2018. február 24., szombat

Róbert Katalin: Szelídíts ​meg!

Kiadta: Könyvmolyképző
Oldalszám: 272
Forrás: BASC doboz, saját
Értékelésem:
Valószínűleg ezt a könyvet sose olvastam volna el, ha nem ez lett volna a decemberi BASC dobozban. 
Egyrészt azért, mert Leiner Laura óta nem nagyon vonzanak a hazai YA szerzők munkái.
Másrészt maga a műfaj is egyre távolabb kerül tőlem, a 33 évemmel nem épp én vagyok a célközönsége a nagyon YA történeteknek.
Harmadrészt bár egyre több mai hazai szerző IGAZÁN JÓ munkájába botlok, de ennek ellenére mégis van egyfajta tartózkodás, szkepticizmus velük szemben.
A lényeg a lényeg, hogy szinte biztos vagyok abban, hogy ez a könyv más helyzetben nem került volna a kezeim közé. De ha már így alakult, akkor adtam neki egy esélyt.

Miről is szólt a Szelídíts meg!?
Emlékeztek még A kis hercegre? Igen, Antoine de Saint-Exupéry 1943-ban megjelent történetére gondolok. Tudjátok, amiben a mai napig emlegetett örökigazságok vannak, mint pl.

"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan"

vagy a

"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. "

Nos, fogta Róbert Katalin ezt a klasszikust és átvezette egy mai hazai tini életébe és hoppá, megszületett a Szelídíts meg! Az ötlet zseniális és a kivitelezése is egész jól összejött.

A történetünk Kishercege nem más, mint egy 11.-es fiú. Olyan, mint a mesében is, jószívű, csendes, visszahúzódó, ő soha senkinek rosszat nem akar.
Róka egy 9.-es lány, aki valamiért nagyon visszahúzódó, tanulni nem akar (vagy csak titkol valamit?). Kisherceg lesz az, aki matekból korrepetálni fogja a lányt, minek hatására szép lassan megnyílik a fiúnak, elmeséli a vele történteket és kinyílik előtte egy új világ is. Barátokat szerez, elkezd élni.
Rózsa is van a történetben, aki tényleg olyan, mint az eredetiben is a virág. Nyafka, kényeskedő, manipulálja a Kisherceget. Ő nem más, mint amúgy a fiú szerelme.
Pilótánk is van, aki a Kisherceg osztályfőnöke.
A kötetben a bolygók helyett a Kisherceg különböző foglalkozásokat űző felnőtteket látogatja meg. Ugyanis a fiú az érettségi előtt állók nagy problémájával küszködik: nem tudja, hogy mit szeretne kezdeni az életével, mi szeretne lenni, ha nagy lesz.

Kövess Instagramon is!
Róbert Katalin nagyon jól felépítette a történetét A kis hercegre és zseniális húzás volt tőle, hogy belevette a mai tizenévesek problémáit. Legyen szó arról, hogy sok érettségi előtt álló fiatal nem tudja mit szeretne tanulni; félnek attól, hogy kimaradnak valamiből és ezzel végzetes hibát követnek el; vagy csak arról, hogy szívesebben menekülnek virtuális világokba, minthogy a valódit éljék. A Kishercegen és Rókán keresztül beleláthatunk a mai tizenévesek életébe, az őket foglalkoztató dolgokba és így tán nem csak kimondottan tizenéveseknek szól a történet.

Féltem attól, amikor nekikezdtem az olvasásának, hogy hatalmas csalódás lesz számomra, amiért már nem vagyok tizenéves. Biztos nyafogni, hisztizni fognak a szereplők szerelmi bánatukban és nem fogom tudni átérezni már a problémájukat. De nem így lett. Egyrészt pont A kis herceg feldolgozás miatt élveztem. Kíváncsi voltam arra, hogy mikor bukkanok olyan elemre, ami a klasszikusra emlékeztet majd. Kíváncsi voltam a hasonlóságokra.

De a kíváncsiság ellenére elég hullámzó volt a kapcsolatom a könyvvel. Az elején teljesen beszippantott, szinte faltam. Aztán kb. a felénél valami megváltozott. Hirtelen nem vonzott már, hogy olvassam, unni kezdtem és egy idő után inkább félre is tettem. Aztán amikor pár nap után megint folytattam, újra elkapott a láz és immár végleg befaltam.

Egy szó mint száz, nem voltam oda azért, hogy ez a könyv volt a BASC dobozban (és tegyük hozzá, hogy a Téli romantika témához nem illik, max a romantika passzol rá), de mégis örülök neki, mert különben nem olvastam volna el.
Ezek után kíváncsi vagyok az írónő egy másik történetére is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése