2018. február 13., kedd

Jo Frost: A ​csecsemőkor nagy kérdései

Eredeti címe: Jo Frost's 
Confident Baby Care (2010.)
Kiadta: Park (2014.)
Oldalszám: 326
Forrás: kiadó
Értékelésem:
Nagyon szeretem Jo Frost könyveit, mert úgy írja le a véleményeit, tapasztalatait a gyerekneveléssel kapcsolatban, hogy nem akar rád erőltetni, tukmálni semmit, mint ahogy sok más hasonló szerző a témában. 

Még a Nagy születése előtt botlottam bele a műsorába a Viasat3-on, aminek lelkes nézője voltam. Mindig elszörnyülködtem látva az adásokat, ahogy a gyerekek földhöz vágták magukat, amikor hisztiztek vagy épp ütögették a szüleiket, csúnyán beszéltek velük, stb. Persze a szörnyülködéseim között biztosra vettem, hogy az én gyerekem ilyet nem fog csinálni!
Aztán megszületett a Nagy és köszönhetően akkor is a Park Könyvkiadónak, belevethettem magamat a Szuperdada könyveibe.

Először - 2011 februárjában - a Szuperdada első kötetéről írtam, mely leginkább a totyogós korosztállyal kapcsolatos problémákról szólt. A Nagy akkor volt 2 éves, úgyhogy aktuális volt számunkra a kötet.
Aztán - 2011 áprilisában -  a második kötet került sorra, mely pedig az ovisokról, kisiskolásokról szólt leginkább, de voltak átfedések. 
2013 júniusában pedig A kisgyerekkor nagy kérdéseiről írtam. Akkor 4 és fél éves volt a Nagy és nem egy könnyű időszakon mentünk keresztül. Ovis volt, vagánykodott, visszabeszélt, nem fogadt szót, úgyhogy őszültem rendesen. De megfogadtam Jo Frost néhány tanácsát átültetve a saját életünkre és hogy ennek köszönhető-e avagy sem, de túléltük ezt a nehéz korszakot is (lett nehezebb amúgy, amikor az apukájával külön váltunk, de azt is túl éltük) és hiába lépett a kiskamasz korba, kezdődik a kamaszodása, úgy érzem és gondolom, hogy nagyon jó alapokat sikerült teremtenünk közösen a kapcsolatunkban, mely remélhetőleg elég szilárd lesz egész életünk során.

"A legtöbb, amit megtehetsz a gyermekedért az, ha folyamatosan gondját viseled, és így adod értésére, hogy számíthat a szeretetedre, hogy rábízhatja magát a gondoskodásodra, mert te kielégíted a szükségleteit. Minden szülőnek ez a dolga!"

A gyerekneveléssel kapcsolatos könyvekről az a véleményem, hogy igen, olvassák a szülők őket, de ne vegyenek mindent vér komolyan benne. Ne akarják szóról-szóra követni a benne leírtakat, ha problémáik vannak, ráerőszakolva egy statisztikai megoldást a gyerekükre. Fogadjuk el, hogy mint ahogy mi se vagyunk egyformák, úgy a gyerekeink sem. Ami bevált Jolánkának, nem biztos, hogy beválik Gizikének. Hisz mások a gyerekek génjei, más a vérmérsékletük, más a családi háttér, mások vagyunk mi szülők is és másképp működik a család mindenhol. 
Olvassuk ezeket a könyveket, gondolkodjunk el rajtuk és ültessük át változtatásokkal a saját életünkbe. És akkor sikerrel fogunk járni. De ami nagyon fontos: kitartás-kitartás-kitartás.

Amit Jo Frostban szeretek, hogy egyszerre gyerek és szülő központú. Add meg a gyermekednek azt az odafigyelést, törődést, szeretetet, amire szüksége van, de tartsd szem előtt azt is, hogy te is emberi lény vagy. Törődj magaddal, hogy törődni tudj a gyermekeddel! Ne azt mondd, hogy meghalnál a gyerekedért, hanem azt, hogy élnél érte!

Mivel megszületett a Kicsi és még nem olvastam a Szuperdada csecsemőkkel kapcsolatos kötetét, így a kiadónak köszönhetően sikerült szert tennem rá.
Imádtam újra! A könyv felépítése zseniális és újra nagyon hasznos ötletek, tanácsok vannak benne. Én már a harmadik három hónap szakaszában kezdtem el olvasni a kötetet, de ugyanolyan érdekes volt olvasni a kezdetektől kezdve.
Jo Frost először a baba születése előtti felkészülést veszi alapul. Milyen szülők szeretnénk lenni és ezt hogyan érjük el? Felkészülés a baba érkezésére, alapfelszerelések kivesézése. Aztán további 3 részre oszlik még a kötet.
A második részben 3 havonta veszi át, hogy mit kell tudni a babákról, hogyan fejlesszük őket, hogyan tápláljuk őket, mik az adott korszak nehézségei és hogyan oldjuk ezeket meg. Egészen a születéstől kezdve az első születésnapig. 
A harmadik részben a különleges helyzetekre tér ki. Az ikerszülésre, a koraszülésre, örökbe fogadott gyerekekre.
A negyedik részben pedig hasznos tudnivalók vannak összegyűjtve. 

A csecsemőkor nagy kérdései egy olyan kötet, mely szerintem minden ilyen korú gyerkőc szülőjeként az éjjeliszekrényen ott kell lennie, hogy fel tudja néha ütni az adott három hónapnál, át tudja olvasni az ötleteket, tanácsokat. Úgyhogy ne féljetek beszerezni, nem fogjátok megbánni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése