Anyuka egy romantikus sztorinak vagy egy szakácskönyvnek? Apuka egy hobbijához kapcsolódónak esetleg? A nagyszülő valamilyen történelminek? 
A könyvekre is igaz, mint minden ajándékra. Nem az értéke számít hanem az, hogy lehetőleg megtaláljuk azt a könyvet, amivel örömet tudunk okozni az illetőnek. Neki és nem magunknak. Vegyük figyelembe, hogy őt mi érdekli, mit szeret és nagyon szerintem akkor nem lőhetünk mellé.

Jó készülődést az ünnepekre! Ma még van időtök beszerezni egy-egy könyvet, ha esetleg annyira lemaradtatok volna a vásárlással. 🎄

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése