2018. február 28., szerda

Barangolás 20.- A kis herceg

Mi is az a Barangolás?: a Könyves blogok oldalon Zsanó ötlete nyomán jött létre ez a rovat és csatlakoztam hozzá én is. A lényege az, hogy az olvasott valós vagy képzeletbeli helyszíneket mutatnak be a bloggerek egy-egy bejegyzésben. Én annyival egészíteném ki, hogy nálam nem csak helyszínek, hanem életrajzok, bemutatások is feltűnhetnek a bejegyzésben.

A Szelídíts meg! kapcsán
Antoine de Saint-Exupéry legismertebb regénye A kis herceg, mely 1943-ban került kiadásra. A világ legolvasottabb könyvei közé tartozik és eddig több, mint 300 nyelven és dialektusban jelent meg.
Magyarul legelőször 1957-ben adták ki Zigány Miklós fordítása alapján, de a legismertebb fordítása - az 1970-es - Rónay György munkájának köszönhető. Azóta számos verziója megjelent más-más kiadók gondozásában.

Forrás
A történet az emberiség alapvető kérdéseit boncolgatja. 
Maga Saint-Exupéry is pilóta volt (akár magáról is mintázhatta a pilóta karakterét, aki lezuhan a sivatagban, ahol találkozik a kis herceggel) és a sivatag is ismerős terep volt számára, ugyanis a Cape Juby repülőtér igazgatója volt egy időben a Nyugat-Szaharában. 
A történetben a pilóta lezuhan a sivatagban, mintegy előrevetítve Saint-Exupéry halálát. Az író a világháború alatt felderítőként szolgált. 1944. július 31-én (44 évesen) utolsó küldetésre indult, melyről sose tért vissza. Tisztázatlan okok miatt a gépe lezuhant (miután megtalálták 2004-ben a roncsokat kiderült, hogy nem lövés miatt zuhant le a gép és azóta folyik a találgatás, hogy öngyilkosságot követett-e el vagy baleset történt) és az író elhunyt.

A könyv a szerző 7. története, mely 17 évvel később született, mint az első - mely szintén nagyon híres - A pilóta.

forrás: wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése