2013. február 11., hétfő

Iny Lorentz: A szajha

Eredeti címe: Die Wanderhure (2004.)
Kiadta: General Press Kiadó (2009.9
Oldalszám: 565
Ára: 3800
Sorozat:
A vándorszajha
Forrás:
könyvtár
"Konstanz, 1410: az egyházszakadástól és erkölcsi hanyatlástól sújtott Európában a gazdag kereskedőcsalád sarja, Marie, az esküvőjére készül. Bár vőlegényét nem maga választotta, elfogadja szeretett atyja döntését, aki egy szépreményű ifjú nemeshez, Ruppertus Splendidushoz szánja. Az esküvői előkészületek váratlanul rémálomba illő fordulatot vesznek: menyasszonyi csokor helyett megbecstelenítés, a városból való kiűzetés és a szajhaság bélyege jut Marie osztályrészéül. Az álnok Ruppertus intrikája miatt a lány egy nap leforgása alatt elveszti becsületét, családját és vagyonát. Száműzetése után Marie életét a tapasztalt örömlány, Hiltrud menti meg, aki bevezeti őt az egyetlen mesterségbe, ami egy megbélyegzett nőnek sorsául juthatott: a szajhaságba. Számtalan testi és lelki megaláztatás közepette a lányt egy cél tartja életben: egykori vőlegénye elleni bosszúvágya. Öt évvel később, amikor a konstanzi zsinatra igyekeznek az egyházi és világi méltóságok, és persze a nagyurak szórakozását biztosító örömlányok is, Marie számára a bosszú lehetősége karnyújtásnyira kerül…"

A vándorszajha #1


Miért is tettem fel ezt a könyvet a várólista csökkentéses polcomra? Szeretem a történelmi regényeket, szeretem a romantikát, szeretem a "prostis" történeteket és ez a könyv mind a hármat ígérte. Persze inkább történelmi ágon.

Iny Lorentz álnév alatt egy házaspár lakozik, Iny Klocke és Elmar Wohlrath. A legnagyobb írói sikereiket A vándorszajha sorozattal érték el, ami 5 kötetes (mind az 5 megjelent itthon is). 2010-ben filmet is készítettek a történet alapján, ami abban az évben az év német televíziós filmje lett. 

Marie 17 éves, az édesapjával él Konstanzban. (Rémlik valami a konstanzi zsinatról? Stimmel az idő és a hely is.) Nem nemesi származásúak, de az apja elég nagy vagyonra tett szert és nagyon szeretne a lányának előnyös házasságot létrehozni. Ezért nagyon megörül, amikor egy gróf fia kéri meg a lánya kezét.
Nem szerelmi házasságról van szó, a lányt teljesen hidegen hagyja a férfi, a férfit is a lány, itt inkább a rang és a vagyon házasodna össze. Már, ha a frigy összejön.
Csakhogy, a jövendőbeli nem piskóta, gonosz tervet sző, ami tönkreteszi a lány becsületét. Szajhának kiáltják ki, megbüntetik és kiűzetik a városból.
A testileg és lelkileg teljesen összetört, vándorló Mariere, Hiltrud, a vándorszajha talál rá (aki nekem a leírások alapján cigánylánynak tűnik). Felkarolja őt, ápolja, meggyógyítja, majd mivel Marienek nem sok választása van, ő is szajhává válik. Együtt járják a világát, de a lány nem felejti el, hogy a volt vőlegénye mit tett vele, bosszút esküszik.
Erre 4 év múlva lehetősége is adódik, ugyanis az egyházfők összeülnek Konstanzban. Ezt kihasználva a kiűzetett lány a többi prostituálttal, titokban visszamegy a városba, ahol űzik az ipart. Ekkor találkozik egy régi ismerősével (aki férfi és aki már a könyv első oldalain felbukkan és már akkor le lehetett vágni, hogy szerelmes a lányba), aki segít neki igazságot szolgáltatni. ...

Nagyon jól indult a történet. Kellemes hangulata volt, belecsöppentem az 1410-es évekbe, kíváncsi voltam vajon miért is fogják a lányt szajhának kikiáltani, mi fog vele történni, stb. Szóval faltam-faltam, de aztán a kiűzetése után odalett a varázs. Pedig igazából akkor indult be a cselekmény, lett izgalmas, de nekem meg pont akkor ment egyre nehezebben az olvasása.
Egyáltalán nem rossz a történet, a történelmet elég jól fel tudta eleveníteni a szerzőpáros (már, ha lehet ilyet mondani, hisz csak sejtésünk lehet, hogy milyen lehetett akkoriban az élet), a karakterekkel se volt komolyabb bajom (bár az is igaz, hogy egyik se hatott meg különösebben), végülis olvasmányos, de mégis a 2/3 elég nehezen csúszott.
Számomra amolyan 1X elolvashatós könyv, de ettől függetlenül kíváncsi vagyok a folytatásokra.

6/12

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése