2019. december 3., kedd

Elizabeth Macneal: Babák ​városa

Eredeti címe: The Doll Factory
Kiadta: Geopen (2019.)
Oldalszám: 344
Forrás: kölcsön kapott
Értékelésem:

Hát ... nem is tudom. Igazából azt se tudom mi a franc is volt ez
Olvasva a fülszöveget maximálisan pozitívan kezdtem neki a történet olvasásának és az elején még nem is volt komolyabb problémám vele, de aztán nem is tudom. ... Unalmas volt, ráadásul nagyon fura stílusban megírt történet.

1850-ben járunk, Londonban. Két lánytestvér egy babákat készítő üzletben dolgozik. A lányok ikertestvérek és mind a ketten nagy terhet cipelnek magukkal. Az egyikőjük a himlő miatt "megcsúnyult", a másik pedig testi "rendellenességgel" született. Egy ideig elvannak az üzletben, de aztán az egyikőjüknek lehetősége adódik arra, hogy kitörjön és él is ezzel a lehetőséggel.
Aztán jön Silas (mondjátok, hogy nem csak nekem ugrott be a neve láttán A Da Vinci-kód!), akinek fura aberrációja van. A lényeg, hogy betegesen rákattan az egyik lányra és semmitől se riad vissza.

Mondhatnám, hogy a történet hangulata olyan, amilyennek az 1850-es éveket elképzelem. Füstös, távolságtartó, homályos, "büdös", amikor a szennylevet kiöntik csak úgy lazán az ablakból az utcára, amikor lócitrommal vannak tele az utak, amikor hosszú kabátos urak a sikátorban lelik örömüket a szifiliszes örömlányokban és még sorolhatnám. Mondhatnám ezt, csak épp nem nyerte el a tetszésemet.
A lánytestvérek egyáltalán nem kerültek hozzám közel. Az egyik féltékeny a másikra, a másik meg romantikus lányregényben hiszi magát.
Ami meg Silast illeti, az nem vitás, hogy beteg a fazon, de azért ennél betegebb sztorira számítottam.

Számomra elég gyenge és unalmas történet volt a Babák városa. És eléggé kiszámítható is. Totál nem erre számítottam. Azt hittem hasonló kis olvasmány lesz, mint A krakkói babakészítő. Hogy miért hittem ezt, fogalmam sincs, tán a babák miatt. ... Hát nem így lett. 😒
Tán ha erősebbek a karakterek, nem ilyen a hangulat, van is valami cselekmény, nem csak a vége felé, akkor megadtam volna a 3 csillagot. De mivel ezek nem voltak meg és azért nem az elégetős kategória, hisz elolvastam, még ha nehezen is, így kapja meg a 2 csillagot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése